Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

"DOĞUMUNUN 90. YILINDA BOZKIRIN BİLGESİ CENGİZ AYT

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) "Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov" programı düzenlendi.


Bolu Belediyesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Anadolu Mektebi tarafından AİBÜ Kampüsü Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe, Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Anadolu Mektebi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, TÜRKSOY Kırgızistan Ülke Temsilcisi Kojigeldi Kuluev, Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov, TÜRKSOY temsilcileri, akademisyenler, daire müdürleri, yurt içi ve dışından gelen öğrenciler katıldı.

TÜRKSOY tarafından düzenlenen resim sergisinin açılışının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Baruş, Türk dünyası ve tüm dünyanın en önemli yazarlardan biri olan Cengiz Aytmatov'un doğumunun 90. yılı kapsamında düzenlenen programın açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Aytmatov, 20. yüzyılın Türk kültür dünyasına hizmet eden en önemli yazarlarından birisi. Fikirleri ve düşünceleriyle yeni nesillere içinde yaşamış olduğu kültürü, değerlerini, fikriyatı veciz bir şekilde yansıtan eserler sergilemiş bir yazar." diye konuştu.

Vali Baruş, program kapsamında özellikle üniversite ve liselerde paneller ve söyleşilerin düzenleneceğini, buralarda Cengiz Aytmatov'u, eserlerini inceleyen bilim insanlarının gençlere bilgiler vereceğini kaydetti.

Başkan Yılmaz ise Türk dünyasının yavaş yavaş kendisini keşfettiğini dile getirerek, "Türk dünyası kendi değerlerine sahip çıkıyor. Bu yıl Cengiz Aytmatov yılı ilan edildi. Dolayısıyla bu yılı Türk dünyasının yetiştirdiği kültürel büyükleri anma, algılama ve sahiplenme yılı olarak adlandırmak lazım. Bu sadece bu yıla ait değil. Aytmatov, eserleri çok fazla dile çevrilmiş önemli ve özel bir şahıs. Büyük zulümler görmüş. Kültürel anlamda edebiyat anlamında herkesin kabul ettiği dev bir şahsiyet." ifadelerini kullandı.

27 oturumda 110 öğrenci Aytmatov'u anlatacak

Anadolu Mektebi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güçlü de 24-27 Nisan'da Bolu ve Türk dünyasının "Kültür Başkenti" seçilen Kastamonu'da, doğumunun 90. yılında Cengiz Aytmatov'u bir şölene dönüştürerek, bir anma programı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Düzenlenen etkinliğin TÜRKSOY desteğinin yanında Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TİKA ve benzeri kuruluşların katkıları ile gerçekleştirildiğini anlatan Güçlü, "Burada 30'a yakın şehirden 2 binin üzerinde Cengiz Aytmatov'u okuyan öğrencilerimiz var. Bu iki şehrimizde 27 oturumda 110 kadar öğrenci Aytmatov'u anlatacak." dedi.

Özbekistanlı üniversite öğrencisi Gulina Yusupova, programda Cengiz Aytmatov'un kitabının özetini anlatacağını kaydederek, "Onu da masallardan sonra beyaz gemi olarak adlandırdım. İlk etapta Aytmatov'un hayatından, eserler nasıl ortaya çıktı ve sebeplerinden bahsedeceğim. Ondan sonrada beyaz gemi özetinden bahsedeceğim." dedi.

Açıklamaların ardından panelistler tarafından "Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov" anlatılmaya başlandı. 

Etiketler: