Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAHAR YAĞIŞLARINDA SEPTORYA’YA DİKKAT

BAHAR YAĞIŞLARINDA SEPTORYA’YA DİKKAT
Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, buğday ve arpa üretiminde yaşanabilecek hastalıklara karşı, üreticileri bilgi il ve ilçe tarım müdürlüklerinden bilgi almaya davet etti.

Bolu coğrafi konumuna bağlı yağışlar paralelinde Buğday ve Arpa üretim alanlarında Septorya yaprak lekesi ve Sarı pas, fungal hastalıkları gözlenebilmektedir. Üreticilerin maddi zarara uğramamaları adına belirtileri gördüklerinde İl/İlçe Müdürlükleri ile irtibata geçerek gerekli önlemleri zamanında almaları kayıpların minimalize edilmesini sağlanacak.  

“BİLGİ ALMALARI FAYDALI OLACAKTIR”

Konu hakkında açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, “İlimiz yoğun yağış rejimine bağlı olarak bahar aylarında Septorya, yaprak lekesi, sarı pas, mantar enfeksiyonu vb. hastalıklar görülebilmektedir. Verim kaybının en aza indirilmesi ve hastalığın ilerleyerek bayrak yaprağa (en üst yaprak) sıçramasını önlemek amacıyla, üreticilerimizin enfeksiyonun tarladaki seyrine ve iklim şartlarına göre hastalık etmenine karşı olası belirtilerde il/ilçe Müdürlüklerimize danışarak ruhsatlı bitki koruma ürünleri hakkında bilgi almaları faydalı olacaktır” dedi.

“İLAÇLARLA ETKİN MÜCADELE ÖNÜNE GEÇECEKTİR”

Murat, ilaçlarla etkin mücadelenin önemin dikkat çekerek, “Üreticilerimizin olası mağduriyetlere karşı aşağıda açıklamada yer alan hastalık belirtilerini gözlemlemek suretiyle zamanında ve ruhsatlı ilaçlarla etkin mücadelesi olası mağduriyetlerin önüne geçecektir" ifadeleri kullanıldı.

HSATALIK NASIL ANLAŞILIR

Septorya hastalığı; Yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük düzensiz kahverengi lekeler şeklindedir. Kül rengi lekelerin merkezinde gelişir. Bu lekeler yayılır ve birleşir, sonuçta yaprağın tümü lekelerle kaplanır. Lekelerin genişlemesiyle bunların koyu renkli sınırları kaybolur ve açık yeşil bir renge döner. İlk olarak en  alt yapraklarda görülür. Üst yapraklara yayılma hızı, çevre koşullarına ve çeşidin duyarlılığına bağlı olarak değişir. Gelişme esnasında etmen yaprak dokusu içine gömülüdür.

 

Etiketler: bolu haberler