Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“DÜNYADA BU ÖLÇEKTE NİLÜFER ÜRETİM MERKEZİ AZDIR”

“DÜNYADA BU ÖLÇEKTE NİLÜFER ÜRETİM MERKEZİ AZDIR”
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı’nda incelemelerde bulundu. Yılmaz; Dünyada bu ölçekte nilüfer üretim merkezi azdır” dedi.


Bolu Belediyesi tarafından 7 bin 300 metrekare alan üzerinde kente özgü endemik bitki ve ağaçlar, bonsai ağacı üretim serası, 200 çeşit nilüfer koleksiyonu, abant alası havuzu, yürüyüş yolları, oyun parkının yer alacağı ‘Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Alpağutbey Mahallesi'ndeki alanda yapımı devam edip henüz hizmete girmeyen parkta her yaş grubu için özel alanlar oluşturuluyor. Kısa sürede açılması planlanan parkın hizmete girmesiyle birlikte çocuklar bitki labirentinde eğlenceli anlar yaşarken, aileleri de Bolulu sanatçıların eserlerinin sergileneceği kafeteryada vakit geçirebilecekler.

ÇOCUKLAR “BİTKİ LABİRENTİ” İLE EĞLENECEK

Belediye ekipleri, henüz hizmete girmeyen ve çalışmaların sürdüğü parkta tüm yaş gruplarına hitap edecek çeşitli alanlar oluşturuyor. Bunlardan biri çocuklar için oluşturulan bitki labirenti. Özel olarak hazırlanan bitki labirenti ile çocukların hayal güçlerini kullanarak eğlenceli anlar yaşamaları ve zekâlarınım geliştirmelerine yardımcı olunması hedefliyor.

YETİŞKİNLER İÇİN SANAT GALERİSİ

Ayrıca, aileler de Bolulu sanatçıların çeşitli sanatsal çalışmalarının sergileneceği kafeteryada vakit geçirebilecekler.

DİKİLEN NİLÜFERLER ADAPTASYON SAĞLADI

Öte yandan, Nilüferlerin yetiştirileceği bin 160 metrekarelik özel havuz yer alacak. Havuz, 200 çeşit nilüfere ev sahipliği yapacak. Havuzun içerisinde nilüfer türlerine göre farklı yüksekliklerde 104 ayrı bölüm bulunacak ve her nilüfer türünün yeri maksimum boyuna göre belirlenecek. Havuz suyu ise park alanında bulunan yeraltı sularından sağlanacak. Park alanında bulanan yeraltı suları toplanarak önce parkın kuzeydoğusundaki alabalık havuzunu ve sonra da nilüfer havuzunu dolduracak. Kalan su ise parkın güney batısında yapılacak olan 50 tonluk yeraltı su deposunda toplanacak. Parkın kurulacağı arazinin yüzde 6’lık bir eğime sahip olması sayesinde ise su akışları elektrik enerjisi harcamadan sağlanacak.

Özellikle Gölcük ve Abant Tabiat Parklarındaki göllerde yetişen Bolu’ya özgü nilüfer çiçekleri ile iklime uygun nilüferlerin yetiştirilmesi, çoğaltılması ve halkın da bunları görmesi amaçlanırken, dikilen nilüfer türlerinin sayılarının gelecekte 400’e kadar çıkması öngörülüyor.

BONSAİ AĞACI ÜRETİM MERKEZİ

Parkın içinde 100 metrekarelik bir alanda ise bonsai ağacı üretim merkezi yer alacak. Bolu’nun iklimi nedeniyle seraya ihtiyaç duyan bonsai ağaçlar için oluşturulan özel bir sera olacak. Sera, ışıktan daha fazla yararlanmak için cam tavandan oluşacak. Bolu iklimine uygun bonsai ağaçları ise sera dışında, açık havada yetiştirilecek.

Şakayıklar, güller de parkta renk cümbüşü yaratacak. Şakayıklar, parkta özel koleksiyon olarak sergilenecek. Bolu iklimine uyum gösteren şakayıklar, kentte yazın ilk habercisi olacak. Parka ilk etapta gallicas, flarıbunda, menekşe gülü, okka gülü gibi çeşitli gül türlerinden 100 adet dikilecek. Ayrıca kestane eriği, burnu kızıl eriği, miskici elması gibi Bolu’nun endemik meyve ağaçları da, gelecek nesillere sağlıklı aktarılması amacıyla parkta yetiştirilecek.

Etiketler: