Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“VATANDAŞLARIMIZ BU HAKTAN FAYDALANSIN”

“VATANDAŞLARIMIZ BU HAKTAN FAYDALANSIN”

Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan "İmar Barışı" veya “İmar Affı” olarak yer alan düzenlemeyle ilgili bilgiler verdi. Kazgan; İlimizde imar barışından faydalananların başvuru sayısı 17 bin 599’dur. Önümüzde süreç var, bu süreç içerisinde vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Vatandaşlarımız bu haktan faydalansın.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vatandaşlara daha iyi ve hızlı hizmet verebilmek anlayışıyla hayata geçirdiği projelerden biri olan “İmar Barışı” Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünde  “Barış Masası” olarak hizmet veriyor. 06.06.2018 tarihinde yürürlüğe giren “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar” tebliği ile başlayan İmar Barışı kapsamında Barış Masasında günde ortalama 150 vatandaş ile görüşülüyor.

Osman Kazgan, İmar Barışından faydalanmak isteyen vatandaşların E-devlet üzerinden yapacağı İmar Barışı Başvurusunun hatasız olması için, Barış Masasında görevli uzmanlar tarafından danışmanlık hizmeti verildiğini söyledi ve il müdürü olarak bizzat takipçi olduğunu da sözlerine ekledi.            

İMAR BARIŞI NEDİR?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, imar barışı konusunda vatandaşların bilgilendirilmeye devam edileceğini vurgulayarak; İmar Barışı ruhsatsız yapılar için bunların ruhsatlandırılması olmasa bile en azından resmi olarak artık yapının varlığının devlette tescil edilmesi için verilen bir belgeden ibarettir. yeteri kadar bir ulaşım sağladığımız kanaatindeyim. 03.08.2018 Cuma gününe kadar ilimizde imar barışından faydalananlar, toplam bağımsız bölüm olarak 17 bin 599 başvurudur. Daha önümüzde süreç var, bu süreç içerisinde biz yine vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. İnşallah vatandaşlarımız da biraz duyarlı davranıp, devletimizin verdiği bu haktan faydalanırlar” diye konuştu.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

Kanundan faydalanmak isteyen kişilerin e-devlet sistemi üzerinden ve ya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek müracaat edebileceklerini kaydeden Kazgan; İmar barışından faydalanmayacakları belirteyim gerisi faydalanacaktır. İstanbul ve Çanakkale’deki Boğaziçi yarımadasının olduğu bölgede yasaklı bir alan var. Kararnamede o alan belirlenmiş durumda. İkinci olarak bizi en çok ilgilendiren üçüncü bir kişinin, başka bir şahsın arazisinde yapılan yapılar kesinlikle imar barışından faydalanamaz. Bunlar kendileri e- devlet şifresi ile girip belge alsalar bile hiçbir geçerliliği olmayacak. Ödemiş oldukları paralar da devlete irat olarak kaydedilecektir. Devletin sosyal donatı olarak herhangi bir kurumuna tahsis edilmiş alanlar üzerindeki yapılarda bu imar barışından faydalanamaz. Diyelim ki belediye bir yerde imar oluşturdu. Bu imarlı alan içerisinde yeşil alan gösterdiği bir yer var. Burada bir yapı varsa bu yapı kesinlikle imar barışından faydalanamaz. Onun dışında kalan tüm yapılar meradaki, yayla evlerimiz, şehir merkezinde ruhsatlandırılmamış aykırı tüm yapılar bundan faydalanabilir” açıklamasında bulundu.

“E- DEVLET ŞİFRESİ İLE MÜDÜRLÜĞÜME GELEBİLİRLER”

En önemli sorulardan bir tanesinin vatandaşların imar barışı ile ilgili nereye nasıl başvuru yapacaklarında dair açıklama yapan Kazgan; “İmar barışı vatandaşın kendi beyanına esastır. Hiç kimse bir şey yapmasa bile vatandaş e-devlet şifresi ile internet sitesinden açılan sayfada kendisine yöneltilen soruların cevabını vererek imar barışından faydalanabilir. Ancak vatandaşlarımız arasında internet kullanmayı bilmeyenler ve ya hayta yaparım endişesi ile destek almak isteyenler varsa bu çevre ve şehircilik il müdürlüğüdür. Çevre ve şehircilik il müdürlüğümüzde ‘Beyaz Masa’ dediğimiz alan imar barışı için ayrılmış, imar barışının başladığı günden bu güne kadar buraya gelen tüm vatandaşlarımıza burada hizmet verilmiştir.  Son güne kadar da bu hizmet verilecektir. Vatandaşlarımız kendi e- devlet şifresini alıp geldikleri takdirde kendi beyanlarına esasen bizim uzman arkadaşlarımız girişi yapacaktır. Bilgiler girildikten sonra 24 saat içerisinde vatandaşımızın belirtmiş olduğu cep telefonuna başvurusunun kabul edildiği ve başvuru için yatıracağı bedel kendisine mesaj olarak gelecektir. O bedel yatırıldığında otomatik olarak sistem üzerinden kayıt belgesi oluşacak. O belgenin çıktısı ile eğer belediye mücavir alanda ise ilgili belediyeye ya da belediye mücavir alan dışı ilse il özel idaresine götürüp teslim etmeleri gerekir” diye konuştu. 

“ÜZERİNE ÇOK DÜŞÜNÜLMÜŞ BİR YASA”

Osman Kazgan, Kanundan yararlanmak için son başvuru tarihinin 31 Ekim olduğuna dikkat çekerek; “İmar barışı; üzerine çok düşünülmüş, detaylı çalışmalar yapılmış, bugüne kadar evlerinde diken üstünde oturan insanlarımızın artık devletle barışması ve evlerinde rahat oturabilmesi için her türlü çalışmanın sonucu ortaya çıkmış bir yasadır. İmar barışı ile ilgili olarak şunu da belirtmemiz gerekir; ülkemizde yaklaşık 27 milyon 400 bin civarında yapı bloğunun olduğu ve bunun 13 milyonunun ruhsatsız, yani kaçak olduğu biliniyor. Bu büyük bir rakam, neredeyse %50’ye tekabül ediyor. İnsanlarımız evlerinde rahat oturabilmeleri için mutlaka imar barışından faydalanmaları gerekir. En azından evlerinde, çocuklarıyla birlikte huzur içerisinde oturmaları çok önemlidir. Bazen televizyon kanallarında izliyoruz, evlerin yıkımına belediyeler, zabıtalar gidiyor. İnsanlarımız kendi evladını bıçakla rehin alıyor. Ya da zabıta ve güvenlik güçleri ile kavga ediyor. Aslında insanların vicdanını da rahatsız eden bir durum. Küçücük çocuklar bu durumda tehlikenin tam ortasında kalıyor. Bu durumların bir daha yaşanmaması için, insanlarımızın bu imar barışından faydalanmaları çok önemli. Bu imar barışı, 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. Ancak gerekli görülürse Bakanlar Kurulu kararı ile 1 yıl daha uzatılabilir. Ancak bu beklenmeden 31 Ekim’e kadar vatandaşlarımızın mutlaka müracaat etmesi gerekir. Vatandaşlarımızın 31 Ekim’e kadar müracaat etmeleri durumunda, oradan çıkacak harç bedelini 31 Aralık 2018 tarihine kadar da ödeyebilme hakkına sahiptirler. Şuan da maddi gücü olmayan vatandaşlarımız başvurularını yapsınlar, yılsonuna kadar da ödeyebilirler. Bununla ilgili Ziraat Bankası, imar barışından faydalanmak için kredi faizini düşürdü. Mutlaka vatandaşlarımızın faydalanmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

“İLÇELERDE İMAR BARIŞI ANLATILDI”

İl merkezi ve ilçelerde imar barışının anlatıldığını belirten Osman Kazgan; “Sekiz ilçemizde ve il merkezimizde önce muhtarlarımızla bir toplantı yaptık. Vatandaşa ulaşmanın en kolay yolu muhtarlardır çünkü her mahallenin, her köyün bir muhtarı vardır ve muhtar gittiği zaman kendi mahallesine, köylüsüne anlatır düşüncesi ile onlarla görüştük. Onlara imar barışını, başvurunun nasıl yapılacağını, müdürlüğümüzün bu konuda vereceği hizmeti anlattık. Daha sonra ki süreçte, vatandaşlarımızın imar barışı konusunda yeterince ilgilenmediğini, yanlış işlemler yaptığını gördüğümüz için Kaymakamlar ve Belediye Başkanlarımızın talebi üzerine tekrar tekrar ilçelerimizde, vatandaşlarımız ile bir araya geldik. Bizim vatandaşlar ile bir araya gelmemiz ve hepsine ulaşmamız zor olabilir fakat müdürlüğümüz mesai saatlerinde tüm vatandaşlarımıza açıktır. Her gelen vatandaşımız burada bilgi alabilir. Uzman personellerimiz ile görüşebilir. Hiçbir vatandaşımızı burada 10-15 dakikadan fazla bekletmemeye gayret ediyoruz. Ben il müdürü olarak bizzat kendim takip ediyorum, orada bekleyen vatandaşlar varsa alıyorum, bilgi veriyorum” şeklinde konuştu. 

Etiketler: