Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“OTİZMİ FARK ET, KABUL ET, BİZİMLE YÜRÜ”

“OTİZMİ FARK ET, KABUL ET, BİZİMLE YÜRÜ”
Bolu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi.


“Otizmi Fark Et, Kabul Et, Bizimle Yürü” sloganıyla Demokrasi Meydanından başlayan yürüyüşe, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Koçyiğit, otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

Etkinliğe katılan çocuklar , ‘Otizmde Bende Varım’, ‘Adımlarımızı Otizmli Çocuklar İçin Atıyoruz’, ‘Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok’ ve ‘Farklılıklarımız Bizi Eşsiz ve Özel Yapar’ yazılı pankartları ellerinde taşıdılar.

Otizm konusunda toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlayan yürüyüş Anıt Park’ta sona erdi. Anıt Park’taki tören Bolu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Koçyiğit’in çelenk sunumu ile başladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Bekir Koçyiğit günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

“OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU DA BİR EKSİKLİK DEĞİL; BİR FARKLILIKTIR”

Otizm spektrum bozukluğunun bir eksiklik değil; bir farklılıktır olduğuna dikkat çeken Koçyiğit; “Bireysel farklılıklar, yaş, cinsiyet, fiziksel görünüm, kişilik özellikleri ve pek çok özellikler açısından diğerlerinden farklılaşma durumudur. Otizm spektrum bozukluğu da bir eksiklik değil; bir farklılıktır. Otizm Spektrum Bozukluğu tüm dünyada artan tanı olma oranlarıyla dikkat çekmektedir. Günümüzde Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların, erken dönemde tanılanması mümkün olabilmekte, dolayısıyla nitelikli özel eğitim ve destek hizmetlerin sunulmasıyla yaşam işlevlerinde önemli ilerlemeler gerçekleşebilmektedir. Tüm dünyada kabul gören yaklaşım ve uygulamalar doğrultusunda Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin bebeklik döneminden, yetişkinlik dönemine kadar; okul öncesinden mesleki eğitim ve istihdama kadar desteklenmesi gerekliliği tartışmasız kabul edilmektedir” diye konuştu.

“OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU OLAN BİREYLERE YÖNELİK ULUSAL EYLEM PLANI HAZIRLANDI”

Koçyiğit, Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin de tüm hizmetlerden diğer bireylerle eşit olarak yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimde toplumsal yaşamın her alanına katılımlarını kolaylaştırmak amaçlı bir ulusal eylem planı hazırlandığını ifade ederek; “Ülkemizde son yıllarda ivme kazanan yeni engelli politikasının sonucu olarak, engelli bireylerin yaşam kalitesinin arttırılması ve sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Engelli bireylerin yaşam alanlarında karşılaştığı sorunlara yönelik temel hak ve hizmetlere ilişkin yasal düzenlemeler ihtiyaca göre gerçekleştirilmektedir. Ve yine yeni engelli politikasının bir sonucu olarak her engel grubunun sorunlarının ayrı ayrı çalışılmasının alanın sorunlarının tespitine ve çözümüne hazırlayacağı katkı nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından diğer Bakanlıklar ve paydaşların desteğiyle 'Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı' hazırlanmıştır. Bu eylem planında hedef, Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin de tüm hizmetlerden diğer bireylerle eşit olarak yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimde toplumsal yaşamın her alanına katılımlarını kolaylaştırmaktır. Bilindiği gibi otizm, yaşam boyu süren nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu nedenle otizme ilişkin politikaların yaşam döngüsünü tamamlayan bir kapsamda ele alınması gerekmektedir. Ulusal Eylem Planı da Bakanlıkların, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin sorumluluklarını hatırlatması bakımından, bu alandaki ulusal seferberliğin resmi belgesidir.” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA HER 65 İNSANIMIZDAN BİRİSİ OTİZMLİ”

Bekir Koçyiğit’in ardından Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz bir konuşma yaptı. Yılmaz, Bolu’da yapılacak ve Türkiye’de bir ilk olacak ‘Engelli Yaşam Merkezi’ hakkında bilgiler vererek şunları kaydetti: “Dünyada her 65 insanımızdan birisi otizmli ve toplam nüfusumuzun %12’lik kısmı ise engelli vatandaşlarımızdan oluşuyor ve biz bu yapımızla beraber geleceğe yürümek durumundayız. Şehirlerimizi onların rahat edebilecekleri ve konforlu bir yaşam sürdürebilecekleri bir şekilde tanzim etmeliyiz. Engelli vatandaşlarımız daha düne kadar yok sayılan, saklanılan ve gizlenen bir noktadan devletimizin, cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin destekleri ile yaşama katılmaya başladı. Bizde Bolu Belediye Başkanlığına seçildiğimiz ilk günden itibaren engelli vatandaşlarımız için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz ve yapıyoruz. Göreve ilk geldiğimizde Bolu’nun tek bir parkı vardı, İtfaiye çay bahçesi. Biz itfaiye çay bahçesini tamamen engellilerin kullanıp aynı zamanda işletebileceği bir mekan haline getiren belki de Türkiye’de ilk belediyeyiz. İnşallah bu çalışmalar hızla devam edecek ve gelecekte Bolu bütün Türkiye’ye belki de dünyaya örnek olacak. Engellilerimiz için en büyük projemiz ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz, İl Sağlık ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Bolu Belediyemiz öncülüğünde başlattığımız ‘Engelli Yaşam Merkezi’ projesidir. 60 dönüm alan üzerinde kuracağımız bu merkezin tüm çalışmaları bitti. İnşallah bu sene hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı inşaata başlayacak. Türkiye’de ilk olduğu için eksiklerimiz mutlaka olacaktır. Orada engelli vatandaşlarımız sosyal anlamda kendilerini çok geliştirecek ve sağlık, spor hatta tarımsal faaliyetlerde yürütebilecekler. Ben bu konuda emeği geçen tüm bakanlıklarımız, devletimizin ilgili müdürlükleri ve aynı zamanda derneklerimize çok teşekkür ediyorum. Bizim Bolu Belediyesi olarak engellilerle ilgili her konuda üzerimize ne görev düşerse yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyor, böyle güzel bir günde bu toplantıya katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

Etkinlik, ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyası kapsamında yürüyüş boyunca katılımcıların taşıdığı mavi balonların gökyüzüne bırakılması ile son buldu.

Etiketler: