Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

AYVAZ YENİ TASARIMIYLA YARIŞMADA

AYVAZ YENİ TASARIMIYLA YARIŞMADA
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin tasarladığı Ayvaz elektromobil, yeni tasarımıyla pistlerde boy gösterecek.


TÜBİTAK'ın 6-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirdiği Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda, "Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü" ile "Kurul Özel Ödülü" alan Ayvaz elektromobilin yeni yarışlarda daha iyi başarılar elde etmesi için öğrenciler çalışmalarını sürdürüyor.

Öğrenciler, yarışlarda ağırlığının 350 kilogram olması nedeniyle zorlanan Ayvaz'ın ağırlığını 120 kilograma düşürecek, kaportasını ve şasesini değiştirerek yeni görünüm kazandıracak.

Ayvaz'ın yeni görüntüsünü 3 boyutlu yazıcı üzerinden çıkartan öğrenciler, çalışmalara başladı.

Makina Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Alaattin Osman Emiroğlu, yaptığı açıklamada, Ayvaz ile geçen yıl elektromobil yarışlarına katıldıklarını öğrencilerinin üstün gayretleri iki ödül aldıklarını söyledi.

Ayvaz'ın 3 aylık bir süreçte gece gündüz demeden yapılan çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını aktaran Emiroğlu, "Dış kabuğunun tamamı öğrencilerimizin el emeğiyle üretilmiş bir ürün. Körfez Pisti'nde düzenlenen yarışta 30 turu tamamlayan sayılı araçlardan bir tanesi Ayvaz oldu fakat geçen yıl araç tasarlanırken ağırlık problemi fazla düşünülmedi. Bu araç 350 kilogram. Ondan dolayı verimlilikte sıkıntılar yaşandı." dedi.

AĞIRLIĞI 120 KİLOGRAMA DÜŞÜRÜLECEK

Emiroğlu, Ayvaz'ın ağırlığını 120 kilograma kadar düşürmeyi planladıklarını belirterek, yeni tasarımlı Ayvaz ile yarışmalarda daha iddialı olduklarını dile getirdi.

Bu yıl 17-21 Eylül tarihlerindeki TÜBİTAK yarışmasının eski Atatürk Havalimanı'nda düzenleneceğini anlatan Emiroğlu, "Geçen seneki başarılarımızı tekrarlamak istiyoruz. Bu sene biraz daha tasarıma odaklandık ve geliştiriyoruz. Ayvaz'ın kaportasını tamamen yenilemeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

Makine Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi ve takım kaptanı Cihan Yüceoğlu da geçen yıl yapılan yarışların ardından araç üzerinde yeni çalışmalara başladıklarını anlatarak, "Tasarımda ve yerlilik oranının nasıl arttırılması konusunda arkadaşlarla düşünmeye başladık. Şu an gayet iyi yerdeyiz. Ayvaz'ın şase ve kabuğu değişecek. Şaseyle ilgili çalışmamız bitmiş durumda. Kabuk için çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda yeni Ayvaz ile pistlerde olmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.