Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

AHMET BAYSAL İSMİNE CUMHUR İTTİFAKINDAN RED

AHMET BAYSAL İSMİNE CUMHUR İTTİFAKINDAN RED
Bolu Belediyesi Ekim ayı Meclis Toplantısı birinci birleşimi Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Bolu Belediye Meclisi Ekim Ayı 1. Oturumu canlı yayınlanırken, Bolu Belediye Meclisi’nde CHP’li üye Tahsin Mert Karagöz’ün “Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nin adını Ahmet Baysal olarak değiştirelim” önergesi büyük tartışma yarattı. Verilen önerge Cumhur İttifakı Üyelerinin oyları ile red edildi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan başkanlığında gerçekleşen ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantı açılış-yoklama, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Ardından gündem maddelerine geçildi.

Toplantıda imar tadilat başvuruları, birim müdürlüklerinden gelen raporlar ve meclis üyelerinin önergeleri oylamalara sunuldu. Daha sonra Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis Üyesi Tahsin Mert Karagöz bu bölümde Bolu Belediyesi altında bulunan “Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi” isminin “Ahmet Baysal Kültür Merkezi” olarak değiştirilmesi için önerge verdi. Önergenin okunmasının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Burak Balaban karşı çıkarak yapılmak istenene gerek olmadığını ifade ederek yapılacak yeni bir yere ismin verilmesini söyledi. Mecliste oylanan önerge oy çokluğu ile gündeme alındı.

“BAYSAL AİLESİ BOLU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ” 

Toplantıda ana gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından gündeme alınan önergeler tekrar Belediye Meclisine sunuldu. Necip Fazıl Kültür Merkezinin adının Ahmet Baysal Kültür Merkezi olarak değiştirilmesi konusu görüşülürken Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan

Konuyla ilgili olarak; “Baysal Ailesi Bolu için çok önemli bir aile, Türkiye’ye örnek olmuş bir aile, Bolu’ya yapılan kamu binalarının önemli bir kısmını yapan aile, Bolu’ya üniversite kazandıran, hastaneleri kazandıran bir aile. Baysal Ailesinin biz Bolu olarak yeterince hakkını ödeyemiyoruz. Baysal Ailesi Bolu’ya milyonlarca lira karşılık beklemeden, hastanesini yapmış, okullarını yapmış, üniversitesini yapmış, hala da yapamaya devam eden bir aile, bir vakıf. Rahmetli İzzet Baysal başlattı bunu, kurduğu vakfı Bolululara emanet etti. Başkanlığını Ahmet Baysal yapıyor. Allah geçinden versin onun vefatından sonra kızı Esin Avunduk yapacak. Ondan sonra da bu vakfın başkanlığını mütevelli heyet üyelerinden bir tanesi, Bolulu bir arkadaşımız yapacak. Ama biz bu aileyi hem onore etmek için hem bundan sonraki süreçte teşvik etmek için ‘Biz Bolulular ne yaptığımızı biliyoruz’ demek için. Bana göre Ahmet Amca bunu hak ediyor, Ahmet Amca daha iyilerini hak ediyor, buna katılıyorum. Biz bundan sonra yapacağımız bazı eserlere bu vakfın üyelerinin, bu ailenin fertlerinin isimlerini vermeye devam edeceğiz. O anlamda ben şimdi bunu oylarınıza sunacağım. Herkesin tavrı net olarak görülsün diye isim değişikliği için belediye kanunu gereği 3’te 2 çoğunluk şartı arıyor dolayısıyla ben isim okuyarak kabul, red veya çekimser diye beyanlarını almak istiyorum. Kanun oylamanın şeklini başkan belirler diyor” şeklinde konuştu.

“BÜTÜN BOLU HERKESİN TAVRINI NET OLARAK GÖRSÜN”

Başkan Özcan konuşmasının devamında, oylamada tek tek isim okuyacağını belirterek; “Necip fazıl Kısakürek ismi Bolu’da var zaten, seveni var sevmeyeni var. Biz diyoruz ki burada Bolu’ya emek vermiş, Bolu’ya yatırım yapmış, Bolu’daki insanlara hizmet gelmesini sağlamış, fayda sağlamış bir büyüğümüzün adını verelim dedik. Sizin için Necip Fazıl ismi Ahmet Baysal isminden daha önemli ise, Necip Fazıl’a karşı daha bir muhabbetle yaklaşıyorsanız, Necip Fazıl’ın yaptırdığı hastanede doğduysanız, Necip Fazıl’ın yaptırdığı okulda okuduysanız benim açımdan bir sorun yok. ‘Ahmet Baysal mı Necip Fazıl mı?’ deseniz valla bence yüzde bir milyon Ahmet Baysal. Ahmet Baysal’ın Bolu’ya kattıklarını biz burada anlatmaya kalksak iki saatten fazla sürer. Yaptırdığı eserlerin sadece isimlerini okusak bizim bilmem kaç dakikamızı alır. Bu konuda ad okuyarak oylama yapacağım kanunun bana verdiği yetkiye istinaden. Bütün Bolu da herkesin bu konudaki tavrını net olarak görecek” ifadelerini kullandı.

MECLİSTE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Önergenin kabulünün ardından gündem maddelerinin sona ermesi ile mecliste görüşmeler başladı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan bu önergenin isim isim oylanarak yapılacağını söyledi. Bunun üzerine Ak Partili siyasiler meclis başkanlığından ara istedi.

CUMHUR İTTİFAKINDAN STADYUM ÖNERİSİ

Verilen aranın tamamlanmasının ardından meclis üyeleri yerlerini aldı. Ak Parti Grup Başkanvekili Burak Balaban, gündem maddesi haline gelen önergenin oylanmasından önce söz alarak, “Biz Cumhur İttifakı olarak değerli ve kıymetli Ahmet Baysal amcamızın isminin, daha önceden yapılan bir yere verilmesini uygun görmüyoruz. Bizim düşüncemiz yapılacak olan yeni stadyuma Ahmet Baysal isminin verilmesidir. Bunun daha uygun olacağını düşünerek, oylarımızı da bu yönde kullanacağız” diye konuştu.

OYLAMAYA GEÇİLDİ

Konu üzerinde tartışmalar devam ederken Başkan Özcan oylamaya geçti. Başkan, Belediye Meclisi hazirun listesinden üyelerin ismini tek tek okuyarak Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi isminin Ahmet Baysal Kültür Merkezi olarak değiştirilmesi hususundaki oyunu sordu. Yapılan oylamada Cumhur İttifakının ret oyu vermesi üzerine 3’te 2 çoğunluk sağlanamadı ve isim değişikliği önerisi kabul edilmedi.