Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ANNE-BABALAR DİKKAT!!!

ANNE-BABALAR DİKKAT!!!
İntihar oyunu Mavi Balina'ya benzer şiddet oyunu 'Momo'nun simgesi heykelin yaratıcısı, eserini yok ettiğini açıkladı. Ancak tüyler ürperten bu animasyon çocukların en çok izlediği Youtube videolarına da sıçradı. Sevilen çizgi film ve oyun videolarında, bunun yanı sıra farklı şiddet öğelerinin de bulunduğu çok sayıda içerik çocukları tehdit ediyor.

Dünyada ve ülkemizde yüzlerce çocuğun ölümüne neden ‘Mavi balina’ isimli ölüm oyununun bir benzeri de ‘Momo’ adlı animasyon karakterle hızla yayılıyor. Üstelik ne yazık ki tek tehlike bu da değil…

Videoların arasına gizlice yerleştirildiği için ebeveynler tarafından tespit edilmesi zor olan şiddet oyunu Momo, şimdilik genellikle video portallarında yurt dışı kullanıcılar tarafından paylaşılıyor. Tabi ki bu içerikler dünya geneline açık paylaşıldığı için Türkiye’den de izlenebiliyor. Videoya denk gelip izlemeye başlayan küçük yaştaki çocuklar, dilini anlamasalar da animasyonlarda kullanılan görsellerden ne istediğini kolayca anlayabiliyorlar.

Bu kan donduran videolarda çocuklardan; jilet, bıçak, çekiç gibi tehlikeli aletlerle kendilerine zarar vermeleri isteniyor ve bunu yapmadıkları takdirde ise onlara ve ailelerine zarar verileceği belirtiliyor.

Yani; 43 yaşındaki Japon heykeltıraş Keisuke Aiso, “Momo öldü, laneti de kalktı. Artık çocuklar rahat edebilir” dese de tehlike devam ediyor.

TÜRKİYE’DE DE MİLYONLARCA ÇOCUK TARAFINDAN İZLENİLİYOR

Maalesef benzer şiddet içeriklerinin yer aldığı ve yüz binlerce takipçisinin olduğu video kanalları Türkiye’de de bir hayli fazla. Youtube gibi içerik sağlayıcı dev firmalar kullanıcıdan gelen şikayetlerle kısmen bu tarz videoları engellese de ülkemizde halen ‘milyonlarca izlenen’ birçok video kanalı bulunuyor.

Türkiye neredeyse tüm çocuklar tarafından tanınan ünlü çizgi film karakterlerinin oyuncaklarıyla çekilen videolarda, dehşete düşüren yüzlerce şiddet mesajı yer alıyor. Hiç bir sansür ve engellemeyle karşılaşmayan bu içerikler, çocuk bir kere video izlemeye başladığı andan itibaren otomatik olarak karşısına çıkabiliyor. Bu ‘renkli’ ve ‘canlı’ videolarda seslendirme ve kullanılan müziklerle çocuklar adeta hipnotize ediliyor. Özellikle öğrenme sürecinde olan henüz bebeklikten yeni çıkmış çocuklarda ciddi psikolojik sorunlara neden olabiliyor.

Uzmanlar, “Özellikle çok fazla video yüklenen paylaşım sitelerinin içeriği herhangi biri tarafından izlenmeden yayına alınıyor. Günde milyonlarca dakika video yüklenen sitelerin bununla baş edebilecek insan kaynakları yok. Anne ve babalar, sadece başlığına veya görseline bakarak çocuklarını mobil cihazlarla baş başa bırakmaması gerekiyor” diyerek uyarıda bulunuyor.

 Kaynak: sözcü