Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Anız yakmak orman yangınlarına sebep olabilir

Anız yakmak orman yangınlarına sebep olabilir
İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, anızların yakılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Anızların yakılarak yok edilmesinin pek çok olumsuz etkilerinin olduğunu belirterek, “Anızların yakılması sonucunda tarlaların verimsizleşmektedir, toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır, orman ve konut yangınlarına sebep olmaktadır, kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir” dedi.
​İlimizde yaklaşık 66 bin Hektar Hububat ekim alanı bulunuyor. Anızların yakılarak yok edilmesinin pek çok olumsuz etkileri var. Hava kirliliğine ve trafik kazalarına sebep olmasının yanı sıra; küresel ısınmaya da yol açmakta. Ayrıca anız yangınları komşu tarlalardaki ürünlere ve meyve bahçelerine, telefon direklerine, yerleşim yerlerine, ormanlara ve yaban hayvanlarına zarar vermekte ve büyük ölçüde ekonomik kayıplara neden olmakta.

Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediği anlaşılmıştır.

Ayrıca orman bölgelerine yakın alanlarda anız yakılması orman yangınlarına neden olmaktadır. Anız yakılmasının engellenmesi ile tarım topraklarında faydalı mikroorganizmaların ölmesinin engellenmesi, toprak erozyonu ve verim kaybı gibi olumsuzlukların ortadan kaldırılması, çevredeki ağaç, çalı ve toprak üstü canlılarla, henüz hasat edilmemiş tarladaki ürünlere zarar verilmemesi, havanın kirlenmemesi, anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarının ölmelerine ve doğal dengenin bozulmasına engel olunması ve arazi üzerinde bulunan enerji iletim ve haberleşme hatlarının zarar görmelerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Konu hakkına açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat;

“İçerisinde bulunduğumuz dönemde ülkemiz eş zamanlı olarak çıkan orman yangınları ile mücadele etmektedir. İçerisinde bulunduğumuz hasat döneminde sıcaklıkların da etkisiyle yangın vb. çıkmaya oldukça müsaittir. Üreticilerimizin özellikle bu dönemde anız yakmamaları önem arz etmektedir.

Anız yakmak üreticilerimize fayda sağlamamakla birlikte aksine toprağa zarar vermektedir.

1- Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir.

2- Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir.

3- Organik madde miktarı azalmaktadır.

4- Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir.

5- Omurgasızlar yok olmaktadır.

6- Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır.

7- Toprak verimliliği düşmektedir.

Bu zararların yanında;

1-Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir.

2- Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır.

3- Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir.

4- Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir.

5- Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir.

6- Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmeleri gibi çevresel zararlara yol açmaktadır.

Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.

Ayrıca 02.08.2021 tarihli valilik kararıyla; Sayın Valimiz Ahmet Ümit, ilimizde bulunan ormanlık alanlara geçici olarak girişler, ateşli piknik yapımı ve anız yakmanın yasaklandığını usulüne göre alınan ve ilan edilen bu kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32’inci maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacağını belirtmiştir.

Üretici ve vatandaşlarımızın duyarlı davranmaları, herhangi bir olumsuzluğu 112 ACİL hattı üzerinden ivedilikle ihbar etmeleri önem arz etmektedir” dedi.

Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.