Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

AKUPUNKTUR İLE MİGRENE SON VERİN

AKUPUNKTUR İLE MİGRENE SON VERİN
Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzm. Dr. Nuran Parlak, Akupunkturla migren tedavisi hakkında bilgiler verdi. Parlak; “Migren, tüm dünyada olduğu gibi hastaların yaşam kalitesini bozan, insanları mutsuz eden hem gündelik hem iş yaşamını aksatan ağrı türü” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Bolu İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan ve alternatif tıp yöntemlerinin kullanıldığı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama merkezinde, 5 bin yıllık geçmişe sahip akupunktur ile migren tedavisi uygulanarak yüksek oranda başarı sağlanıyor. Akupunktur, migren tedavisinin yanı sıra kalp-damar hastalıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, sigara bağımlılığı, mide-bağırsak ve solunum sistemindeki rahatsızlık gibi onlarca hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzm. Dr. Nuran Parlak, “akupunktur” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akupunkturun hastaya faydaları, nasıl yapıldığı ve hangi problemleri ortadan kaldırdığını söyledi.

“%90 KADINLARDA GÖRÜLÜYOR”

Migren günümüzde toplumun önemli bir bölümünün yaşadığı, insana büyük acı veren ve çoğu kez de ilaçlarla geçmeyen bir sağlık sorunu olmasına dikkat çeken Uzm. Dr. Nuran Parlak; “Migren genetik olduğu düşünülen %90 oranında kadınlarda görülen ayda bir ya da haftada iki üç olacak şekilde ataklar ile gelen ve kişinin yaşam kalitesini son derece azaltan, enseden başlayıp göze vuran, göz arkasından başlayıp ensede ağrıları olan bulantı, kusmanın eşlik edeceği ağrı çeşidi. Migren, tüm dünyada olduğu gibi hastaların bize en çok müracaat ettiği ve en çok şikâyet ettiği ağrı türü. Migren, yaşam kalitesini bozan, insanları mutsuz eden hem gündelik hem iş yaşamını aksatan bir süreç” diye konuştu.

“HER BAŞ AĞRISI MİGREN DEĞİL”

Hastalarda öncelikle Migrene sebep olan faktörlerin ne olduğunu araştırdıklarını kaydeden Nuran Parlak; “Bunun için Nörolog arkadaşlardan yardım alıyoruz. Her baş ağrısı migren diye konmuyor. Baş ağrılarının da birden fazla tüpü ve türü var. Kesinleşmiş tanısı konmuş hastayı tedavi altına alıyoruz. Bazı hastalar sadece kokulardan etkileniyor bazısı açlıktan, uykusuzluk, iş ortamının stresi, kadınlarda adet günlerinin yakınlaşması vs. gibi durumlarda ortalama 12 seans akupunktur tedavisi öneriyoruz ama kişiden kişiye değişiyor. Tıpta biliyorsunuz hastalık yok hasta var. Her kişinin doğası, yapısı, yaşadığı ortam faklı. Biz öncelikle hastayı dinliyoruz. Laboratuvar sonuçlarına bakıyoruz ve 12 vitamin düzeyi eksik ise bu kişiyi tedaviye almıyoruz. İlk olarak vitamin takviyesi ile bu hastayı toparlayıp sonraki süreçte alıyoruz.

“KİŞİYE GÖRE TEDAVİ UYGULUYORUZ”

Hastaya multidisipliner yaklaşıyoruz. Her şeye çare değiliz. İlaç tedavisini mümkün oluğunca akupunktur ile migrende azaltmaya çalışıyoruz. Tek seansta fayda gören hastalarımız da var 10 seansta görende. Tedavi yaklaşımımız da tanıya, ekolojik nedene göre sebebi ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Sonucunda olumlu sonuçlar alıyoruz. Bu bizi de mutlu ediyor. Ağrı her yaş gurubunda görülüyor. Okul çağındaki çocuklarımız sınav kaygısı ile baş etmekte çok büyük sıkıntılar çekiyorlar. Her baş ağrısı migren değildir. Çeşitleri farklıdır. Akupunktur ile migren tedavisinde kişiye göre tedavi amaçlanıyor. İğneleme metodumuzda farklılıklar var. Daha önce ağrı esansında iki-üç ilaç alan hasta bu tedavi sonrasında ilaç kullanımının mümkün olduğunca azaldığını söylüyor. Biliyorsunuz ilca karaciğer ve böbrek açısından da sıkıntılı. Mümkün olduğunca az ilaç kullanımı ile bu hastalığa çare bulmaya çalışıyoruz. Kesin sonuç demiyoruz ama yardımcı oluyoruz” şeklinde konuştu.

“SEANS SÜRELERİ İSE 25 DAKİKA SÜRÜYOR”

Her migren hastasının tedavi süresinde farklı diyen Parlak; “Hastaların tedavi süresi kişiden kişiye değişebiliyor. Seans süreleri ise 25 dakika sürüyor. Hem kulan akupunkturu yapıyoruz hem genel vücut akupunkturu yapıyoruz. Ben her hastama günlük yaşam içerisinde depresyon ile ilgili noktalarına mutlaka iğneleme yapıyorum. Her hastanın göre ayrı iğneleme noktaları var” ifadelerini kullandı.

“MİGREN HASTASI YAŞAM ŞEKLİNE DİKKAT ETMELİ”

Dr. Nuran Parlak, akupunktur tedavisi alacak hastaların seans öncesi ve sonrasında yapması gerekenleri aktararak; “Akupunktur yaptıracak kişilerin alkol almaması gerekiyor. Bizim için en önemli faktörlerden biri bu. Alkol akupunkturu olumsuz anlamda etkiliyor. Migren hastası zaten yaşam şekline çok dikkat etmeli. Açlık, susuzluk, uykusuzluk, hormonsal değişiklikler, adet dönemleri hepsi migreni tetikleyen unsurlar. Akupunktur yaptıracak kişilerin mutlaka B12 vitamin seviyesinin normal düzeyde olması gerekir. Akupunkturda amaç daha sağlıklı bir yaşam. İş hasta olmadan tedbiri alabilmek. Migren hastası özellikle susuz kalmamalı. Çay, kahve içmek insülin direncini de tetikleyen bir unsur. Bu konularda bizde hastalarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

SİGARA BIRAKMADA DA ETKİLİ

46 yaşındaki Hemşire Hatice Pehlivan 25 yıldır migren hastası olduğunu belirterek; “Kronik migren hastasıyım Migren hayatımın bir parçası gibi günlerce ağrılar, bulantılar ve mutsuzluk yaşıyorum. Günlük 5-6 ağrı kesici aldığım ve en sonunda acille sonlanan günlerim oldu. Ocak ayında sigarayı bıraktım. Sigarayı bıraktığımda da takviye alıp tekrar dönmek istemedim daha önce bırakıp tekrar başlamıştım. Hocama aslında sigarayı bırakmak için gelmiştim. Ayrıca uyku problemimde vardı. Bunların hepsi birbirini tetikleyen durumlar. Uykusuz iseniz migreniz atağınız çoğalıyor” dedi.

“ŞİKÂYETLERİM AZALDIKÇA MUTLU OLDUM”

Migren ataklarının gündelik yaşamını ve hayat kalitesini düşürdüğünü ifade eden Hatice Pehlivan; “Şubat ayından bu yana Nuran hocama geliyorum. 11 ya da 12. seansım. Buraya ilk geldiğimde depresiftim artık mutlu olmaya başladım. Çünkü sigara içmiyorum kendime güvenim geldi. Uyku problemim yavaş yavaş düzene girmeye başladı. Haftanın her günü başımın ağrıdığını biliyorum. Ben sağlık çalışanı hemşireyim, bir anneyim ve eşim. Evde, işte mutsuz ağrılı bir insan olarak hastaya ne kadar faydalı olabilirim. Migren hayat kaliteni ciddi şekilde etkiliyor, atak geçtikten birkaç daha etkisi süren bir hastalık. Tedavi sonrasında şikâyetlerim azaldıkça daha mutlu oldum ve kendime güvenim geldi” şeklinde konuştu.

“AKUPUNKTURUN BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ İYİLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİ VAR”

Pehlivan, tedavi sürecinde geldiği noktada çok iyi olduğunun altını çizerek; “Şu an itibariyle migren atağım tutuyor ama ayda bir kez. Ayrıca bir aydır ağrı kesici almıyorum. Çok şükür çok iyiyim tavsiye de ediyorum. Migren özellikle kadınların büyük bir sıkıntısı. Kadın biterse evde, işte her şey bitiyor. Öncelikle toplumda kadının iyi olması gerekiyor fiziki ve psikolojik açıdan.  Migren rahatsızlığı olanların gelip hocamızla görüşüp tedaviyi almalarını öneriyorum. Hastalıkta hoca yaklaşımı çok önemlidir iyi ki de Nuran hocamızla karşılaşmışım. Akupunkturunda bilimsel olarak kanıtlanmış iyileştirici özelliği var” ifadelerini kullandı.