Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAŞKAN ATEŞ İŞSİZLİĞE DİKKAT ÇEKTİ

BAŞKAN ATEŞ İŞSİZLİĞE DİKKAT ÇEKTİ
Kış aylarına girerken işsizliğin artmaması için kış turizminin önemine dikkati çeken Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, yazılı basın açıklaması yaptı.

 


Kış dönemine girerken işsizliğin artmaması için önlem alınması gerektiğini belirten Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, “Yaz aylarında turizm, inşaat ve mevsimsel hareketlilik kış aylarına girerken azalacaktır. Dolayısıyla bu yıl Ağustos döneminde açıklanan 3 milyon 404 bin işsiz sayısının artmaması için önlemler alınmalı. Kısa vadede kış turizmi ve sağlık turizminin canlanması, uzun vadede ise mesleki eğitimlere verilen önemin artması işsizliği büyük oranda azaltacak, hatta cari açığın da kapatılmasına yardımcı olacaktır” dedi.

KIŞ TURİZMİ

Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Türker Ateş, “Yaz aylarında turizmin en hareketli döneminin yaşanması, inşaat sektörünün daha canlı olması ve mevsimlik işçi faktörleri var. Son açıklanan işsizlik verilerinde 15 yaş ve üzerinde işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalması beklenilen bir sonuçtu. Kış aylarına girerken, inşaat ve turizm gibi sektörlerde durgunluk başlaması, mevsimsel etkiler ile canlılığın azalması işsizliği artırma yönünde etki yaratabilir. O yüzden şimdiden önlem almak gerekiyor. İşsizliği azaltmak ve ekonomiye katkı sağlamak için kış aylarına girerken öncelikle kış turizmine önem verilmeli. Ülkemiz ve bölgemizdeki kayak merkezleri, termal tesisler, kış sporları konusunda oldukça zengin bir yelpazeye sahip. Bununla beraber turizmi yaz-kış diye ayırmadan mevsimsellikten kurtararak, yılın 12 ayında da canlı tutmamız gerekiyor” diye konuştu.

SAĞLIK TURİZMİ

Mesleki eğitimin işsizliği büyük oranda azaltacağını vurgulayan Başkan Ateş, “Kısa vadede sağlık turizminin canlanması, orta ve uzun vadede ise mesleki eğitimin öneminin artması işsizliği büyük oranda azaltır. Sağlık turizmi ülkemize yaz dönemlerinde canlanan turizmden daha fazla döviz getiriyor.Bolu’nun sağlık turizmi kapasitesi tesisleri, doktorları, tedavi imkânları oldukça yüksek. Bununla beraber tedavi ücretlerinin Avrupa’ya göre neredeyse yarı yarıya daha ucuz olması da birçok ameliyat çeşidi için turist çekebilir. Bu konunun üzerinde durulması gerektiğini düşünüyoruz.İşsizliği azaltmanın uzun vadede ve en kalıcı çözümü ise her fırsatta dile getirdiğimiz mesleki eğitim. Birçok sektörde iş yerleri kalifiye ara eleman arıyor fakat aradığı vasıflarda çalışacak insan bulamıyor. İç ticaretin ve sektörlerin ihtiyacı olan eleman eksikliği bu eğitimler ile kapanır. Böylelikle işsizlik büyük oranda azalacaktır. Bununla beraber asgari ücret desteğinin 2018’de de devam etmesi işsizliğin azalmasında büyük bir etkiye sahip. Ayrıca, bir önemli husus da asgari ücrette imalat sanayi ve tehlike sınıflarına göre kademeli olarak bir düzenleme yapılırsa, özellikle imalat sanayide yaşanan eleman bulma sorununun çözümüne katkı sağlanabilir” ifadelerini kullandı.