Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAŞKAN ÖZCAN’DAN MEKANİK SAAT ÇAĞRISI

BAŞKAN ÖZCAN’DAN MEKANİK SAAT ÇAĞRISI
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, mekanik ve dijital su sayaçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özcan; “Dijital saatte su daha ucuz, mekanik pahalı dediler. Mekanikte büyük bir indirim yaptık, güncel fiyatlarla dijital saatte su 5,41 lira mekanik saatte ise 4,88 lira.” dedi.

Haber: Ömer Çetinaslan

 1 Mart’ta yeni su tarifesinin yürürlüğe gireceğini söyleyen Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolulu vatandaşlara çağrıda bulundu. Başkan Özcan; “Mekanik su fiyatıyla dijital su fiyatı arasında mekanik lehine %15’lik bir fark var. Türkiye’de hiçbir belediyenin önermediği, yapmadığı bir şeyi yapıyoruz. Saati ücretsiz veriyoruz, ücretsiz takıyoruz” dedi.  Başkan Özcan, 15 Haziran 2021 tarihine kadar başvuru yapanların saatlerinin ise ücretsiz değiştirileceğini söyledi.

“SAYAÇLARIN YARISI SORUNLU ÇALIŞIYOR”

Bolu Belediyemiz, 2007 yılında Belediye Meclisi kararıyla “akıllı” dedikleri dijital sayaca geçme kararı aldı. Maalesef her dijital akıllı olmuyor. Şuanda Bolu’daki 80 bin 692 sayacın %81’i, yani 66 bin sayacın kontrolü yapıldı. Şuanda sorunsuz çalışan saat oranı %50 yani yarısı sorunlu çalışıyor. Sorunlu çalışması demek; suyu eksik, fazla ölçüyor ya da hiç ölçmüyor. 100 TL’lik su alıyorsun, sistem bazen 150 TL gibi okuyor. Bazen de 50-60 TL gibi okuyor. Vatandaş da bize gelip; “Ben eskiden 50 TL’lik su alıyordum, 2 ay yetiyordu. Siz, suda indirim yaptığınız halde daha çabuk bitiyor” diyor. Bunların temel sebebi, saatlerin yarısının arızalı hale gelmesi” şeklinde konuştu.

“BOLULULAR BORCUNA SADIK”

2007 yılında bu sisteme neden ve nasıl geçildiğini anlatan Başkan Özcan; “Belediyenin bu sisteme geçmesinin temel sebebi; halkın suya rahat erişimi falan değil, parayı peşin almak. Paranı peşin ver, suyunu al. Suyun temel bir ihtiyaç olduğu da unutuluyor. Bu sisteme Yüksel Ceylan’ın başkanlığı zamanında geçilmek istenmişti, ret oyu kullananlardan bir tanesi de bendim. Öncelikle; su temel bir ihtiyaç, insanların parası olmadığı için suyu olmaması kabul edilemez. İkincisi; böyle bir sisteme geçmeye gerek yok çünkü Bolu’da mekanik saat kullanılırken ücret tahsilatı %85’in altına hiç düşmemiş, %97’ye kadar da çıkmış. Yani demek oluyor ki, Bolulular borcuna sadık” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞI MECBUR BIRAKMIŞLAR”

Başkan Tanju Özcan, vatandaşlara önceki dönemde dijital ve mekanik sayaç kullanımına dair yeterli bilgi verilmediğini dijital sayaçların ise kalibrasyon sürelerinin anlatılmadığının bilgisini vererek; “Zamanında belediye parayı peşin alıp kullanabilmek için böyle bir uygulamaya geçmiş. Böyle bir uygulamaya geçerken, vatandaşı da serbest bırakmamış. Bir ihale gerçekleştirmiş, Manas diye bir firma Bolu’ya gelmiş. Vatandaşa “illa dijital saat kullanacaksın” dememişler. Ne demişler? “Mekanik saat kullanacaksan konut için bin 400 TL, iş yeri için ise 2 bin TL teminat bedeli yatıracaksın” demişler. Vatandaş da bin 400 TL teminat bedeli yatırmak yerine Manas’ın 450 TL’lik dijital saatini almış. Mecbur kalmış, mecbur bırakmışlar. Ayrıca, bu saatlerin 10 yıllık süresi olduğunu, 10 yıl sonra kalibre edilmesi gerektiğini de anlatmamışlar. Bizim göreve geldiğimizde, yaklaşık 15 bin saatin kalibrasyon süresi dolmuştu. Şuanda süresi dolan saat 25 bini geçti. Bu hızla devam ederse, seneye 40 bini bulacak. Kalibrasyon, yasa gereği yapılması gereken bir işlem” diye konuştu.

“SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYUYORUZ?”

Açıklamasının devamında sistem değişikliğine neden ihtiyaç duyduklarının altını çizen Başkan Özcan;  “Örneğin bir vatandaşın evinde dijital saat var. Eğer 10 yılını doldurduysa, ilgili firma geliyor, bunu söküyor ve bir cihaza sokuyor. Saat sorunsuz olarak çalışıyorsa bile vatandaşa 100 TL kalibrasyon bedeli, pil süresi dolduğu için 60 TL pil ücreti, bir de yaklaşık 10 TL’lik Sanayi ve Ticaret Bakanlığı harcı. Saat tamamen arızasız çıkarsa, toplam 170 TL. 11’nci yılda saatin arıza yapmamasının garantisi yok. Eğer saatte mekanik bir arıza çıkarsa da “git saatini yenile, 450 TL ver” diyorlar.

“TAMAMEN ÜCRETSİZ”

Biz dedik ki, “Ey vatandaşım, kalibrasyon için boşuna cebinden 170 TL çıkmasın. Gelin biz sizin sayaçlarınızı “ücretsiz” olarak mekanik saatle değiştirelim. Ev sahibiysen senden depozito da almayalım, eğer kiracıysan yine ücretsiz değiştireceğiz ama ev sahibiyle problem yaşamaman için 200 TL depozito isteyeceğiz” dedik. Bu sefer de “Dijital saatte su daha ucuz, mekanik pahalı” dediler. Mekanikte büyük bir indirim yaptık, şuanda güncel fiyatlarla dijital saatte 5,41 TL, mekanik saatte ise 4,88 TL. Geçişe teşvik edebilmek için bunu da ucuzlattık” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE HİÇBİR BELEDİYENİN YAPMADIĞI BİR ŞEYİ YAPIYORUZ”

Bu sistem bir zaruretten doğdu. Şu anda saatlerin %50’si arızalı. Biz, Türkiye’de hiçbir belediyenin önermediği, yapmadığı bir şeyi yapıyoruz. Saati ücretsiz veriyoruz, ücretsiz takıyoruz. Mal sahibi ise depozito istemiyoruz, kiracı ise 200 TL depozito alıyoruz. Bunun için arkadaşlarımız, öncelikle kalibrasyon süresi dolmuş evlere gidiyorlar, durumu anlatıyorlar ve ücretsiz olarak değiştiriyorlar.

“BAŞVURULAR 15 HAZİRAN’A KADAR”

1 Mart’ta yeni su tarifesinin yürürlüğe gireceğini söyleyen Belediye Başkanı Tanju Özcan, 15 Haziran 2021 tarihine kadar başvuru yapanların saatlerinin ise ücretsiz değiştirileceğini ifade etti. Özcan, “Yaklaşık 6 bin vatandaşımızın saatleri elinde kaldı. Çok üzülerek söylüyorum. Kimseyi suçlamak istemiyorum ama genellikle kasıtlı olarak bozulmuş olan dijital saatler de evlerin içindeki saatlerden çıktı. Dedik ki “saatin evin içindeyse 15 Haziran 2021 tarihine kadar Belediye’ye başvurman halinde saatini dışarı çıkartma masraflarını Bolu Belediyesi karşılayacak.” 15 Haziran’a kadar da bir geçiş süreci verdik. Yeni tarife 1 Mart’ta yürürlüğe girecek. O yüzden vatandaşlarımızın bir an önce dijital saatini ücretsiz şekilde mekanik saatle değiştirilmesi için Belediye’ye başvurularını bekliyoruz. Aksi takdirde su paralarında ciddi bir artış söz konusu olacak” sözlerine yer verdi.

“BELEDİYE VATANDAŞTAN 1 MİLYON 755 BİN TL ALACAKLI DURUMDA”

Yanlış ölçüm yapan dijital saatler yüzünden belediyenin yüklü miktarda alacaklı duruma geldiğine işaret eden Başkan Özcan, “Bu sayaçların tepesine sert bir cisim ile vurduğunuzda veya alıp sert bir yere çarptığınızda akıllı dedikleri kısım bozuluyor. Biz saatin yanlış ölçtüğünü nereden anlıyoruz? Bu sayacın içinde bir de mekanik sayaç var. Vatandaş sadece tek bir sayaç var sanıyor. Üst kısımdaki sayacın kablosunu koparttığınızda okumuyor. Ama alttaki ikinci sayaç ise bozulmuyor. Gerçekte ne kadar su kullandığınızı bu ikinci sayaç sayesinde ölçebiliyoruz. Dijital saatteki bozukluktan dolayı şuanda kontrol edilen saatlerden itibaren söylüyorum; şuanda Bolu Belediyesi, vatandaşımızdan 1 Milyon 755 Bin TL alacaklı durumda. Bu ölçümü, dediğim gibi “aptal” diye değiştirdikleri ama dijital sayaç içinde kullandıkları mekanik saatlerden buluyoruz. Kamu kurumlarından da şuan için 100 Bin TL’ ye yakın bir alacağımız çıkıyor, daha fazla olacağını da tahmin ediyoruz” diye konuştu.

“BOLU’DAKİ SU SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE”

Başkan Özcan, Bolu’daki dijital su sayacı sisteminin çökmek üzere olduğunun altını çizerek, “Bu dönüşüm şart. Yani dün Belediye Meclis Toplantısında arkadaşlar yine itiraz ediyorlar. “Arkadaşlar bu tablonun nesine itiraz ediyorsunuz?” dedim. Akıllı bir Belediye Başkanı, yürüyen ve sağlıklı bir sistemi neden bozmak istesin? Niye biz bu saatleri ücretsiz değiştiriyoruz? Biz bu saatleri parayla satın alıyoruz. Niye cebimizden para ödeyerek vatandaşın saatini ücretsiz değiştirelim? Çünkü sorun büyük. Bolu’daki su sistemi çökmek üzere” dedi.

“ŞİRKET BOLU’DAN 3 MİLYON 255 BİN TL PARA KAZANMIŞ”

Dijital saatleri satan ve bakımın üstlenen şirketin, vatandaşı kalibrasyon süresi ile ilgili bilgilendirmediğini ifade eden Özcan, “Bu Manas denen şirket bugüne kadar Bolu’da 70 binin üzerinde dijital saat satmış. Bugünkü güncel rakamlarla söylüyorum; 3 Milyon 255 Bin TL para kazanmış. Tabi parayı kazanırken iyi ama Bolu’daki 80 bin sayacın 72 bin tanesi dijitale geçtikten sonra da kalanlarla inatlaşmış. Satabileceği saat sayısı azalınca, önceden yılda 10 bin 15 bin saat satarken şimdi ise satabileceği saat 300’e 500’e düşmüş. Eskiden 17 personel çalışırken 1,5 yıl önce benim geldiğimde 7 personele düşürmüşlerdi ve 2 personele düşürme hazırlığındaydılar. Dedim ki, “arkadaşlar siz nasıl temini düşüreceksiniz. Bolu’da kalibrasyon süresi geçmiş yaklaşık 17 bin saat var, sen 2 personel ile bu hizmeti nasıl gerçekleştireceksin?” Yani özetle; bu firma Bolu’ya saat satmaya gelmiş. Satarken de kimse “10 yıllık bir garantisi var bunun 10 yıl sonra değişmesi veya kalibre edilmesi gerekiyor” dememiş. Şimdi bunlar kalibrasyonu da yapmak istediler. Çünkü kalibrasyonu bedelini minimumdan, 100 TL olarak belirledik. Pili 60 TL olarak belirledik. Fiyatları beğenmedikleri için, illa bu saatleri değiştirip yenisini satmak istedikleri için kalibrasyon yapmaya da yanaşmıyorlar. Şuanda şirkete gidip kendiniz bakın, 2-3 kişi ya vardır ya yoktur. 17 bin kalibrasyon bekleyen saat var. Ama bin 500’ünün kalibrasyonunu bile gerçekleştiremedik” şeklinde konuştu.

“MEKANİK SAATLERDE SU FİYATLARI  %15 İNDİRİMLİ”

Son olarak Bolulu vatandaşlara çağrıda bulunan Başkan Özcan, mekanik saatlerde su fiyatlarının %15 indirimli olacağını belirterek, “Öncelikle kalibrasyon süresi dolmuş olan vatandaşlarımız müracaat etsinler. Biz de hemen değiştirelim ücretsiz olarak.

Kalibrasyon süresi dolmamış, 10 yılı dolmamış ama “ben değiştirmek istiyorum” diyen vatandaşlarımız da müracaat etsin. Onlara da ücretsiz olarak değiştirelim. Dediğim gibi kiracıyız diye 200 TL depozito istiyoruz mal sahibi ile sıkıntı yaşamasın diye.

Mekanik su fiyatıyla dijital su fiyatı arasında, mekanik lehine %15’lik bir fark var. İlk sisteme dönerken vatandaşın cebinden 450 TL çıkarmışlar, biz ise “vatandaşın cebinden para çıkmadan %15 indirimli su verelim, yeter ki mekaniğe dönün, sağlıklı bir sistem oluşsun” diyoruz” ifadelerini kullandı.