Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ VE AKTİF TUTMAK İÇİN D VİTAMİNİ ÖNEMLİ

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ VE AKTİF TUTMAK İÇİN D VİTAMİNİ ÖNEMLİ
Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren besinler hakkında bilgiler verdi. Erkoçoğlu; “Doğru beslenmede almamız gereken A, C ve E vitaminleri güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Mevsiminde balık tüketmeliyiz . Yoğurt, kefir, turşu peribiotik içeren fermente gıdalarında tüketimi önemli.” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sigaradan da uzak durulması gerektiğine işaret eden Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, sigaranın kanserin bütün türlerinin artmasına sebep olduğun belirtti.

“DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN EN ÖNEMLİ UNSUR SİGARADIR”

Sağlıklı yaşamaya her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gereken bu dönemde dengeli beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Erkoçoğlu; “Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirmenin temel yolu sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmaktır. Sağlıklı yaşam tarzı diğer sistemleri koruduğu gibi bağışıklık sistemini de koruyor. Dikkat etmemiz gereken en önemli unsur sigaradır. Sigara kanserin bütün türlerinin artmasına sebep oluyor. Ayrıca çocuklarda akciğer enfeksiyon riskini artırıyor. Bütün bunlar bağışıklık sistemini kötü etkiliyor. O yüzden yapacağız ilk şey bağışıklığımızı kuvvetlendirmek istiyorsak sigaradan uzak duracağız. Hem kendimiz kullanmayacağız hem de çocuklarımızı maruz bırakmayacağız” diye konuştu.

“STERESTEN UZAK DURMALIYIZ”

Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, düzenli egzersiz yapmanın kalp damar sağlığını koruduğunun altını çizerek; “Yaşam tarzımızda yapacağımız değişiklik ile bağışıklığımızı kuvvetlendireceğimiz durum egzersiz yapmaktır. Düzenli egzersiz yapmak hem kalp ve damar sağlığını koruyor, hem de tansiyon ve şeker gibi hastalıkların kontrolünü kolaylaştırıyor ama aynı zamanda bağışıklığımızı da kuvvetlendiriyor. O nedenle düzenli egzersiz önemlidir. Sağlıklı uyku çok önemli. Bu hep gözden kaçar. Erişkinler günde 7 saat, çocukların ise 8 ila 10 saat arası sağlıklı uyku uyuması çok önemlidir. Sağlıklı bir uyku uyuması için karanlık bir ortamda, telefondan uzak, internet vericilerinden uzak olması gerekir. Stresten uzak durmaya çalışmalıyız. Tabi ki bu her zaman mümkün olmayabilir ama çok yoğun stresli isek sadece psikolojik olarak değil, bağışıklığımızı da kötü etkiliyor. Belki bu yönde profesyonel bir yardım bile alınabilir. Buda yine bağışıklığı kuvvetlendirmek açısından çok önemlidir. Aşılar çok önemlidir. Özellikle çocukluk döneminde bağışıklığımızı nasıl kuvvetli tutabiliriz. Hasta olmadan bağışık duruma getirebilirsek kendimizi ve çocuğumuzu o zaman bağışıklık ekstra bir fayda sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.

“TEK TİP DİYETLERDEN KAÇINMALIYIZ”

“Beslenme konusunda en çok dikkat etmemiz gereken unsur tek tip diyetlerden kaçınmaktır” diyen Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu;  “Bazen görüyoruz sadece sebze tüketmek, sadece karbonhidrat tüketmek veya sadece protein tüketmek bağışıklık sisteminin kötü etkilenmesini sağlar. Yapılan diyetlerde hem sebze, hem karbonhidrat hem de protein belli oranlarda olmalıdır. Yapılan çalışmalar gösterdiği gibi Akdeniz toplumlarında ve uzak doğu toplumlarının yaşam sürelerinin daha uzun olduğu gözlemlenmiştir. Bu toplumlara baktığımızda sebze, meyveden ve balıktan bol miktarda beslendiğini görüyoruz. Bu yüzden mutlaka yeterli taze sebze ve meyve tüketmemiz gerekiyor. Bu tarz beslenmeler hem vitaminler açısından zengin hem de antioksidanlar bakımından zengin besinlerdir. Antioksidanlar serbest radikal dediğimiz, bizim hücrelerimize zarar veren maddeleri ortadan kaldırıyor. Böylece bağışıklığımıza faydası oluyor. Sağlıklı yağları tüketmemiz gerekiyor. Sağlıklı yağ dediğimizde aklımıza gelen zeytinyağı ve balık yağı önemlidir. Balığı bol bol tüketilmesini tavsiye ediyorum. Hele ki bu mevsimde tüketmeliyiz. Çünkü omega 3 bağışıklığımız için, kalp damar sağlığımız için çok önemlidir ama çocuklar da zeka gelişimi içinde çok önemlidir. Bu sağlıklı yağları tüketirken rafine şekerlerinden uzak durmalıyız. Rafine şekeri aşırı aldığımızda şeker hastalığı gibi obezite gibi hastalıkların riski artıyor. Bunlarda bağışıklığımız olumsuz etkiliyor” dedi.

“PROBİYOTİK İÇEREN FERMENTE GIDALAR KULLANILMALIDIR”

Yeterli sıvı almanın öneminden de bahseden Erkoçoğlu, bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri anlattı. Erkoçoğlu; “Bağışıklık sistemimizi direk etkilemese de genel sağlığımızı etkilediği için önemlidir. Günlük ortalama bir erişkinin bir buçuk litre su tüketmesi lazımdır. Beslenmede bir diğer önemli konu ise yoğurt, kefir, turşu probiyotik içeren fermente gıdaların kullanılması da önemlidir. Probiyotik dediğimiz şey, bizim bağırsaklarımızdaki dost mikropların sağlığını koruyor. O mikroplarda bizi diğer mikroplardan koruyorlar. O nedenle yoğur, kefir, turşu tüketimi önemli.

“MUTLAKA HEPİMİZİN D VİTAMİNİ DESTEĞİ ALMASI LAZIM”

Bağışıklığımızı en çok etkileyen vitaminler A, C ve E vitaminidir. Bu vitaminleri normal, sağlıklı beslenen birisi, sebzesini, meyvesini, kuruyemişini tüketen bir birey bu vitaminleri ekstra dışarıdan bir vitamin alamsına gerek yok.  D vitamini ayrıca söylemek istiyorum. Çünkü D vitamini güneşin ışınları ile vücuduma sentezleyen bir vitamindir. Şuan kış ortamında kapalı giyindiğimiz için sentezleme şansı yoktur. Bu mevsimde mutlaka hepimizin D vitamini desteği alması lazımdır. Bu bağışıklığımız açısından çok önemlidir. Kısaca bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için yapmamız gerekenler; sigaradan uzak durmalıyız. Düzenli egzersiz yapmalıyız. Sağlıklı bir uyku uyumalıyız. Stresi azaltmalıyız. En önemlisi ise hijyendir. El hijyenine dikkat etmeliyiz ve sağlıklı beslenmeliyiz. Bunları yaptığımız sürece sağlıklı bir yaşam sürmemiz mümkündür” şeklinde konuştu.

“MASKE, MESAFE VE EL HİJYENİNE DİKKAT ETMELİYİZ”

Korona virüs salgını sürecinde sağlık bakanlığını yinelediği ve uyulması gereken maske, mesafe ve el hijyenine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunarak; “Virüsten kaçınmak için yapmamız gereken ve sağlık bakanlığımızın sürekli söylediği gibi maske, el hijyenimize dikkat edeceğiz ve mesafemizi koruyacağız. Ama her şeye rağmen virüse maruz kaldığımızda bağışıklık sistemimizin güçlü olması ve zinde olması gerekmektedir. Bu noktada biraz önce saydığımız şeyler önemlidir. Bunun dışında özellikle kronik hastalığı olanlarda daha riskli olduğu için tansiyon hastasıysak ilaçlarımızı düzenli kullanmak, astım hastası isek astım ilaçlarını kontrollü şekilde kullanmak, şeker hasta isek şeker düzeyimizi düzenli tutması gerekmektedir. Bunlar bağışıklığımıza ek yük getirmemek adına önemlidir. Korunmanın yolu budur. Önemli bir yol ise aşıdır. Fakat aşı henüz uygulamaya gelmedi. Aşı uygulamaya çıktığı anda da yapmamız gereken şey tabi ki aşılanmaktır. Böylece virüsten korunmuş olacağız” ifadelerine yer verdi.

Etiketler: bolu haberler