Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAİBÜ’DEN “YENİÇAĞA KUŞ CENNETİ AVİFAUNASI” KİTABI

BAİBÜ’DEN “YENİÇAĞA KUŞ CENNETİ AVİFAUNASI” KİTABI
Zengin bir habitat ve biyolojik çeşitliliğe sahip, Türkiye’nin en büyük kalkerli turbalıklarından biri olan Yeniçağa Gölü, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 2 yıl süren akademik bir çalışmanın sonucunda kitaplaştırıldı.

240 kuş türünün 600 orijinal kuş fotoğrafı ile birlikte anlatıldığı 517 renkli sayfadan oluşan “Yeniçağa Kuş Cenneti Avifaunası” adlı kitap, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Cihangir Kirazlı tarafından 2 yıllık bilimsel çalışma sonunda hazırlandı.

Yeniçağa sulak alanının tanıtımı, kuş zenginlik ve çeşitliliğinin net bir şekilde ortaya konması için hazırlanan kitap, önümüzdeki günlerde basılacak.

Kitap, “Bolu Yeniçağa Önemli Doğa Alanı Üzerinde Habitat Tabanlı Araştırmalar” başlıklı BAİBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) projesi kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, geniş bir literatür taraması ile Yeniçağa sulak alanında gözlenen ve muhtemel gözlenebilecek kuş türlerinin tanı ve ekolojik karakterleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunuyor.

Kitabın, Ornitoloji (Kuş Bilimi) alanında çalışacak öğrenciler, kuş gözlemcisi ve fotoğrafçıları ile alan yöneticileri için temel bir kaynak olması hedefleniyor. “Önemli Doğa Alanı” olarak tanımlanan ve ülkemizin yöresel biyoçeşitlilik sıcak noktalarından biri olan Yeniçağa sulak alanının korunması ve bulunduğu yöreye sağladığı hizmetlerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için farkındalık oluşturulması da hedefler arasında yer alıyor.

Su kuşlarının yaşama alanı olarak uluslararası öneme sahip sulak alanlar arasında uluslararası sözleşmelerde aday olarak yer alan Yeniçağa sulak alanı ile ilgili, biyoçeşitlilik değerini ve ekosistem hizmetlerini korumak ve sürdürülebilir kılmak amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürlüğü tarafından “Yeniçağa Gölü Sulak Alan Yönetim Planı” hazırlandı.

Bu kapsamda Bolu Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen komisyon toplantıları sonucunda, Dr. Cihangir Kirazlı’nın önerisiyle hazırlanması ve basılmasına karar verilen kitap, Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürlüğü tarafından önümüzdeki günlerde basılacak.