Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAŞKAN ÖZCAN DEPREM RAPORUNU ANLATTI

BAŞKAN ÖZCAN DEPREM RAPORUNU ANLATTI
Bolu Belediye Meclisi Mart Ayı 1. Toplantısında dilek ve temenniler bölümünde söz alan Milliyetçi Hareket Partili Meclis Üyesi Fatih Silin, depreme hazırlık komisyonu ve 1999 depremi sonrasında hazırlanan raporla ilgili sorular sordu.

Silin’in sorularını cevaplayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, komisyona faydalı olacak kim varsa komisyona dahil edebileceklerini söyledi.

Raporla ilgili de konuşan Başkan Özcan, “Bu projeler üzerinden simülasyonlar yapılmış. Çeşitli büyüklükteki depremlere göre. Binalardan karot alınmadan, numune alınmadan yapılmış bu çalışma. Sadece statik ve mimari proje üzerinden yürütülmüş.” dedi.

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Belediye Meclisi Mart Ayı 1. Toplantısının dilek ve temenniler bölümünde söz alan MHP Belediye Meclis Üyesi Fatih Silin, Bolu’nun deprem gerçeği ile yaşayan bir il olduğunu söyledi. Silin, “Hepimizin malumu Bolu’da bir deprem gerçeği ile yaşamaktayız. Aylardır belirli aralıklarla deprem kendini bize hatırlatıyor. Belediye bünyesinde bir deprem komisyonu kuruldu. Lakin bizler meclis olarak bu komisyonun ne yaptığını, nasıl bir çalışma içinde olduğunu bilmiyoruz. Bugün şehrimizde 6 – 7 şiddetinde bir deprem olsa, bu depremi kaldırmayacak binalar mevcut, maalesef bu binalarda yaşayan insanlar var. Allah korusun bir deprem olup, o binalarda can kaybı gerçekleşirse, meclis olarak bunun hesabını veremeyiz.” dedi.

Konuşmasının devamında 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinin hazırladığı raporla ilgili sorular soran Silin, şöyle devam etti; “1999 depremi sonrası Kandilli Rasathanesi hocalarının hazırladığı bir rapor varmış, bu raporun kaybolduğu söyleniyor. Şu anda 1999 depremi sonrası hasarlı binalarda kimse net bir bilgi bilmiyor. Böylesi önemli bir konunun sürüncemeye bırakılması bizleri üzüyor. Deprem komisyonunun deprem konusunda en kısa zamanda yaptıkları çalışmalar konusunda meclisi ve Bolu Halkını bilgilendirmelerini istiyoruz.”

Silin’in sorularını cevaplayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ilk olarak depreme hazırlık komisyonu ile ilgili konuştu. Özcan, “Depreme hazırlık ile ilgili komisyonu kurduk. Ama bu komisyonu biz kuralım dedik, sonra bu komisyon kendi içinde komisyonun ne kadar büyüyeceğine, kimlerin bu komisyona dahil edilmesi konusunda bir çalışma yapsın dedik. İlk etapta Feridun Bey’i, Semih Bey’i, Cihan Bey’i görevlendirdik belediye adına. Yine Mimarlar Odası Başkanı, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı, Üniversiteden bir temsilci. Ama biz bunlarla sınırlı kalsın istemedik. Bu komisyon kendi arasında toplansın, bu komisyonda olmasında fayda olan kim varsa, bu komisyona dahil edelim. Bu komisyon depreme hazırlık komisyonu yine AFAD ve diğer kamu kuruluşları ile deprem sonrası yapılacaklar, deprem sırasında yapılacaklar, deprem öncesinde yapılacaklar konusunda çalışmalar yapsın dedik.” diye konuştu.

Konuşmasının devamında, 1999 yılında hazırlanan rapora değinen Özcan, raporun karot örneği alınmadan, sadece mimari ve statik projeler üzerinden yapılan bir simülasyonla hazırlandığını söyledi. Özcan şöyle devam etti; “Yüksel Ceylan döneminde başlatılan bir çalışmaydı. Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılan kapsamlı bir çalışma. Sonrasında bu rapor, ortada kayboldu. Daha doğrusu ben geldiğimde bu raporu sordum, bulamadık. Sonra ısrarla sorunca bu rapor tozlu raflardan indi ve benim önüme geldi. 3 klasörlük bir rapor. Bu rapor kapsamında Bolu’da çok sayıda bina şu şekilde incelenmiş, binanın statik projesi ile mimari projesini almış Boğaziçi Üniversitesi, buradaki mimar ve inşaat mühendislerinin de katkılarıyla. Bu projeler üzerinden simülasyonlar yapılmış. Çeşitli büyüklükteki depremlere göre. Binalardan karot alınmadan, numune alınmadan yapılmış bu çalışma. Sadece statik ve mimari proje üzerinden yürütülmüş. Bu rapor kesin bir rapor olmadığı için bilimsel anlamda, tapuya şerh konulamamış bu binalarla ilgili. 2012 yılında belediye yaklaşık 1470 konut, bu 125 bina yapıyor. Boğaziçi Üniversitesince yapılan araştırmada, sizin binanız riskli bulunmuştur diye kat maliklerine tebligat yapılmış. Ancak tapuda şerh bulunmadığı için o tebligattan sonra bunların kaçının el değiştirdiği, belli değil. Tespit edebilmek de mümkün değil. Kaçının yıkılıp yerine yeni bina yapıldığı da belli değil. Bir de bu rapora ne kadar itibar etmek gerekir, o da gerçekten tartışmalı bir konu. Bir binanın sağlam olup olmadığını anlayabilmek için sadede projenin simülasyonla ne kadar depreme dayanıklı demek yeterli değil. Karot numuneleri alınmadan, beton kalitesi ölçülmeden anlaşılmaz. 2012 yılında tebligat yapılmış. Ama o tebligattan sonra kat maliki bunu kenara mı koydu, ya da apar topar elden mi çıkarttı bunu tespit etmek mümkün değil. Rapor benim odamda incelemek isteyen arkadaşlarımız için incelemeye açık.”