Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

MUCİZE MEYVE KİVİ

MUCİZE MEYVE KİVİ
Tropikal bir meyve olan kivi çoğu insanın hoşuna giden biraz tatlı biraz ekşi keskin bir tada sahiptir. İçerisinde yüksek oranda lif bulunur, lif miktarının yüksek olması sağlığımıza ne gibi faydalar sağlar?

Zengin bir besin kaynağı olan kivi, kusursuz bir C vitaminidir aynı zamanda A,E, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, mineral, fosfor ve potasyum açısından da zengindir. Hayati besinler taşıyan kivi karbonhidrat ve kalori açısından da düşüktür. Kiviyi olduğu gibi yiyebilir ya da kokteyl haline getirebilirsiniz.

Astım tedavisine yardımcı olur

Kivi, hırıltılı solunum ve öksürük gibi astım semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Kivide bulunan C vitamini ve antioksidanlar astım tedavisinde yardımcı olurlar. C vitamini bronkokonstriksiyona katılan histamin ve prostaglandinlerin metabolizmasına katılarak astım ataklarını önler.

Sindirime yardımcı olur

Kivi, sindirim için gerekli olan lifi yüksek miktarda içerir. İçerisinde aktinidin adı verilen proteolitik enzim, proteini parçalamaya yardımcı olur ve bu da sindirim sürecini kolaylaştırır. Kivi, gıdalardaki bazı proteinlerin özellikle yoğurt, peynir, balık ve çiğ yumurta sindiriminde yardımcı olur. Proteinin sindirimine yardımcı olmanın dışında kabızlığın önlenmesine de yardımcı olur.

Kan şekeri düzeylerini kontrol eder

Kivi, diyabetli insanlar tarafından tüketilebilir. Glisemik indeksi 47-58 aralığındadır. Bu nedenle kan şekeri seviyenizi kesinlikle yükseltmez. Yüksek lif ve düşük karbonhidratlara sahip olan kivi kan şekeri düzeylerini kontrol altına alarak kolesterolü düşürür. Ayrıca, diyabetle ilişkili komplikasyonları da tedavi eder. Kivi içerisindeki doğal bileşikler sayesinde yara iyileştirme sürecini geliştirir.

Uyku kalitesini arttırır

Uyku problemi yaşayanlar için kivi harika bir çözüm yolu olabilir. Bu keskin tatlı meyve uyku bozukluklarının tedavisinde yararlı olabilecek antioksidanlar ve serotonin gibi tıbbi açıdan faydalı birçok bileşik içerir. Kivi tüketimi uyku başlangıcını, süresini ve verimliliğini arttırır. Kaliteli bir uykunun tadını çıkarmak için yatmadan bir saat önce 2 kivi yiyin. 

Kalp damar sağlığını destekler

Kivi, C, E vitaminleri, polifenoller ve potasyum ile yüklüdür. Bütün bu besinler kardiyovasküler sağlık için gereklidir. C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar, serbest radikalleri kandan uzaklaştırmaya yardımcı olur ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalığa bağlı hücre hasarını önler. Ayrıca, kivi aspirinden farklı olarak kan pıhtılaşmasını olumsuz yönde etkilemez. Kivi tüketimi kan trigliserid düzeylerini yüzde 15 düşürür. Kivi lif ve potasyum açısından zengin olduğu için kalp hastalıklarından koruyarak ölüm riskini düşürür.

Bağışıklık sistemini artırır

Kivi yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklığınızı güçlendirebilir. Hastalıkları önlemek ve zararlı patojenlere karşı vücudu korumak için bağışıklık sisteminizi artırmaya büyük ölçüde yardımcı olur. Zengin bir antioksidan kaynağı olan kivi vücudu endojen oksidatif hasarından koruyarak bağışıklık fonksiyonunu destekler ve vücutta soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların görülme sıklığını ve şiddetini azaltır.

Göz sağlığınızı geliştirir

Kivi lutein ve zeaksantin olarak bilinen görmeyi teşvik eden bileşikler içerir. Lutein, retinanın merkezine yakın olan oval biçimli sarı leke olan maküla pigment yoğunluğunu artırmaya yardımcı olur ve retinayı koruyarak maküler dejenerasyon riskini azaltır. Öte yandan zeaksantin, gözünüzün makülanını göz yorgunluğuna ve görme sorunlarına neden olabilecek zararlı ultraviyole (UV) ışığa karşı korur. Tüm bunlara ek olarak, kivi yüksek A vitamini içeriği ile korneanın korunmasıyla göze yarar sağlar.

Sivilcelerle savaşır

Kivi, sivilce ile savaşmaya, ağrı ve iltihaplanma gibi akne belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca, ciltteki gözenekleri temizlemeye de yardımcı olur. İçindeki E vitamini sivilce ve yara izlerini azaltmaya yardımcı olur. Cildinize püre haline getirilmiş kiviyi sürün ve kendi başına kurumasını bekleyin. Akneleriniz yok olana kadar günde bir kez yapabilirsiniz. Ayrıca, 1 kivi, 1 çorba kaşığı limon suyu ve balı karıştırıp yüzünüze uygulayın. 15 dakika bekletip soğuk su ile yıkayabilirsiniz.

Cildi canlandırır

Zengin bir C vitamini kaynağı olan kivi cildinize çok iyi gelir. C vitamini, cilt hücresi rejenerasyonuna yardımcı olur ve ciltte kolajen üretimine yardımcı olur. Bu da cildinizi esnek ve sağlam tutar. Ayrıca cildi nemlendirir, parlaklaştırır ve aydınlatır. Bir kâseye, 1 kivi ve 1 muz koyun, çatal kullanarak iyice ezin. 1 çorba kaşığı yoğurt ekleyip iyice karıştırın. Maskeyi temiz yüzünüze uygulayın. 20-30 dakika boyunca kurumasına izin verin. Sıcak suya batırılmış yumuşak bir bez kullanarak maskeyi hafifçe ovun. Yüzünüzü ılık suyla durulayın. Bu yüz maskesini haftada bir kez kullanabilirsiniz.

Çatlayan dudakları iyileştirir

Kivi kuru ve çatlamış dudakları ölü deri hücrelerinden kurtulmaya yardımcı olan etkili bir doğal eksfoliant olarak çalışır. İçinde bulunan C vitamini ve polifenoller çatlamış dudaklarınızı besler ve koyu renk dudakların rengini açmaya yardımcı olur. 1 çorba kaşığı kiviyi püre haline getirin, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın ve dudaklarınıza sürün. Parmağınızla yumuşak şekilde ovalayarak dudaklarınızdaki ölü derinin pul pul dökülmesini sağlayın. Dudaklarınızı ılık su ile durulayarak bir dudak nemlendiricisi uygulayın. Bu maskeyi haftada 1-2 kez yapabilirsiniz.