Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

999 DOSYADA UZLAŞILDI

999 DOSYADA UZLAŞILDI
Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Uzlaştırma Bürosunun faaliyete geçtiği 01.09.2017 tarihinden bu güne kadarki uzlaşma rakamları hakkında bilgi verdi

Bolu'da göreve başladığı günden bu yana her fırsatta vatandaşları alternatif çözüm yöntemi olarak uzlaşmaya davet eden ve bu amaçla Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde Uzlaştırma Bürosunu faaliyete geçirip, bu büroda özel olarak bir Cumhuriyet savcısı ve personel görevlendiren ve profesyonel uzlaştırmacılarla uzlaşma işlemlerini yerine getirdiklerini beyan eden Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Uzlaştırma Bürosunun faaliyete geçtiği 01.09.2017 tarihinden bu güne kadarki uzlaşma rakamları hakkında bilgi verdi.

Edinilen bilgiye göre Uzlaştırma Bürosuna 01.09.2017 ila 25.09.2018 tarihleri arasında toplam 1758 dosya intikal etti. Bu dosyalardan bu güne kadar 999 adedinde, yani %56'sında uzlaşma sağlandı, 99 adet dosyada ise uzlaştırma işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

Bu rakamın yaklaşık bir Asliye Ceza Mahkemesine bir yılda gelen dosya sayısına eşit miktarda olduğu bildirildi. Uzlaşmalar sayesinde, vatandaşlar arasındaki uyuşmazlıklar kısa sürede çözümlendi, mahkemelerin iş yükü azaltılarak kamuda tasarruf sağlandı. 

Son olarak Bolu merkeze bağlı bir köyde oturan iki vatandaş arasında araziye su borusu döşenmesi sebebiyle ihtilaf yaşandı. Taraflardan biri arazisinden su borusu geçirildiğinden bahisle şikâyetçi oldu. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderilen soruşturma evrakında hakkı olmayan yere tecavüz etme suçu ile ilgili olarak taraflar, uzlaştırmacı tarafından davet edilerek uzlaşmaları teklif edildi. Soruşturma evrakı arasındaki bilirkişi raporuna göre taraflar uzlaştırıldı, şüpheli söz konusu su borularını şikâyetçinin arazisinden kaldırarak ihtilafsız alana taşıdı. Böylelikle taraflar arasındaki hem ceza davası hem de muhtemel açılacak hukuk davasının önüne geçildi. 

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman bir kez daha Bolulu vatandaşları, mağdurların yararlarının gözetildiği ve tatmin edildiği, suça karşı salt ceza yaptırımı uygulamak yerine zararın giderildiği ve onarıldığı, suçun işlenmesinden sonra fail ve mağdur arasında meydana gelen çekişmenin sonlandığı, böylelikle toplumsal barışın ve adaletin sağlandığı, zaman ve emek kaybının önlendiği alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olan uzlaşmaya çağırdı.