Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“Bolu Belediyesinin ne kadar borcu var?”

“Bolu Belediyesinin ne kadar borcu var?”
Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, partisinde bir basın açıklaması yaptı. Bolu’daki şeker pancarı üretimi ve Bolu Belediyesinin borçları ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkoğlu, “Bolu Belediyesinin daha şeffaf, daha anlaşılır, daha anlaşılır olmasını temenni ediyoruz. Belediye başkanımızın da bu konuda belediyenin resmi verilerine dayanarak net açıklamalar yapmasını diliyoruz.” diye konuştu. 

MEHMET FATİH YALINIZ

Cumhuriyet Halk Partisi’nde düzenlenen basın açıklamasına, CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, yönetim kurulu üyeleri, belediye meclis üyeleri ve partililer katıldı.

Buradaki basın açıklamasına Semra Turan’ın sevenlerine, öğrencilerine, yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Ersan Türkoğlu Bolu’daki şeker pancarı tarımında yaptıkları araştırma ile ilgili bilgiler verdi. Türkoğlu şöyle konuştu; “Bildiğiniz gibi, şeker fabrikaları gibi büyük tesisler, sadece bulundukları illere değil, çevre illere de ekonomik olarak ciddi destek veriyor. Özellikle kırsal alanda yaşayan köylülerimize, çiftçilerimize destek veriyor. Bu bağlamda, Bolu’muz da, şeker pancarı tohumluğu ve şeker pancarı yetiştiren bir il idi. Rakamlarla anlatmak gerekirse, mesela 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde Bolu Merkez’de 4330 hektar alan ekiliyordu şeker pancarı tohumluğu anlamında. Bundan da 463 ton ürün elde ediliyordu. Yeniçağa ilçemizde 2150 hektar alan ekiliyordu. Bundan da 258 ton ürün elde ediliyordu. Şeker yapılan pancar anlamında Mudurnu ve Göynük ilçelerimizde yine 2002 yılında 3000 hektar alan ekiliyordu. Bundan 8100 ton ürün elde ediliyordu. Göynük’te 2000 hektar alan ekiliyordu bundan 6800 ton ürün elde ediliyordu. 2017 yılına baktığımızda ise, Bolu merkezde 217 hektar alan ekiliyor bundan da 46 ton ürün elde ediliyor. Neredeyse üretim tamamen bitmiş durumda, Mudurnu, Göynük ve Yeniçağa’da ise üretim hiç yapılmıyor.

“Bolu toprakları kaliteli”

 Yaptığımız araştırmalara göre, partimizin son derece eğitimli, veteriner hekimleri, ziraat mühendisleri var. Hatta bu konuda bir çalışma grubu da oluşturduk. Yaptığımız araştırmalara göre Bolu toprakları gerçekten Türkiye ortalamasının son derece üzerinde ürün veren kaliteli topraklar. Örneğin, buğday üretimi verimliliği Türkiye ortalaması 1.941 kg/ha iken Bolu’da 2.300 kg/ha’dır. Arpada, Türkiye ortalaması 2.145 kg/ha iken Bolu’da 2.380 kg/ha’dır. Nohutta Türkiye’de ortalama verim 906 kg/ha iken Bolu’da bu rakam 1.750 kg/ha’dır. Son derece verimli topraklarda yaşıyoruz. Tarım alanlarının imara açılması ciddi anlamda sorun yaşatıyor. İnsanlarımız imara açılan bölgelerden elde ettiği kazancı tarımla uğraşarak elde ettiği kazançtan çok fazla elde ettiği için tarlalarını, arsalarını satarak tarım işini tamamen bırakıyor. Bolu’da 22 çeşit ürün yetiştiriliyordu, bugün sadece üç çeşit ürün yetiştiriliyor. Patates, buğday ve arpa. Bunun dışında ürün yetiştirmemiz mümkün değil. İşte bu bağlamda biz gelecek nesilleri düşünerek sadece bugünü değil, geleceği düşünerek bugünkü siyasete, yapılaşmaya yön veren başta belediyemiz olmak üzere bütün yönetim kadrolarına müsteşarlara, kamu görevlilerine çağrı yapıyoruz. Türkiye’nin geleceği ile oynamayın. Elbette şehirlerimiz gelişsin yapılaşma olsun biz buna karşı değiliz. Ama bunu verimli araziler üzerinde gerçekleştirmek bu milletin geleceğine ihanet etmektir. Ülkenin ürün bakımından tahıl bakımından tarım bakımından dışarı bağlı kılmaktadır. Bugün kanser türleri hortladı. Ne yazık ki kansere yakalanıp yaşamını yitiren vatandaşlarımız var. Bunun da temelinde bence yurtdışından ithal ettiğimiz 3. Dünya ülkelerine gelişmiş ülkeler tarafından ihraç edilen gıda ürünlerinin olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda başta yerel yöneticiler olmak üzere halkımızın ve kamu kuruluşlarının dikkatini çekmek istiyoruz.”

“300 milyon TL’lik bütçenin ne kadarı borç?”

Açıklamasının devamında Bolu Belediyesinin iller bankasına borçları ile ilgili konuşan Türkoğlu, “Geçtiğimiz günlerde İller Bankası kendilerine borcu olan belediyeleri açıkladı. Bolu Belediyemiz de ilk 10 belediye içinde 10. Sırada. Burada şöyle bir durum var, Bolu Belediyesinin yıllara göre yaptığı borcu incelediğimizde, örneğin 2013 yılında 42 milyon 459 bin TL, 2014 yılında 52 milyon 963 TL, 2015 yılında 64 milyon 037 bin TL, 2016 yılında 73 milyon 618 bin TL, 2017 yılında 94 milyon borcu olan bir il. Bolu Belediyesinin sadece 94 milyon toplam borcu mu var iller bankasına yoksa geçmişe dayalı borçlar da duruyor mu? Bu konuda biz belediyeden ve ilgili kurumlardan sağlıklı bilgi alamıyoruz. Bolu Belediyesinin iller bankasına toplamda ne kadar borcu olduğunu bilmiyoruz. Sadece 3 haneli bir borç olduğu söyleniyor. Bu konuda belediye meclis üyelerimizle görüştük. Onlar da ilgili arkadaşlardan bilgi almaya çalıştılar ama sağlıklı net şeffaf rakamlara dayanan bir bilgi elde edemdik. Biz belediye başkanımıza sormak istiyoruz Bolu Belediyesinin iller bankasına toplam borcu ne kadardır. Bolu Belediyesinin özel bankalara borcu var mıdır? Bolu Belediyesinin Bolu’da ticaret yaptığı işletmelere ne kadar borcu vardır. Bolu Belediye başkanımız Bolu Belediyesinin 300 milyon TL gibi devasa bir bütçesi var diyerek bunla da övünmüştür. Biz de büyük bir bütçeye sahip belediyeye ait bir alanda yaşamaktan mutluyuz ama 300 milyon TL’lik bütçenin ne kadarı borç, Bolu Belediyesi ekonomik olarak ne kadar güçlü? Gayrimenkulleri ne kadarlık bir değere sahip bu konularla ilgili sağlıklı bir bilgimiz yok. Bu bağlamda Bolu Belediyesinin daha şeffaf, daha anlaşılır, daha anlaşılır olmasını temenni ediyoruz. Belediye başkanımızın da bu konuda belediyenin resmi verilerine dayanarak net açıklamalar yapmasını diliyoruz.” diye konuştu.