Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

GÖZ YORGUNLUĞUNUZ VARSA…

GÖZ YORGUNLUĞUNUZ VARSA…
Göz yorgunluğu, gözlerin uzun süre ve yoğun şekilde kullanımıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Göz yorgunlukları genelde dinlenme ile geçer ancak nadiren de olsa baş ağrısı, yorgunluk ve odaklanma problemleri yaratabilir. Gözlerinizde yanma, bulanık görme gibi problemler yaşıyorsanız, sebebi bilgisayarınız olabilir.

Neden göz yorgunluğu yaşarız?

Dijitalleşen dünyayla birlikte hayatımızın her alanında karşımıza çıkan dijital ekranlara, bilgisayarlara uzun süre bakmak göz yorgunluğunun en önemli sebeplerinden biri. Bunun dışında ara vermeden uzun süre kitap okumak, parlak ışığa uzun süre maruz kalmak, klima ya da ısıtma sistemlerinden dolayı kuruyan havada göz yorgunluğunun diğer sebepleri olabilir. 

Göz yorgunluğunun belirtileri nelerdir?

Yorgunluk, göz ağrısı, göz çevresinde yanmalar, baş ağrıları, göz sulanması, çift görme gibi belirtilerden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız göz yorgunluğu sorunuyla karşı karşıyasınız demektir.

Göz yorgunluğundan kurtulmak için neler yapılabilir?

Uzun saatler ekran başında kalıyorsanız ve belirtiler baş göstermeye başladıysa öncelikle bir göz doktoruna başvurun. Düzenli aralıklarla göz kontrolü yaptırmak çok önemlidir. Hiçbir problem yaşamasanız da ihmal etmemelisiniz. Göz yorgunluğunuzun sebebi farklı bir hastalık da olabilir.

Gözlerinizi dinlendirin

Bilgisayar ekranlarına uzun süre bakmamaya çalışın. Eğer işiniz gereği uzun süre bilgisayarda çalışmanız gerekiyorsa düzenli aralıklarla gözlerinizi dinlendirin. Masanızdan kalkın, pencere veya başka bir şeye odaklanarak gözlerinizi rahatlatın. Bunu bir alışkanlık haline getirin. Her yarım saatte en az bir kere gözlerinizi farklı yerlere odaklayın.

Gözlerinizi yaşlanmaya karşı koruyun

Ekran parlaklığını azaltın

Ekran parlaklığınız ne kadar fazlaysa göz yorgunluğu yaşama ihtimaliniz o kadar yüksektir. Bilgisayarınızı mümkün olduğu kadar düşük parlaklıkta kullanmaya çalışın.

Göz masajı

Göz yorgunluğunu önlemek için en iyi yöntemler göz masajı ve göz egzersizleridir. Göz yorgunluğunuzu yok etmek için düzenli olarak göz masajı ve göz egzersizi yapabilirsiniz. Parmaklarınızı yavaşça kullanarak yaklaşık 10-20 saniye kaşlarınızı ve göz kapaklarınızı yukarı doğru kaldırın. Aynı işlemi göz çukurlarınız için de yavaşça bastırarak uygulayın.