Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ASGARİ ÜCRET MARATONU BAŞLADI

ASGARİ ÜCRET MARATONU BAŞLADI
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda açıklanan anket sonuçlarına göre işverenlerin yüzde 34’ü 'Yeni dönem asgari ücret ne kadar olmalı' sorusuna 3501 ile 3750 TL arasında cevabını verdi. İşveren cevaplarının ortalaması 3924 TL oldu. İşçi tarafında yüzde 37.3 oranı ile 3750 ila 4000 TL arasındaki beklenti öne çıktı. İşçilerin verdiği cevaplarda ise ortalama 4.368 TL olarak hesaplandı. İkinci toplantının 7 Aralık Salı günü 14.00’te Türk-İş’te, üçüncü toplantının ise 9 Aralık Perşembe saat 10.00’da TİSK'te yapılacağı açıklandı.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç, resmi olarak başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yapıyor.

BAKAN BİLGİN: ÇALIŞANI KORUYACAK BİR ÜCRET BELİRLEYECEĞİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Biz enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmanın karşısında çalışanı koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

TİSK: VERGİ VE PRİM YÜKLERİNİN AZALTILMASINI TALEP EDİYORUZ

İşveren temsilcisi TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da "Asgari ücret tespitinde; kayıt dışılığın dikkate alınmasını, istihdamın korunması sağlayan asgari ücret teşvikinin 2022 yılında da devam etmesini, istihdamı koruyacak adımlar atılmasını, başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin kademeli olarak azaltılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRK-İŞ: VERGİLERİN İNDİRİLMESİNDE MUTABIKIZ

İşçi temsilcisi Türk-İş Genel Sekteri Nazmi Irgat ise "İlk defa işveren, işçi ve hükümet ortak bir noktaya geldi. Enflasyon üzerinde bir artışın olmasını taraflar kabul ediyor. Bundan memnunuz. İlk defa vergi oranlarının indirilmesinde de mutabıkız. Yüzde 20-30'ların çalışanlar için adil vergi sistemi olmadığını kabul ediyoruz. Asgari ücretten vergi alınmaması kadar insani olacak bir şey düşünemiyoruz. En az ücretten vergi alınmasının sonu gelmesi gerekir. Umuyorum bu düzenlemeyle bu sorun çözülecek.

4 BİN LİRA İHTİMALİ GÜÇLENDİ

İşçi, işveren ve hükümet kanadından yapılan açıklamalar, asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir zam yapılması ve vergilerin kaldırılmasını destekliyor. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 19,31. Bu rakamın üstüne refah payı da eklenecek. Zammın yüzde 25-30 arasında olması bekleniyor. Son dönemde alım gücünün düşmesi yüzde 30'luk zammı daha da güçlendiriyor. Yüzde 30'luk zamma göre net asgari ücret, 3 bin 673 lira olacak. Vergi kesintilerinin de indirilmesiyle bu ücretin 4 bin lira civarına yükselmesi bekleniyor.” diye konuştu.

Toplamda 1.5 saat süren asgari ücret zammı toplantısının ilki, sona erdi. Bir sonraki toplantı 7 Aralık'ta, üçüncü toplantı ise 9 Aralık'ta yapılacak.

Etiketler: bolu haberler