Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU’DA 588 PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

BOLU’DA 588 PROJE YÜRÜTÜLÜYOR
2018 yılı II. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Bolu Valisi Aydın Baruş başkanlığında, İl Genel Meclis salonunda düzenlendi.

Toplantıda Bolu’da devam eden projeler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Vali Aydın Baruş, adalet binasının yakın zamanda tamamlanacağını söyledi.

Olimpik Havuz inşaatının da bir an önce bitirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Vali Baruş, ilgili daire amirlerinin takip konusunda azami gayret göstermesini rica etti.

 İl Genel Meclisinde düzenlenen toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, vali yardımcıları, daire müdürleri, bölge müdürleri, belediye başkanları ve kaymakamlar katıldı.

Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu’da 588 proje yürütüldüğünü söyledi. Baruş, “1 Ocak – 19 Nisan 2019 dönemi itibariyle ilimiz genelinde 96’sı bölge müdürlükleri, 10’u üniversite, 4’ü Cumhuriyet Başsavcılığı, 12’si İl Özel İdaresi 76’sı il müdürlükleri, 280’i köylere hizmet götürme birlikleri ve 110’u belediyelere ait olmak üzere 588 proje yürütülmektedir. Söz konusu projelerin bedelleri toplamı 3 milyar 062 milyon TL, 2018 yılı ödenekleri 326 milyon 482 bin TL’dir. Yıl ödeneklerinin harcaması bugüne kadar, 74 milyon 547 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Bu da %23’lük bir orana tekabül etmektedir.

Ödeneklerin %29’u ulaştırma, %21’i eğitim, %22’si diğer kamu hizmetleri, %5’i tarım, %4’ü enerji, %2’si turizm, %8’i inşaat, %6’sı orman, %2’si spor, %1’i ise sağlık sektörüne aittir. Belediye yatırımlarının proje bedelleri toplamı 213 milyon 820 bin TL olup, 2018 yılı ödenekleri 35 milyon 861 bin TL’dir. Belediye yatırımlarındaki harcama miktarı bugüne kadar 31 milyon 381 bin TL olarak gerçekleşmiş olup bu da %88’lik bir parasal gerçekleşmeye tekabül etmektedir.

Kurumlarımızdan aldığımız bilgilere göre 588 toplam projeden 380’i proje aşamasında, 9’u yaklaşık maliyet hazırlanma aşamasında 31’i ihale safhasında 6’sının ihalesi yapılmış olup, 154 yatırım devam etmekte, biten ise 8 adet proje bulunmaktadır.” diye konuştu.

“2 bin binada 4 bin 300 konuta doğalgaz arzı planlandı”

Daha sonra proje detaylarını paylaşan Vali Baruş, Bolu ve ilçelerinde devam eden doğalgaz çalışmalarından bahsetti. Baruş, “AKSA Bilecik – Bolu doğalgaz şirketi tarafından daha önce yapılan çalışmalarda il merkezimizde önemli doğalgaz boru hat çalışmaları gerçekleştirildi. 2018 yılında bu çalışmalara devam ediliyor. Bu günkü tarih itibariyle Yeniçağa ilçemizde 522 adet konut ve işyeri doğalgaz abonesi bağlanmış olup 390 aktif doğalgaz kullanıcı bulunmaktadır. Böylece Yeniçağa ilçemiz de doğalgaza kavuşmuştur.

Yine 2018 çalışmaları kapsamında ilimiz merkezindeki Yukarısoku, Kürkçüler, Alpagut, Çakmaklar, Salıbeyler, Sarıcalar, Dodurga, Kılıçarslan, Seyit, Tepecik, Sağlık Mahallelerinde ve Dörtdivan ilçemiz ile Karacasu beldemizde toplamda 125 kilometrelik bir çalışma yapılması ve bu çalışmalar neticesinde yaklaşık 2 bin binada, 4300 bağımsız konuta doğalgaz arzı sağlanması planlanmıştır. İnşallah 2018 yılı sonuna kadar bu hedeflere ulaşırız, böylece ilimizde doğalgaz abonesi sayısı artar ve vatandaşlarımız daha ferah bir yaşam ortamına kavuşmuş olurlar.” diye konuştu. 

“KÖYDES ödenekleri için 31 milyon TL ödenek tahsis edildi”

2018 yılı için 31 Milyon 974 bin 372 TL ödenek tahsis edildiğini söyleyen Vali Baruş, ödeneğin 271 projede kullanılacağını söyledi. Baruş şöyle devam etti; “Özellikle köylerimizin kırsal altyapısının güçlendirilmesi amacıyla her yıl yüksek planlama kurulu kararıyla tahsis edilen ödenekler çerçevesinde gerçekleştirilen KÖYDES projesi kapsamında ilimize 2018 yılı için 31 milyon 974 bin 372 TL, ödenek tahsis edilmiştir bu ödenek artışına tekabül etmektedir. 2017 yılında kullanmış olduğumuz ödenek miktarı yaklaşık 19 milyon TL idi. Bu ödenek çerçevesinde 82 adet içme suyu projesi, 44 adet atık su projesi, 1 adet HİS göleti projesi, 144 adet de köy yolları projesi olmak üzere 271 adet proje gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Özellikle bu yıl tahsis edilen KÖYDES kaynaklarının köy yollarında kullanılması talimatı çerçevesinde grup yollarımızın sıcak asfalta kavuşturulması sağlanacak, yine köy içlerinde henüz yapılmamış olan köylerimizin parke döşemesi yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda da önceki dönemde sıcak asfalt çalışmalarının bitirilmesi ile birlikte özellikle birden fazla köyümüzün birlikte kullandığı köy yollarımızın sağlam bir altyapıya kavuşması sağlanacaktır.”

“Tekke Barajı ile 16 bin hektar alan sulanacak”

Baruş konuşmasının devamında Tekke Barajı ile ilgili detaylardan bahsetti. Baruş, “DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Tekke Barajı Projesi devam ediyor. Şu anda %72 fiziki gerçekleşme sağlandı. Bu proje Gerede ve Dörtdivan ilçelerimiz açısından son derece önemlidir. Tarımsal sulama bakımından yaklaşık 16 bin hektara yakın bir arazinin sulanması sağlanacak. Köylülerimizin bu sayede geliri önemli oranda artacak. Özellikle hayvancılık faaliyetlerinin bu sulama projelerin de gerçekleştirilmesi ile birlikte önümüzdeki yıllarda çok önemli bir imkana kavuşacağını düşünüyoruz.

Tekke Barajı Projesi kapsamında Gerede, Dörtdivan, Yeniçağa ilçelerimize içme suyu sağlanacak ayrıca Dörtdivan ilçemize bağlı bütün köylerin sağlıklı içme suyuna kavuşması temin edilecektir. Bu bakımdan da önemli bir projedir.” dedi.

“Taşlıyayla Göleti ile tarımsal faaliyetlerin ivme kazanacağını düşünüyoruz “

Seben Taşlıyayla Göleti sulama projesi ile 32 bin 800 dekar alanın sulanmasının hedeflendiğini kaydeden Vali Baruş, “Bolu Seben Taşlıyayla Göleti sulaması projesi var. 32 bin 800 dekar arazinin sulanması sağlayacak projeye başlandı. Yer teslimi yapıldı, bu projenin de önümüzdeki yıllarda bitirilmesi ile birlikte özellikle Seben Ovasında bulunan tarım arazilerinin düzenli sulanması ile birlikte meyvecilik, sebzecilik ve diğer tarımsal faaliyetlerin önemli oranda ivme kazanacağını düşünüyoruz.” diye konuştu. 

“Kapalı sistemle su kaybı önlenecek”

Bolu Ovası Sulama şebekesinde yapılacak çalışmalarla kapalı sulama sistemine geçileceğini söyleyen Vali Baruş, su kaybının önüne geçilmesini hedeflediklerini söyledi. Baruş, “Bir önemli proje de Bolu Ovası Sulama Şebeke rehabilitasyonu. Bu da ilimiz için önem taşıyan bir proje. Kalkınma Bakanlığından projemize kaynak sağlanmasını bekliyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesi ile birlikte açıktan akan kanallar vasıtasıyla iletilen suyun kapalı sisteme geçilmesi ile birlikte hem su kaybının hem de ilimizdeki tarım arazilerindeki düzenli sulamanın sağlanması temin edilecek.” şeklinde konuştu.

 Vali Baruş konuşmasının devamında Bolu’da devam eden gölet yapım çalışmalarından bahsetti. Baruş, “Yine DSİ’nin yürüttüğü projelerden Alanhimmetler göleti ve sulaması. Burada çalışma bitti yüzde 100 fiziki gerçekleşme sağlandı. 4 bin 500 dekar araziyi sulayacak suyun, depolanarak araziye iletilmesi sağlanacaktır. Biten projelerden biri Göynük Gökçesaray göleti. Bu proje sayesinde de 3 bin 960 dekar alan sulanacak. O yörede sebze tarımının geliştirilmesi yönünde çok önemli katkı sağlanacaktır. Göynük Hasanlar ve Dedeler Göletleri ki, bu projelerin bedeli 24 milyon 900 bin TL’dir. 2017 yılında ihalesi yapıldı, gerekli izin çalışmalarına başlandı. Bu proje ile Hasanlar Göletinden 7 bin 77 dekar, Dedeler Göletinden ise 2 bin 472 dekar alanı sulayacak suyun depolanması sağlanacak. Böylece tarımsal alanlardaki sulama miktarımız önemli miktarda artacaktır. Yine DSİ tarafından devam ettirilen çalışmalardan biri de Göynük Kaşıkçışeyhler, Yeniceşeyhler ve Değirmenözü göletleridir. 2018 yılı mayıs ayında planlama çalışmaları tamamlanarak proje çalışmalarına başlanması planlanmaktadır. Bu projeler kapsamında Kaşıkçışeyhler göletinden 3 bin 200 dekar, Yeniceşeyler Göletinden 1800 dekar, Değirmenözü Göletinden 2 bin 700 dekar arazinin toplamda da 7 bin 700 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak suyun depolanması planlanmaktadır.” dedi.

“Adalet binasında son safhaya gelindi”

Adalet binasında bitme aşamasına gelindiğini kaydeden Baruş, “İlimizde devam eden önemli projelerden biri Adalet Binası inşaatı. Bu inşaatta da artık son safhaya gelinmiş bulunmaktadır. Şu an itibariyle 37 milyon 175 bin harcama yapıldı ve %75 fiziki gerçekleşme sağlandı. Önümüzdeki yaz aylarında bu projenin tamamlanarak adliyemizin hizmete sunulmasını bekliyoruz. Böylece adalet hizmetlerinin çok daha ferah bir ortamda vatandaşlarımızın memnuniyetini sağlayacak şekilde sağlanacaktır.” dedi.

“Ceza İnfaz Kurumu Gerede için büyük önem taşıyor”

Gerede’de inşasına başlanan ceza infaz kurumunda %7’lik gerçekleşme sağlandığını söyleyen Baruş, “Adalet Bakanlığının projelerinden biri de Gerede Ceza İnfaz Kurumu projesidir. 244 bin m2 yüzölçümlü alan içinde bir adet L Tipi ceza infaz kurumu, bir adet açık ceza infaz kurumu ve bunları tamamlayan yapılar inşa edilmesi sağlanacak. Burada gerekli ödenekler sağlanıyor. İhalesi yapıldı, sözleşmesi yapılarak yer teslimi yapıldı. Şu anda %7 fiziki gerçekleşme safhasında. Gerede ilçemiz açısından büyük önem taşıyor. Böyle bir yatırımın gerçekleşmesinde Sayın Adalet Bakanımızın, hem de HSK Başkanvekilimizin katkıları oldu. Kendilerine şükranlarımızı arz ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Olimpik havuzun bir an önce bitmesini bekliyoruz”

Vali Aydın Baruş konuşmasının sonunda Karaçayır Mahallesinde inşası devam eden Olimpik Yüzme Havuzuna yer verdi. Baruş, “Diğer taraftan Karaçayır Olimpik, yüzme havuzu inşaatına devam edilmekte olup, bugün itibariyle %45 fiziki gerçekleşme sağlandı. Bu projenin bitirilmesini bir an önce bekliyoruz. Bu konuda takip konusunda da ilgili dairelerimiz ve daire amirlerimizin azami gayret sarf etmesini özellikle rica ediyorum.” diye konuştu.

 

Etiketler: