Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

SEBEN SEMPOZYUMU YAPILDI

SEBEN SEMPOZYUMU YAPILDI
Bolu Valiliği, AİBÜ, Seben Kaymakamlığı ve Seben Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ‘Seben Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu’ yapıldı.


AİBÜ Kültür Merkezi Pembe salonda gerçekleşen Sempozyuma, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Seben Kaymakam vekili İdil Özdemir, Göynük Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, daire müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının başlayan sempozyum, protokol konuşmaları ile devam etti. Kürsüye ilk çıkan Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, göreve geldiği ilk andan itibaren Seben için ‘turizm’ ve ‘tarım’ kenti olma hedefi koyduklarını belirtti.  Özbağ, hedefler için meşakkatli bir yol olduğunu belirtirken, turizm potansiyeline ilişkin de şunları söyledi:  “Kaya evleri, kiliseleri, Cuma Camileri, Nevruz Tepesi, tarihi Romalılardan kalma hamamları, tarihi 15-20 milyon öncelerine dayanan fosil ormanları, şifalı kaplıcaları, Kartalkaya, Seben gölü ile doğal olarak turizmin önündeki en büyük değerlerden bir tanesi.”

“SEBEN TÜRK DÜNYASI AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Özbağ, “Tarım olarak ele aldığımızda da kurulduğundan bu yana Bolu merkezi doyuran bir ilçe. Bundan sonraki süreçte sulama ile beraber Türkiye’ye katma değer üretecek, mevsiminde tüm ürünlerin yetişebildiği bir ilçe. Türk dünyası açısından çok önemli bir bölge Seben. Nevruz tepesi var bu nevruz tepesi zannedersem Türk dünyasında geçtiğimiz yıl Türksoy ile beraber yaptığımız çalışmalarda Türk Dünyasında adı nevruz olan bir tepe yok.” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Seben ile ilgili bir sempozyumun yapılmasından dolayı katılanlara teşekkür etti.”

“KÜLTÜREL ZENGİNLİK DEYİNCE AKLA SEBEN GELİR”

Özbağ’ın konuşmasının ardından Seben Kaymakam Vekili İdil Özdemir konuştu. Özdemir; “ Bilindiği üzere bir toplumun ayakta kalmasını sağlayan temellerin en başında kültürel zenginlik gelmektedir. Bir toplumun kimliği aynı zamanda DNA’sıdır. Bizler kimliğimize sahip çıktığımız oranda canlı, özgür ve ebedi kalacağız. Bu düşünce ışığında samimiyetle söyleyebilirim ki; Seben sırtında geçmişte aldığı köklü değerlere dayamış, geleneklere bağlı olmakla birlikte çağdaş hayatın gereklerine de tam anlamıyla yetirebilmiş insanını ve doğanın muhteşem göstergesi haline gelmiş, fizikken İç Anadolu ile Karadeniz arasında, manen de geçmiş ile gelecek arasında köprü mahiyetinde yerleşim yeridir.

Geçmiş ve gelecek arasında köprü vazifesini sağlayan en önemli etmenlerin başında ise içinde barındırdığı kültürel değerler gelmektedir. Genel anlamda Seben deyince kültür, kültürel zenginlik deyince akla Seben gelmektedir. Bu bağlamda Köroğlu’nun sazından dökülen nağmelerin aksettiği dağlarda yankılanır kültür, baharı müjdeleyen insanların kalbine sevgi kıvılcımları düşüren nevruz ateşi ile aydınlanır kültür, kayaları oyulduğu sanılan evlerin aslında geleceğe bırakılan bir iz olduğunu görmektir kültür, Kızık kilimlerine ilmek ilmek işlenen göz nurudur. Yani kültür başlı başına Seben’dir.” ifadelerini kullandı.

 “HEP BİRLİKTE BOLU OLMAYI ÖĞRENMEMİZ LAZIM”

Daha sonra konuşan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, tüm emeğin ve projelerin Bolu için harcanması gerektiğini vurgulayarak “Bir olmayı öğrenmeliyiz” dedi. Alişarlı; “Seben Bolumuzun önemli ilçelerinden bir tanesi. Ayrı bir iklime ayrı bir coğrafyaya sahip, etrafı dağlarla çevrilmiş korunmuş korunaklı bir yer. Bu özelliğinden dolayı da tarım, hayvancılık için ideal bir ilçe bunu gördük. Bu noktada da üniversite olarak elimizden gelen desteği esirgemeden kendilerine veriyoruz. Her türlü taleplerine karşılık vermeye çalışıyoruz. Seben derneğinin bir yazısını gördüm ne sen ne ben önce Seben diye. Güzel bir söz gibi duruyor ama lütfen önceliğimizi Bolu’ya verelim. Bir olmayı, diri olmayı, tek olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Tek olursak güçlü olacağımızı kavramamız lazım. Bu tek, bir, dirlik Bolu’yu güçlendirecek, Bolu Türkiye’yi güçlendirecek. Tüm gücümüzü, emeğimizi, projelerimizi öncelik Bolu için harcayalım. Yineliyorum, diri olmayı, bir olmayı hep birlikte Bolu olmayı. Bolu Türkiye için olacak Türkiye de tüm mazlum insanların sesi gür sedası olacak.” şeklinde konuştu.

“GÜZEL BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yaptığı konuşmada Bolu’nun özel bir coğrafya olduğunu vurgulayarak; “Bolu özel bir coğrafya olması,  bütün dünyada 4 mevsimin yaşanılabildiği tek yer olması dolayısıyla burayı çok özel algılıyoruz. Öyle bir coğrafya ki %65’i ormanlarla kaplı. 200 kadar göl, göleti var. Seben gölü hala bilinmiyor. Kartalkaya’nın da Seben’e ait olduğunu belki herkes bilmiyor. Böyle güzel bir coğrafya da bulunmak, yaşamak ve buranın hizmetçisi kıldığı için Allah’a şükretmek durumundayız.  Böyle bir coğrafya ile uyumlu bir şehri oluşturabilirsek bütün ilçe ve beldeleri ile beraber inşallah dünyada yaşanılabilir en güzel kentlerden bir tanesini ortaya çıkartmak için çalıştığımızı bilesiniz. Bolu turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sporun her branşının kamp merkezi olacak, sağlık kenti olacak. Çünkü coğrafyada çok zengin sıcak su kaynakları var ve üniversite kenti olacak. İnşallah 3 tane yeni üniversite kurulacak mekanı da hazır etmeye çalıştığımızı da bilesiniz. Böyle bir yerde, böyle bir şehri adım adım geleceğe taşıyacağız. Ben sadece hizmetkarım bilesiniz. Hizmet ederken de hedefimiz küçük değil. Bu konuda çok iddialı olduğumuz bilesiniz.” diye konuştu.

“SEBENLİ KADINLARIN YAPTIKLARINI BAŞKA İLDE GÖREMEZSİNİZ”

Başkan Yılmaz, “Sebenli kadınların birlikteliğinin bir başka ilde olmadığına değinerek; Sivil hareket içerisinde Seben’li kadınları yaptığı hareketi bir başka ilde göremezsiniz. Nüfusu çok az ama Seben’li kadınlar öyle bir birliktelik sağlıyor ki; inşallah bunu daha da geliştirirler. Şu an Bolu’nun tamamını kucaklıyor. Onun için bu birliktelik ve beraberliklerinin daim olmasını be yürekten arzu ediyorum” dedi.

“TÜM ŞEHİTLERİ RAHMETLE ANIYORUM”

Son olarak konuşma yapan Bolu Valisi Aydın Baruş sözlerine tüm şehitleri rahmetle anıyorum diyerek başladı. Afrin’de mücadele eden Mehmetçiğe de muvaffakiyetler dileyen Baruş; “Bugün AİBÜ Bolu Halk kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından (BAMER) başlatılan ve Valiliğimiz, Seben Belediye Başkanlığımız, Kaymakamlığımız tarafından da destek verilen bu sempozyumda sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu ifade etmek istiyorum. Öncelikle, milletimizin huzuru için ülkemizin bütünlüğü için canlarını seve seve veren ve bugün halen bu ruhla Zeytin Dalı Harekatında Afrin’de mücadele eden ve şehit olan kardeşlerimiz rahmetle anıyorum. Orada mücadele eden kahraman Mehmetçiğimize de Allah muvaffakiyetler versin diyorum. Yine Bolumuz için, Seben’imiz için hayatını vakfeden ve ilimizin değerlerini ortaya çıkartmak için çaba sarf eden geçmişte rahmetli olmuş başta değerli büyüğümüz İzzet Baysal olmak üzere tüm atalarımızı rahmetle anıyorum”dedi.

“SEBEN TARIM VE TURİZM POTANSİYELİ OLAN BİR İLÇE”

Baruş sözlerine şu şekilde devam etti: “Bolumuz, Türkiye’de sahip olduğu değerlerle, doğal güzelliklerle potansiyeli çok güzel olan bir il. Zaman içerisinde bu hak ettiği değeri bulabilmiş diyemeyiz. Bolu gelecekte Türkiye’nin spor, turizm ve eğitim kenti olmaya aday bir şehir. Bu potansiyeli çok iyi değerlendirerek gelecek nesillerimize çok daha gelişmiş, daha refah içinde yaşayabilecekleri daha güzel ve mutlu bir şehri bırakmak hepimizin boynumuzun borcu. Bu nesil için de çalışırken Bolu’nun sahip olduğu değerleri ortaya çıkartmak ve bunları değerlendirmek için neler yapılabileceğini öngörmek çok önemli. Bugünkü sempozyum Sebenenimizin sahip olduğu bu değerleri ortaya koyma anlamında çok değerli sonuçlar ortaya çıkaracaktır.  Seben atalarımızın Anadolu’ya yerleştiğinden beri mekan edindikleri ve yaşam kültürlerini hep beraber birlik halinde bugüne kadar yaşattıkları, getirdikleri kültür değerlerine sahip çıkan bir ilçe. Bunun yanında çok önemli tarım ve turizm potansiyeli olan bir ilçe.

“TEMEL ATMA TÖRENİNİ YAPACAĞIZ”

Cuma günü inşallah Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılacağı bir programda Seben Taşlıyayla Göleti Sulamasının da temel atma törenini yapacağız. Seben Göleti sulaması Seben’in geçmişten beri yapmış olduğu tarım faaliyetlerine destek verecek ve ayrıca da organik tarım anlamında Bolumuza çok değerli katkılar sunabilecek bir potansiyeli barındırıyor. Yaklaşık 2 bin 600 hektarlık alan sulama imkanına bu proje sayesinde kavuşacak.

“SOLAKLAR KAYA EVLERİNİN TURİZME AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI”

Diğer taraftan Seben Belediyemizin, Seben’in turizm potansiyelini değerlendirme anlamında yapmış olduğu çalışmalar da çok önemli. MARKA tarafından desteklediğimiz bir proje kapsamında Solaklar Kaya Evlerinin turizme açılması için güzel çalışmalar yapıldı. İnşallah bundan sonra tarımı ile birlikte Seben turizmini de hareketlendirerek layık olduğu yere varır. Bunu hep birlikte başaracağız. Takdir edersiniz ki maddi olarak refah seviyelerini yakalayabilirsiniz çok da iyi seviyelere gelebilirsiniz ama sahip olduğunuz değerleri muhafaza etmezseniz, gelecek nesillere taşımazsanız bu gelişmişliğin çok fazla anlamı kalmayacaktır.

“YAPILACAK ARAŞTIRMALAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR”

Bu anlamda kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması çok önemli bir önem taşıyor. Bu sempozyum kapsamında Seben’in halk kültürünün araştırmalarının yapılacak olması da çok değerli bir çalışma olacak. Kültür bir toplumun hayata dair görüşlerini ve bakış açısını ifade eder. Çok geniş kapsamlı bir anlamdır. Kültür beşikteki bir bebeğe söylenen ninniden, cenazede söylenen ağıta kadar hayatımızın sevincini üzüntüsünü yansıtan her safhayı çevreler. Kültür, toplum hayatına yön veren inançları, sanatı, ahlakı, yasaları, adetleri ve alışkanlıkları kapsayan bir bütündür. Kültür bir milletin diğer milletlerden ayırt eden ana unsurlardan birisidir. Dünya üzerindeki milletler sahip oldukları kültür değerleriyle birbirinden ayrılırlar. Kültür bir toplumun milli kimliğinin vazgeçilmez parçasıdır. Kültürünü kaybeden bir millet, milliyetini de kaybetmiş olur. Kültür milleti ayakta tutan değerlerin bütünüdür. Kendine has kültür mirasları olmayan toplumlar kendilerini muhafaza edemeler. Bugün gençliğimizin ve gelecekteki nesillerimizin karşı karşıya bulunduğu en önemli tehlikelerden birisi popüler kültürün etkisi altında milli kültür değerlerini unutmak ve onları bir kenara atmaktır. Başkalarına benzemeyi marifet saymak, benliğini yitirmeye de rıza göstermektir. İşte bizim toplumsal birliğimizin temelini oluşturan halk kültürü bu birliğimizin esas mayasını teşkil eden değerlerdendir. Türk Halk Kültürü millet olarak devamlılığımızın ve zenginliğimizin kaynağı olan bir hazinedir. Bu hazinenin her bir parçası zaman içerisinde toprak altında kalsa da her an meydana çıkarılmayı bekleyen bir mücevherdir.

“SEMPOZYUM DEĞERLİ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKARACAKTIR”

Seben ilçemiz bu mücevherleri bağrında saklayan eşsiz yörelerimizden birisidir. Seben Halkının Türk kültüründe maya oluşturan değerleri bugün de yaşatmaya devam ettiğini görüyoruz. Seben’in Kızık Yayla Evlerinin mimarisinde ve inşasında doğaya olan saygının, Kızım kilimlerinin nakışında hayatın canlılığının, Alpağut köyünde yapılan Nevruz Ateşinin alazında toplumsal yaşamdaki coşku ve sevincin ifadesini görüyoruz. Bu değerleri gelecek nesillere taşımak için Seben Halk kültürü üzerine yapılacak araştırmalar büyük önem taşımaktadır.  Kültür mirasımızın devamını sağlamada bu çalışmaların çok değerli katkılar sunacağına inanıyorum. Halk kültürümüzün yaşatılmasına katkı sağlayan tüm Sebenlileri, kültür değerlerimizin ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere anlatılması için çalışmalarda bulunana bilim insanlarımızı yürekten tebrik ediyorum. Bu sempozyumun gerek Seben ilçemize, Bolumuza ve ülkemize hayırlı neticeler getirmesini Cenabı Haktan temenni ediyorum.”

Gerçekleşen konuşmaların ardından Yard. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu sahneye çıktı ve Seben’den derlenmiş bir türkü seslendirdi.  Akyoloğlu’ndan sonra sahne alan tarihi Seymen Ekibi de salondakilere gösterilerini sundular. Salon programında ayrıca ilçenin tarihsel kıyafetlerinin sergilendiği bir defile gösterisi de yapıldı. Sempozyumun açılışının ardından protokol üyeleri, fuaye alanına geçerek Seben’e özgü el sanatlarının yer aldığı stantlar gezdi, ardından ana teması Seben olan el sanatları, fotoğraf ve resim sergisinin açılışını yaparak sergiyi dolaştılar.

Etiketler: