Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAKAN VARANK DA ELİ BOŞ GELMEDİ

BAKAN VARANK DA ELİ BOŞ GELMEDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’da Bolu’ya eli boş gelmedi. Fatih Metin’e destek için Bolu’ya gelen Varank, Bolu’ya ikinci Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Teknoloji Geliştirme Merkezi sözünü verdi. Bakan Varak ayrıca, Fatih Metin’in açıkladığı Akşemseddin Vakıf Yazım Üniversitesi ve KODLABOLU projelerine de sahip çıktı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhur İttifakı AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Fatih Metin’in seçim çalışmalarına destek vermek üzere Bolu’ya geldi.  Anadolu otoyolu Paşaköy gişelerinde çok sayıda partili tarafından karşılanan Bakan Varank, ilk olarak İzzet Baysal Caddesi’nde seçim standını ziyaret etti. Cadde esnafı ve vatandaşının yoğun ilgi gösterdiği Varank, ardından sanayi sitesinde esnaf ziyareti yaptı. Bakan Varank, Sanayi esnafıyla sohbet ederek, yeni sanayi sitesinin tüm esnafa hayırlı olması temennisinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, daha sonra ise Bolu Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) geçerek yatırımcılarla görüştü. 

“SAYİCİMİZİN YÜKÜNÜ AZALTMAK, YATIRIMLARI TEŞVİK ETMEK İÇİN ÇOK ÇALIŞIYORUZ”

OSB’deki yatırımcılara üretimi merkeze alan alan bir bakanlık olduklarını söyleyen Bakan Varank, ARGE’den başlayarak ürünün ticarileşmesine kadar tüm aşamalarını destekleyen mekanizmalarının mevcut oluğunu bildirdi. "Milli teknoloji, güçlü sanayi" vizyonuyla dünya ile rekabetçi bir sanayi alt yapısını oluşturmak için çabaladıklarını söyleyen Varank, sanayicinin yükünü azaltmak istediklerini belirterek, “Dolayısıyla sanayicimizin üzerindeki yükü azaltmak, yatırımları teşvik etmek ve teknolojik yetkinliklerimizi arttırmak için çok çalışıyoruz. Görüş ve önerileriniz bizler için önemli. O yüzden yurdun dört bir yanını geziyor paydaşlarımızla istişare ediyoruz.” dedi.

16 YILDA BOLU’YA VERİLEN DESTEKLERİ AÇIKLADI

Bolu’ya AK Parti döneminde verilen destekleri rakamlarıyla açıklayan Bakan Varank,  “2002 yılında Bolu’da sadece 25 firmanın teşvik belgesi vardı. 16 yılda 253 firmaya yatırım teşvik belgesi verdik ve bu sayede 5 milyar liralık sabit sermaye yatırımını destekledik. Bakın sadece 20 bin vatandaşımız yeni iş imkânına kavuştu. İlimizdeki KOBİ’leri de ihmal etmedik. Şöyle ki 2002 yılına kadar Bolu’da sadece 2 KOBİ’miz KOSGEB desteklerinden faydalanmış. Biz 16 yılda bin 674 KOBİ’mize ulaştık. Yani 837 kat bir artış var. Küçük büyük demedik üretimin bütün aktörlerini destekledik. 2002 öncesinde Bolu’da ARGE ekosistemi anlamında hiçbir altyapı yoktu. Biz sıfırdan bir ARGE altyapısı kurduk. Geldiğimiz noktada bir teknoparkta iki ARGE merkezine ev sahipliği yapan bir Bolu ile karşı karşıyayız. İnşallah bu rakamları da arttırmak temel hedefimiz.” ifadelerini kullandı.

“BOLU’DA ÜRETİLEN DETEKTÖRLER ATLAS DENEYİNDE TEST EDİLİYOR”

Varank, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın Bolu’da 151 projeye 99 milyon liralık destek sağladığını, ayrıca Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Detektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan ‘test merkezi’ni de yüzde 75 oranında desteklediklerini açıkladı.

BAİBÜ’de üretilen yerli radyasyon detektörlerin CERN’de devam eden Atlas Deneyinde başarıyla test edildiğini hatırlatan Varank, “İnşallah bu detektörleri yeni nesil otomobillerde yenilenebilir enerji projelerinde kullanılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aslında tüm bu gelişmeler bize bunu gösteriyor; Bolu’nun üretim kabiliyetleri işte bu saydığım destekler sayesinde gelişti, güçlendi. Yatırım ve üretim yapmak istiyorsanız her zaman yanınızda güçlü bir hükümetimiz var. Bundan sonra da bu desteklerimizi güçlü bir şekilde size vermeye devam edeceğiz.” dedi.

ELİ BOŞ GELMEDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, son olarak yeni dönemde Bolu’da hayata geçirilmesi planlanan projelerden bahsetti.

“YER TAHSİSİ YAPILIR YAPILMAZ YENİ OSB HAYIRLI OLSUN DİYECEĞİZ”

Bolu’ya eli boş gelmeyen Varank, Bolu’ya 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin müjdesini verdi. Mevcut OSB’nin talepleri karşılayamadığını dile getiren Varank, “Az önce bir toplantı yaptık, OSB’nin yer bulamadığı için yeni yatırımcılara hizmet veremediğini öğrendim. İnşallah yer tespitinden sonra elimizdeki tüm imkanları kullanarak yeni bir OSB’nin kazandırılması için gerekeni yapacağız. Bu noktada sayın valimizden, OSB müdürümüzden ve yeni başkanımızdan gerekli çalışmaları bekliyoruz. Yer tespiti yapılır yapılmaz biz tescilimizi yapacağız ve Bolu’ya yeni OSB’niz hayırlı olsun diyeceğiz” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZİ’Nİ ÜNİVERSİTE BÜNYESİNDE KURABİLİRİZ”

KOSGEB desteklerinin arttırılmasına yönelik talepler aldığını söyleyen Bakan Varank, “Şuanda açık bulunan 10’a yakın KOSBEB destek projesi de sizin başvurularınız olursa biz her zaman bunları karşılamaya hazırız. Bolu’nun talepkâr olması lazım.”  dedi. Varank, KOSGEB’le ilgili diğer talebin ise inovatif bir eğitim merkezinin kurulması olduğunu belirterek, “Ben bu konuda da arkadaşlarımızdan bilgi aldım. İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve KOSGEB arasında aslında ARGE ve inovasyon işbirliği protokolü mevcutta bulunuyor. Bu protokolü çok rahatlıkla Teknoloji Geliştirme Merkezi protokolüne çevirebiliriz. Paydaşların bu konuda da taleplerini bekliyoruz. İnşallah siz bu talebi yaparsanız, burada bir Teknoloji Geliştirme Merkezi’ni çok rahat bir şekilde üniversitemiz bünyesinde kurarak KOBİ’lerimiz ile üniversite arasında güçlü bir iş birliği sağlayabiliriz.” açıklamasında bulundu.

FATİH METİN’İN PROJELERİNİ SAHİPLENDİ

Bakan Varank, Cumhur İttifakı AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Fatih Metin’in projelerine de tam destek verdi. Akşemseddin Bolu Vakıf Yazılım Üniversitesi’nin Bolu için oldukça heyecan verici bir proje olduğunu vurgulayan Varank, “Burada kurmayı planladığınız teknokent içinde, eğer bakanlığımıza bir başvuru olursa orda da ikinci bir teknokent’in kurulmasının önünü açabiliriz.” dedi.

“DENEYAP ATÖLYEMİZ İLE KODLABOLU PROJESİNİ BİRLEŞTİREBİLİRİZ”

Varank, öğrencilere kodlama öğretecek KODLABOLU projesi hakkında da “KODLABOLU projesi Fatih Metin beyin özel önem verdiği bir proje. Hem bugünün hem de yarınların şekillendirilmesinde önemli bir proje olacak inşallah. Doğu Marmara Kalkınma Ajansımız bu projenin hayata geçmesinde öncülük edecek. Bunun da müjdesini buradan vermek istiyorum.” diye konuştu.

Bakanlık tarafından başlatılan ‘DENEYAP’ atölyelerinden bahseden Varank, “Bizim ‘DENEYAP’ teknoloji atölyelerimiz var. 81 ilde yüz DENEYAP teknolojisi kurarak geleceğin liderlerini yetiştirmek istiyoruz. İlk 12 ilimizde sınav süreçleri başladı. Başvuruları aldık. İnşallah sonuçlardan sonra çocuklarımız bu atölyelerde yetişmeye başlayacak. Bolu’yu da ikinci grubun içine alacağız. Ben Fatih beye bunun sözünü verdim. Bu sene içerisinde de burada sınavlarımızı gerçekleştirip, daha da önemlisi belki DENEYAP atölyemiz ile KODLABOLU projesini birleştirerek entegre güzel bir projeye dönüştürebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“BOLU’NUN MARKA DEĞERİNİ ARTTIRMANIN GAYRETİ İÇİNDEYİZ”

Bolu’nun marka değerini arttırmak istediklerini vurgulayan Varank, “Bolu, Türkiye’nin marka şehirlerinden bir tanesi.  Biz Bolu’nun marka değerini daha da yükseltecek adımları atmanın, dünya ile rekabet eden bir Bolu’yu oluşturacak altyapıları sağlamanın gayreti içerisindeyiz. Bolu hizmetin değerini çok iyi bilir. Şu Bolu Dağı Tüneli bile başlı başına bir tarih, bir hizmet anıtıdır. AK Parti’nin hizmet odaklı anlayışının en güzel örneğidir. 12 hükümet, 16 bakan eskiten o tüneli göreve gelir gelmez bitirip tamamlayan AK Parti’dir. O tünelin halen tamamlanamamış olması durumunda biz Bolu’yu nasıl dünya ile rekabet eden bir şehir haline getirmenin peşine düşebilirdik. Bunu da sizlerin ve Bolu halkının takdirlerine bırakıyoruz.” dedi. Bolu’ya Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde 12 milyar liranın üstünde yatırım yaptıklarını açıklayan Varank, “Bolu, genel ile yerelin uyumunu çok iyi bilen bir şehirdir. Hamd olsun bu uyumla, bu birliktelikle güzel hizmetler sağladık. Bolu’ya güzel hizmetleri olan Alaaddin başkanımız bu hizmet bayrağını inşallah 31 martta Bolu’nun evladı, vekilliği ile, bakan yardımcılığı ile başarı işlere imza atan değerli bir devlet adamı olan Fatih Metin’e devredecek. Hizmetler de katlanarak devam edecek.” ifadelerini kullandı.