Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

GEREDE TSO’DAN MISIR ZİYARETİ

GEREDE TSO’DAN MISIR ZİYARETİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka'nında bulunduğu heyet, Mısır'ın başkenti Kahire'de temaslarda bulundu.

Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Tarek Kabil ile görüşen heyet Kahire programı kapsamında, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği’nde Mısır’daki Türk yatırımcılar ile de bir araya geldi. Heyet de Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran; Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Ayrancı, Mersin Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, TOBB Etü Sağlık Hizmetleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren yer aldı.

Gerede TSO Yönetim Kurulu başkanı Ersin Kaşka böyle güzide bir heyetle Mısır da Gerede Ekonomisini tanıtma fırsatı bulduğunu dile getirdi. Özellikle Deri üretimi, Turizm ve Orman Ürünleri sanayi konusunda Mısırla ticari işbirliği yapılabileceğini gelecek aylarda Gerede’yi ziyaret edecek heyetlere ilçemize yatırım yapma konusunda güzel temaslar olduğunu söylerken bizlere Mısır da Gerede yi tanıtma fırsatı sunan Sayın TOBB başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Gerede ve işadamlarımız adına teşekkür ediyorum” dedi. 

Mısır Ticaret Odaları Federasyonunun daveti üzerine, 3. Mısır Yatırım Konferansı'na katılmak üzere Kahire'ye gelen Hisarcıklıoğlu, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı sıfatıyla konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmed el-Vekil'e başarılı bir forum düzenledikleri için şükranlarını sundu.

EUROCHAMBRES'in, 45 üye ülkeyle Avrupa'daki 20 milyon işletmenin sesi olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, EUROCHAMBRES'in KOBİ'leri desteklediğini ve yurt dışında iş yapmakta olduğunu belirtti.

Girişimcilere ve KOBİ'lere bilgi vermek için birçok araç geliştirdiklerini, iş ilişkilerini de desteklediklerini ve bunu ulusal odalarla yaptıklarını aktaran Hisarcıklıoğlu, Akdeniz'de ve Afrika kıtasındaki komşu bölgelerle olan ilişkilerini iyileştirmenin yollarını keşfetmeye hazır olduklarını kaydetti.

TOBB hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, TOBB'un Türk iş dünyasının şemsiye organizasyonu olduğunu ve 1,5 milyon şirketi temsil ettiğini dile getirdi.

SON 15 YILDA MISIR'DAKİ TÜRK YATIRIMLARI 40 KAT ARTTI

Mısır Ticaret Odaları Federasyonu ile çok yakın ilişkiler geliştirdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biliyorum ki Mısır özel sektörü çok şanslı ve Ahmet el-Vekil önderliğinde çok iyi temsil ediliyor. Son 15 yılda Mısırla ticaret hacmimiz 15 kat arttı. Bugün Türkiye Mısır'ın dördüncü ticaret ortağıdır. Bu dönemde Mısır'daki Türk yatırımları 40 kat artarak 2 milyar dolara ulaştı."

Mısır ekonomisini yakından takip ettiklerini, başarılı IMF programını ve ekonomik dönüşüm sürecini takdirle karşıladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Mısır'ın ulaşım yollarının ortasında yer aldığını, Afrika, Avrupa ve Amerika ile ticaret anlaşmaları da bulunduğunu ve yatırım için elverişli bir ortam sunana kadar Mısır'a yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi.

 “BARIŞ OLMADAN REFAH BİR İLLÜZYON OLARAK KALIR”

Dünyanın büyük ortak tehditler ve zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu, herkesin de bunun farkında olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "Ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak için barış ön şarttır. Her zaman söylediğim gibi 'Barış, ticaret ve servet'. Bu üçü birbiriyle güçlü bir şekilde ilişkilidir. Barış olmadan refah bir illüzyon olarak kalır." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bazı önemli konulara odaklanmak zorunda olduklarını dile getirerek, şöyle konuştu: "Bunlardan ilki, ticaret engellerini kaldırmaktır. Dünya tarihi, ticaret engellerinin kimseyi zengin yapmadığını, aksine bizi daha fakir hale getirdiğini gösteriyor. İkincisi demografik değişim ve genç işsizliktir. Bu bölgede genç nüfus için yeni iş imkanları oluşturamazsak daha fazla sosyal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Sonuncusu ise girişimciliktir. Özellikle de Mısırlı kadın girişimcilerin teşvik edilmesi gerekir. Bu konuda Mısır'a tecrübe aktarımı yapmaya hazırız."

Etiketler: