Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BASIN MENSUPLARINDAN ANLAMLI PROJE

BASIN MENSUPLARINDAN ANLAMLI PROJE
Bolu Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü ile gazetecilerin mesleki gelişimlerine destek vermek amacıyla hazırlanan “Acil Afet ve Temel İlk Yardım Eğitimi” protokolü Bolu'da görev yapan gazeteciler arasında imzalandı.

Haber: Aslı Akış

Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen protokol imza törenine, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu İl Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş ile Bolu'da görev yapan gazeteciler katılım sağladı.

Bolu’da, gazeteciler gittikleri haberlerde kendilerinin ya da diğer kişilerin ilk yardıma ihtiyaç duymaları halinde doğru müdahaleyi yapabilmeleri için “Acil Afet Ve Temel İlk Yardım Eğitim” projesi hazırladı. Bolu Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD’ın da ortak olduğu projeyle protokol töreni düzenlendi.

Protokol kapsamında, kentte görev yapan basın mensuplarına Sağlık İl Müdürlüğü tarafından temel ilk yardım, AFAD il müdürlüğü tarafından ise afet durumlarında ve olay yerlerinde doğru davranış şekilleri, hafif arama kurtarma ve doğada arama kurtarma ve hafif dağcılık eğitimleri verilecek.

Protokolde, çoğu zaman olay yerine polis ve sağlık ekipleri ile aynı anda ulaşan gazetecilerin, ihtiyaç halinde ya da karşılaştıkları afet veya yaralanma durumlarında bilinçli davranarak hem kendi hem de diğer insanların güvenliğini sağlaması hedefleniyor.

Ayrıca, protokol kapsamında gazeteciler ile olay yerinde görev yapan sağlık ile AFAD personelleri karşılıklı iletişime geçerek, görev yaptıkları esnada birbirlerinin iş akışını engellemeden çalışma yapması konusunda da fikir birliği sağlanacak.

Törende konuşan Bolu Valisi Erkan Kılıç, protokol kapsamında kentte görev yapan gazetecilere ilk yardım eğitimiyle beraber aynı zamanda afet durumunda hem kendilerini koruma anlamında, hem de afete maruz kalan kişilere yardımcı olma anlamında bir eğitim verileceğini kaydetti.

“ÇOK FAYDALI VE YARARLI BİR EĞİTİM OLACAK”

Vali Kılıç, İlk yardım eğitiminin aslında bütün vatandaşların alması gereken bir eğitim olduğunun altını çizerek; “Bu da son derece önemli. Yangında, yaralanmada, zehirlenmede, bir sürü farklı olaylarla karşılaşıyoruz. Bu tip durumda çevremize, kendimize nasıl yardımcı olabiliriz? Noktasında bu protokol çok faydalı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Kılıç, Bolu'nun afet riski altında olan bir il olduğunu da anımsatarak, “Burada çalışan gazetecilerin de, basın görevlilerinde, ajans temsilcilerini de kendilerine afetten korumaları, aynı zamanda çevresine, diğer arkadaşlarına ve vatandaşlara afet anında yardımcı olmaları da son derece önemli. Bu konuda onlara da bizim arkadaşlarımız tarafından AFAD İl Müdürlüğü görevlileri tarafından da bir eğitim verilecek. Çok faydalı ve yararlı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Kılıç’ın konulmasının akabinde Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol ile AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş da protokol kapsamında kurumlarının yapacağı eğitim faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı.

“2 GÜNLÜK BİR İLK YARDIM SERTİFİKASI EĞİTİMİ VERİYOR”

Gerçekleştirilen protokol kapsamındaki eğitimin içeriğinden bahseden Bolu İl Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, “Sayın Valimiz talimatlarıyla birlikte Bolumuzda aslında yürütmüş olduğumuz ilk yardım sertifikasyon programlarını burada görev yapan basın mensuplarıyla iş birliği içeresinde onlara sertifikasyon programı düzenlenmesi protokolü il sağlık müdürlüğü olarak sağlık bakanlığımızın belirlemiş olduğu eğitim programı içerisinde biz vatandaşlarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından talep olduğunda 2 günlük bir ilk yardım sertifikası eğitimi veriyor.

“OLDUKÇA ÖNEMLİ VE CİDDİ BİR EĞİTİMDEN GEÇECEKLER”

İl Müdürlüğümüzde veya bize gösterilen iş birliği içerisinde olduğumuz kurumun salonlarında maketlerimizle birlikte bir vatandaşımızın böyle bir olayla karşılaştığında önce zarar verme sonra da katkı sağla prensibi şeklinde ve 2 gün sonunda da bir sınav yaparak sağlık bakanlığımızın belirlediği sorular çerçevesinde bu sertifikasyonu vermiş oluyoruz ve o bir kimlik ile kişi de bulunuyor. Bu çerçeve de geçtiğimiz yılın hızlandırılmış talimatınızla bine ulaşmıştık sayı olarak il sağlık müdürlüğü bünyesinde vermiş olduğumuz kursta, bir kursta üretici kurs veriyor. Oldukça önemli ve ciddi bir eğitimden geçiriliyor. Yanıklarda, boğulmalarda, ciddi kanamalarda ve her türlü ilk yardım, sağlık müdahalesinde kişinin zarar vermeden katkı sağlayarak bir eğitim sizlerin talimatıyla, biz il sağlık müdürlüğü olarak protokolün tarafı olarak bu katkıyı sağlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

“AFAD EĞİTİMİ 5 GÜN SÜRECEK”

AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş,  5 günlük bir eğitim planladıklarını aktararak; “Doğru davranış şekilleri, hafif arama kurtarma eğitimi, doğada arama kurtarma, hafif dağcılık eğitimlerini de planladık. 5 gün sürecek bir eğitimimiz var. Ardından küçük bir sınavımız var, sınavda başarılı olan arkadaşlarımıza sertifikalarını takdim edeceğiz. Sonrası arkadaşlarımızın başarılarına göre devam etmek istedikleri takdirde AFAD gönüllülük programımızdan bahsedeceğiz. Programımıza devam etmek isterlerse AFAD gönüllülük programı sonrasında da destek AFAD gönüllüsü olarak bizlere her türlü afet ve acil durum hallerinde destek verebilecekler.” şeklinde konuştu.       

Yapılan konuşmaların ardından Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş ile Bolu'da görev yapan gazetecilere temsilen Anadolu Ajansı Bolu Kıdemli Muhabiri Mehmet Emin Gürbüz, Demirören Ajansı Bolu Muhabiri Murat Küçük ve İHA Bolu Muhabiri Enes Özkan arasında protokol imzalandı.

Etiketler: bolu haberler