Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

"TABİATIN KALBİ BOLU" ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Abant Tabiat Parkı’nda iki gün boyunca sürecek olan ‘Tabiatın Kalbi Bolu Çalıştayı’ başladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katıldığı çalıştay boyunca, Bolu turizmi masaya yatırılacak.


Çalıştayın ilk gününde bir konuşma yapan Bakan Eroğlu, “Tabiat güzellikleri ve zenginlikleri açısından Türkiye dünyada bir numara ama bizim bunu değerlendirmemiz lazım." dedi.

Abant Tabiat Parkı'nda, Bolu Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından düzenlenen "Tabiatın Kalbi Bolu" çalıştayı başladı.

İki gün sürecek olan çalıştayın ilk gün toplantısına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Burada ilk konuşmayı yapan Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, genel müdürlük faaliyetlerini anlattı. Taş, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak, temel vazifemiz tabiatın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Bu çerçevede, genel müdürlük olarak tür ve alan bazında, milli park, tabiat parkı, yaban hayatı gibi korunan alanlar ilan ediyor, aynı zamanda avcılık, sokak hayvanları gibi hayatın içinde yer alan konularda da düzenlemeler yapmaktayız. Bolu eşsiz tabiat güzelliklerine sahip olan bir ilimiz. Genel müdürlük olarak temel vazifemiz bu güzellikleri korumak, aynı zamanda da vatandaşlarımızın hizmetin sunmaktır. Bugün burada tabiatın kalbi Bolu çalıştayını gerçekleştirerek, Bolu’nun mevcut durumunu konuşacağız ve Bolu’yu marka haline getirecek çalışmaları kısaca Bolu için bir yol haritası oluşturacağız. Tabiat temelli turizm anlayışı küresel boyutta da giderek yükselen bir değerdir. Ülkemizde tabiat turizmi potansiyeli bu beklentiyi tam olarak karşılayacak düzeydedir. Bu açıdan bakıldığında Türkiye sahip olduğu tabii güzellikleri ve orman alanları ile değerlendirilmeyi bekleyen büyük bir eko turizm potansiyeline de sahiptir. Bizim görevimiz de, ülkemizin tabiat turizmi potansiyelini uluslararası bir marka haline getirerek bütün turizm alanlarımızdaki yapı ve tesisleri tabiat turizmine uygun hale getirmektir.” dedi.

Daha sonra konuşmasını yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu’nun gelecekte turizm kenti olacağını söyledi. Yılmaz şöyle konuştu; “Bolu, arazisinin %65’i ormanlarla kaplı bir il. 200 kadar göl ve göleti var. Sayın bakanım her sene birkaç tane ekliyor. Göller diyarı ve çok az bir tarımsal alanı var yüzde 15. Yüzde 20 civarında da meraları var böyle bir il Bolu. Böyle bir il gelecekte, turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sporun her branşının kamp merkezi olacak, üniversite kenti olacak ve sıcak su kaynakları dolayısıyla sağlık kenti olacak. Bunlar toplandığında, yol turizme çıkıyor. Böyle özel bir coğrafya olduğu için biz buraya tabiatın kalbi diyoruz. İsviçre daha yeşil ama güneş her zaman göremezsiniz, Singapur daha yeşil ama rutubetten duramazsınız. İnsanın sağlığı açısından böyle bir coğrafyayı dünyanın bir başka yerinde göremediğimi ifade edebilirim. Dünyanın bir çok yerinde tabiat zenginliği fazla ama suni. Tabi kalmış bir yer var, burasının da Bolu olduğunu bilmek durumundayız.

Bolu, böyle özel bir coğrafyadır. Böyle özel bir coğrafya ve bu coğrafya ile uyumlu bir kenti de inşa ettiğimizi bilesiniz. Sanayinin taşınması diye bir projemiz var. Yıllardır bunun için çalışmaktayız. Aslında bir sanayinin taşınası değil, şehirde bulunan ve şehri rahatsız eden bütün birimlerin şehir dışına çıkartılması çalışmasıdır. Dünyada bunu becerebilmiş başka bir ilin olmadığını bilesiniz ama ilk defa Bolu bunu becerecektir diye düşünüyorum. Ben dünyanın en gözde yerleşim birimlerinden Melbourne’a gittim, sanayiyi içinden dışarı atamamış, denize de arkasını dönmüş. Sydney’de yaşamayın denizle iç içe geçmiş. Bolu inşallah bundan sonraki gelecekte planlamaları gereği dünyada yaşanabilir kentler arasında bu coğrafyası ile olacak. Bunu yaparken de sadece Bolu merkez değil, ilçe ve beldeleri ile geleceğe adım adım yürüdüğünü göreceksiniz. Bu konuda ne yapsak, karşımıza orman ve su çıkıyor.”

Başkan Yılmaz’ın ardından AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun katılımcılara hitap etti.

Bakan Eroğlu’ndan önce son konuşmayı Bolu Valisi Aydın Baruş yaptı. Baruş Bolu turizminden bahsetti. Vali Baruş yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Bolu; sahip olduğu zengin tabiatı ve doğal yaşam alanları, binlerce yıl öncesine giden medeniyet tarihi, Türk Kültür değerlerinin ve geleneklerinin yüzyıllardır yaşatıldığı sosyal hayatı, yüzyıllardır sofralarımıza lezzet veren aşçılık sanatı ve gastronomi kültürü ile yurdumuzun dört bir tarafından vatandaşlarımızın ve dünyanın ilgisine mazhar olmaktadır. Bolu; Yüzölçümünün % 65’ini kaplayan ormanları, 300’ün üzerinde yaylak alanları, 14 doğal göl 147 göleti, Yedigöller Milli Parkı ve aralarında şu an içinde bulunduğumuz Abant’ın da bulunduğu 9 Tabiat Parkı, 3 Tabiatı Koruma Alanı, 3 Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Yeniçağa Gölü Sulak Alanı, Akkaya Travertenleri ile daha nice doğal güzelliklere ev sahipliği yapan eşsiz bir tabiata sahiptir.

Bu güzellikleri temaşa etmek isteyen, tabiatın sesini dinlemek isteyen her yıl milyonlarca insan ülkemizin dört bir köşesinden Bolu’ya gelmektedir. 2017 yılında sadece Abant Tabiat Parkı, Gölcük Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı’nı 1 Milyon 250 Bin kişi ziyaret etmiştir. Diğer doğal alanlarla birlikte bu sayının 2 Milyonun üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz.

Bolu; Köroğlu Dağları’nın zirve noktasında yer alan Kartalkaya ve Gerede İlçesi’nde bulunan Arkut Dağı ile ülkemizin önemli kış turizm alanlarına sahiptir.

Büyüleyici güzellikler sunan ormanlar ve yaylalar arasından geçilerek ulaşılan Kartalkaya Kayak Merkezi; 28 Pisti, 30 Km. Pist Uzunluğu, 5 otel ve 1.600 yatak kapasitesi ile her yıl ortalama 120.000 konaklamaya ev sahipliği yapmaktadır.

Gerede-Arkut Dağı; kayak ve özellikle kayaklı koşu yapmak isteyenlere eşsiz doğal güzellikler arasında spor yapma imkânı sunmaktadır.

Bolu; sahip olduğu elverişli doğal alanları ve tamamlanmış modern spor tesisleri ile spor ve kamp turizmi açısından da yoğun olarak tercih edilen bir ildir.

Her yıl, başta futbol olmak üzere, çeşitli spor dallarında 200’ün üzerinde takım, kamplarını, antrenman sahaları bulunan tesislerde yapmakta, İlimiz Merkezindeki Spor Tesislerinde düzenlenen Ulusal ve Uluslararası Spor Müsabakaları İlimiz turizmi açısından her geçen gün önem kazanmaktadır. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kamp Merkezleri ile Özel Kamplarda her yıl on binlerce genç ve öğrenci kamp yapma imkânı bulmaktadır.

Ayrıca başta göller, yaylalar ve ormanlar olmak üzere İlimiz genelinde doğa yürüyüşü, kampçılık, dağcılık, kayaklı koşu, su sporları, foto safari, yamaç paraşütü, off-road, dağ bisikleti gibi çeşitli spor aktiviteleri gerçekleştirilmektedir.

Bu manada; Sayın Bakanımızın talimatlarıyla düzenlenen “Tabiatın Kalbi Bolu Çalıştayı” nın Bolu’ya ve turizm sektörüne çok önemli ufuklar kazandıracağına, turizm konusunda bakış açımıza geniş bir vizyon katacağına inanıyorum.

Bolu ekonomisi ve istihdamında önemli yeri olan Turizm Sektörü’nün gelişmesinde, yatırımcılar için uygun ortam hazırlanması ve onları yatırıma teşvik edecek olan çalışmaların gerçekleştirilmesi ehemmiyet arz etmektedir.

İlimizde Turizm Sektörünün gelişmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özellikle turizm yollarının iyileştirilmesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Milli Park ve Tabiat Parkları’nda gerçekleştirdiği yatırımlar büyük önem taşımaktadır. 2018 yılında bu amaçla, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 3,5 Milyon TL, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce 6 Milyon TL yatırım yapılması planlanmıştır.”

Çalıştayın açılış programında son konuşmayı yapan Bakan Veysel Eroğlu, bu toplantının önemli olduğunu, çok iyi neticeler çıkacağına inandığını söyledi. Bolu'ya gelen turist sayısını 400 binlerden 1,5 milyona çıkarttıklarını anlatan Eroğlu, "Bolu'ya en azından 5 milyon turistin gelmesi gerekir çünkü Bolu müstesna bir yer, müstesna bir şehir. Ankara'ya 1,5 saat mesafede, İstanbul'a 2-2,5 saat mesafede. Yani 20 milyon nüfusun tam ortasında. Ayrıca yurt dışından da çok ciddi bir potansiyeli buraya çekme ihtimali var. Bu yüzden Bolu'nun bahtı açık." dedi.

Eroğlu, Türkiye'nin tabiat turizmi açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti: "Ben dünyada birçok ülkeyi gezdim. O açıdan gerçekten Türkiye dünyanın en güzel cenneti diyebilirim. Memleketimizin, vatanımızın kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Mesela flora-fauna açısından baktığımız zaman bitki çeşitleri açısından kıta Avrupasına denk. Bütün Avrupa ülkelerine denk bir biyolojik çeşitlilik var. 12 bin 500 bitki türü. Bunun da 3 bin 600'ü endemik. Yani sadece Türkiye'de var. Başka yerde yok. Bunun içinde de şifalı, hastalıkları yok eden 360 tane tür var ki bunlardan yeteri kadar istifade edemiyoruz. Tabiat güzellikleri ve zenginlikleri açısından Türkiye dünyada bir numara ama bizim bunu değerlendirmemiz lazım."

Turizm şurasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yılda 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefini belirlediğini anımsatan Eroğlu, "Tabii turizm denince termal turizmden sağlık turizmine, tabiat turizminden deniz turizmine kadar hepsi var ama bize de verdiği hedef şu, özellikle tabiat turizminde dünyada ilk 5'e girme hedefini ortaya koydu. Dolayısıyla biz bu konuda hemen kolları sıvadık. Tüm Türkiye'de 81 ille ilgili tabiat turizmi master planı ve bununla ilgili eylem planlarını hazırladık. Bunlarla ilgili çeşitli toplantılar yapıldı. 81 ille alakalı o kadar çok potansiyel var ki tarif etmem mümkün değil ama bunu bütün dünyaya tanıtmamız gerekiyor. " diye konuştu.

Eroğlu, Türkiye açısından en önemli turizm kolunun tabiat turizmi olduğuna dikkat çekerek, deniz turizminde gelen turistin en fazla 600 dolar veya bin dolar harcadığını, tabiat turizmine gelenlerin 6 bin dolardan 10 bin dolara kadar harcama yaptığını vurguladı.

Bakanlık olarak Türkiye'de korunan alanların sayısına her geçen gün yenisini eklediklerini dile getiren Eroğlu, şunları söyledi: "Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak daha önce 175 korunan alan varken biz korunan alanları da arttırdık 557'ye çıkardık. 4 misli arttırmışız. Daha önce 9 milyon dekarlık bir alan korunurken şimdi 30 milyon dekar alan koruma altına alındı. Şimdi herkes konuşuyor. 'Ormanlar bitiyor mu?', yok 'ormanlar yok oluyormuş', 'sulak alan yok oluyormuş.' Yok öyle bir şey. Koruyan biziz. Ayrıca milli park sayısını 33'ten 43'e çıkardık. En son milli parkımızı da Malazgirt Meydan Muharebesi Milli Parkı olarak ilan ettik. Sarıkamış Milli Parkı'nı hazırlıyoruz. Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı, Çanakkale'deki bütün şehitlikleri hazırlıyoruz. Çanakkale Geçilmez Destanı Tanıtım Merkezi'ni biz inşa ettik. Kültür Bakanlığına devrettik."

Bakan Eroğlu, 16 olan tabiat parkı sayısını da 226'ya çıkardıklarını vurguladı.

"Bolu cennet gibi bir diyar"

Konuşmasının son bölümünde ise Bolu özelinde yapılan çalışmaları anlatan Eroğlu, şunları kaydetti: "Bolu gerçekten tabiat güzellikleri bakımından bir inci şehir. Ben hatta şöyle bir slogan kullanalım diye teklif etmiştim. 'Cenneti dünyada iken tecessüm etmek isteyen Bolu'ya gelsin' demiştim. Hakikaten cennet gibi bir diyar. Yüzde 65'i orman. Dolayısıyla burayı korumamız gerekir. Bolu'ya ne yapılsa azdır. Bolu'da 17 mesire yeri kurduk. Korunan alanlar dışında. Normalde şu an Bolu'da 19 tane korunan alan var. Ayrıca orman teşkilatımızın da mesire alanları var.  Dünya çapında mükemmellik ödülü almaya 41 tane bizim korunan alan, hak kazandı. Bunların 3'ü de Bolu'da. Milli Parklar'ı tebrik ediyorum. Dünyadaki en mükemmel, en güzel korunan alanlardan 3 tanesi Bolu'da. Bununla da gerçekten gurur duyuyoruz." 

Etiketler: