Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

UYKUNUZA DİKKAT EDİN

UYKUNUZA DİKKAT EDİN
Modern toplumlarda gün geçtikçe artan uyku problemi bir felakete dönüşebilir mi? Uzmanlar uykusuzluğun sağlımız üzerindeki tehlikeleri konusunda uyarıyor.

Günümüzde, hızlı yaşam temposuna ayak uydururken, bazen beslenmemizden bazense uykumuzdan feragat ederiz. Ancak kötü beslenme konusunda yeterince bilgili olsak da, uykusuzluğun ne tür sorunlara yol açtığını henüz yeterince iyi bilmiyoruz. Uzmanlar uykusuzluk konusunda bilinmeyen birçok konuya açıklık getiriyor.  Az uykunun, Alzheimer hastalığı, kanser, şeker hastalığı, obezite, depresyon gibi sağlık sorunlarıyla olan ilişkilerini değerlendiriyor.

Birçok kişi 8 saatlik bir uyku döngüsünü ortalama olarak tutturmak için ellerinden geleni yapsa da, modern toplumumuzda buna engel teşkil eden birçok çevresel etken söz konusu.

Uzmanlara göre, insanların sağlıklı bir uyku düzenine kavuşmaları için hükümetin ve de özel kuruluşların bu konuyu ele alıp değerlendirmesi alması şart. 1942'de nüfusun yaklaşık % 8’i, 6 saat ve daha az uykuyla ayakta kalırken, 2017'de her iki kişiden biri artık 6 saatlik bir uyku düzenine sahip.

Peki uyku düzenimiz neden değişti?

Bunun nedenleri arasında, geceleri karanlıkta kalmayan şehirlerimizdeki bilboard ışıkları gibi ışık ılımlılığını bırakışımız var. Sahip olduğumuz elektrik sayesinde, evlerimiz gece vaktiyken gündüz vaktine dönüyor. Ve gün içerisinde tamamlayamadığımız işlere akşamları devam ediyoruz. Dolayısıyla zihnimizi meşgul tutan şeyler olduğu sürece, uykumuz da kolay kolay gelmiyor.

Bir diğer nedenler arasında, günlerin yoğun bir tempoda geçmesi geliyor. Ailesine ya da eğlenceye ayıracağı zamandan vazgeçmek istemeyenler bu durumda kolayca, uykularından tavizde bulunup, uykuya gitme saatlerini ileriye itebiliyorlar.

Tüm bunların yanı sıra, insanlar bazen uykuyu tembellikle bağdaştırarak, ne kadar meşgul olduklarını ifade eden uykusuzluk portresini kullanırlar. Böylece sağlıklı olmak için uyuma gerekliliği baskılanmış oluyor.

“Yetişkinlikte az uyku, Alzheimer hastalığının oluşumundan sorumlu olabilir”

Uzmanlar 5 saat ve daha az saat uyku uyuyanlarda, kanser riskinin arttığını belirtiyor. Kanser hücrelerine saldırarak iyileşme sağlayan hücrelerin, yeterli uyku almayanlarda %70 azaldığı gözlemlendi.

Öte yandan, yeterli uyku alamayan kişilerin enerjileri düşer ve diğer hastalıklara yakalanma riskleri artar. Yapılan araştırmalar, yeterli uyku alamayan insanların, ömürlerinin kısalabileceğini ortaya koyuyor. Örneğin, 45 yaşın üstünde ve günde altı saatten az uyuyan bir kişi, yedi ila sekiz saat uykuya sahip kişilere oranla, daha çok kalp rahatsızlıklarına sahip olabiliyor.

Uykusuzluk, vücudun kan şekeri ve birçok sağlık sorunlarıyla da bağlantılıdır. Kiloları konusunda endişe duyanlar için, daha az uyku, kilo almalarına ve kimyasal dengesizliğe sebep olur.

Uyku aynı zamanda zihinsel sağlığı da etkiliyor. Uzmanlar, rüyaların sakinleştirici bir etkiye sahip olduğunun, hafıza problemleri yaşamamak için yeterli uykunun kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor.

Sonuç olarak, uyku, her insan için bir şifa kaynağı. Hızla değişen dünyaya uyum sağlarken, bu şifadan uzak kalmamaya özen göstermek şart.