Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAKAN EROĞLU 5 TESİSİN TEMELİNİ ATTI

BAKAN EROĞLU 5 TESİSİN TEMELİNİ ATTI

Sulama amaçlı 3 baraj tesisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan Yedigöller Milli Parkı Altyapı Tesisleri ve Çevre Düzenlemesi işi ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ağaçlandırma ve ormancılık projesi temel atma ve orman köylülerine kullandırılan gelir getirici tür ve Orköy Kredi Sertifikaları dağıtım töreni 17 Temmuz Spor Salonunda düzenlendi.

Törene katılmak üzere Bolu’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından projelerin temeli atıldı. Buradaki törende konuşma yapan Eroğlu Bolu için ayrıca 5 tane daha müjde verdi.

HABER: MEHMET FATİH YALINIZ

17 Temmuz Spor Salonunda düzenlenen temel atma ve sertifika dağıtım törenine, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar ve çok sayıda partili katıldı.

Burada ilk konuşmayı yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu’nun çok özel bir coğrafyada bulunduğunu söyledi. Yılmaz şöyle konuştu; “Öyle özel bir coğrafyadayız ki, bu coğrafya Allah’ın cennet diye tabir ettiği şeylerin tamamının bahşedildiği bir mekanda yaşıyoruz. Böyle bir mekana hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Onun için bu coğrafyaya tabiatın kalbi diyoruz. Gelecekte de bu coğrafya illeri ilçeleri beldeleri ile turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sporun her branşının kamp merkezi olacak, sağlık kenti olacak, çünkü hem merkezde hem de ilçelerimizde su kaynaklarımız var. Aynı zamanda da üniversite kenti olacak. Bu coğrafyayı bu şekilde geleceğe taşıyoruz. İlk seçildiğimiz günden bu yana bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu coğrafya ile uyumlu bir kenti artık ortaya koymaya başladık. Bu kent dünyada yaşanabilir 10 kent arasına girecek. Cumhurbaşkanımız ve kurucumuzun ifadesi 2023 hedeflerinde inşallah ülkemiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecek. Bizim de Bolu olarak hedefimiz inşallah yaşanabilir 10 kent arasına girmektir.”

“Ormanları verimli hale getirmek için çalışmalarımız var”

Başkan Yılmaz’ın ardından Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey konuşmasını yaptı. Karacabey, “Bolu ilimizin %65’i ormanlarla kaplı. Ülkemizin orman varlığı bakımından en zengin illerinden bir tanesi Bolu. Alan olarak zengin olduğu gibi ağaç türleri açısından da oldukça zengin. Bir tarafta Aladağ’a baktığımızda çok güzel karaçam sarıçam ormanlarını görüyoruz. Yedigöller tarafına geçtiğimiz zaman binbir çeşit yapraklı ağaçlardan oluşan cennetin tecessüm etmiş halini görüyoruz buralarda. Bu ormanların %77’si verimli ormanlar. Geriye kalan %23’lük kısımları verimli olmayan ormanlar. Biz bu kalan kısmı da verimli hale getirilmesi maksadıyla çok çeşitli çalışmalarımız var. Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiş talimatı ile beraber biz sadece orman ağaçları ile değil, artık meyveli orman ağaçlarıyla da, başta ceviz, badem, alıç, ahlat olmak üzere bir çok çeşitle bu ormanları verimli orman haline getiriyoruz. Diktiğimiz bu fidanların meyvelerinden bölge halkının istifade etmesi ile kalkınmalarına da destek sağlamış oluyoruz.” diye konuştu. 

“Taşlıyayla’ya iki tane hidroelektrik santrali”

Bolu’da 236 milyon TL’lik yatırım olduğunu söyleyen DSİ Genel Müdürü Murat Acu ise önümüzdeki süreçte Taşlıyayla’da regülatör yapılarıyla iki tane hidroelektrik santrali kurulacağını söyledi. Acu, “236 Milyon TL Bolu’ya yatırım var. Bunun 120 milyon TL’si bize ait tesisler. Bunlardan bir tanesi Bolu Seben Taşlıyayla Göleti sulaması. 32 bin 800 dekar arazi araziyi modern tarımla buluşturacak. Aynı zamanda üzerinde regülatör yapılarıyla beraber iki tane hidroelektrik santrali kuracağız. Hem sulama yapacağız hem de suyun gücünden faydalanacağız. Önemli bir tesis olacak. Sayın Bakanımızın talimatlarıyla burada 36 aylık bir işletme yapacağız. Akabinde de çalışır vaziyette çiftçimizin eğitimiyle aynı zamanda tarla için sulamanın da beraber eğitimiyle damlama sulama şeklinde çok modern bir tesis kazandıracağız Seben Taşlıyayla Göletine. Enerjisi de var, suyu da var, tarımı da var, eğitimi ile tarla içi sulaması da var. Çok faydalı bir proje. 90 milyon TL’lik bir yatırım var burada. Sayın Bakanımız buraya geçen geldiğinde bir söz vermişti. Küçük su işlerinden koyduk. Bu normalde 20 – 30 milyonluk tesislerdir. Ama buraya özel bir an önce hayata geçmesi için Sayın Bakanımız hızlı bir şekilde yapmamız için talimat verdi.” dedi.

“Bereketli bir coğrafyadayız”

Programın devamında konuşan AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, ise şunları söyledi; “Cumhurbaşkanımız, devlet büyüklerimiz, coğrafyamızın kaderimiz olduğuna ilişkin sözleri vardır. Hamdolsun biz Bolulular olarak güzel bir kaderimiz var. %65’i orman olan, milli parkları, tabiat parkları, ormanları ağaç çeşitliliği anlamında hamdolsun bereketli bir coğrafyadayız.”

Programda bir konuşma da Bolu Valisi Aydın Baruş yaptı. Bolu ile ilgili bilgiler veren Baruş, “Sayın Bakanım, zatı alinizin İlimize verdiği önem ve destekler sayesinde Bolu’nun tarım alanları sulama suyuna kavuşmakta, tarım ürünlerimiz çeşitlenmekte, çiftçimizin geliri her geçen gün artmaktadır. İlimizin sahip olduğu toplam tarım alanı 118.180 hektardır. Toplam tarım alanının 54.306 hektarı (% 46) ekonomik olarak sulanabilir topraklardan oluşmaktadır. Halen bu alanın 34.336 hektarı sulanabilmektedir. 2017 yılında DSİ tarafından yapımı tamamlanan Göynük Gökçesaray Barajı Sulaması ile 396 hektar, Kıbrıscık Alanhimmetler Barajı Sulaması ile 450 hektar tarım arazimiz sulama suyuna kavuşmuştur. İlimizde DSİ tarafından yapımı devam ettirilen ve 2019 yılında işletmeye alınması planlanan Tekke Barajı sayesinde 15.523 hektar, Bugün temelini atacağımız Seben Taşlıyayla Göleti Sulaması sayesinde 3.280 hektar, Göynük Hasanlar Barajı sayesinde 707 hektar, Göynük Dedeler Barajı sayesinde 247 hektar alanın, toplamda ise 19.757 hektar arazinin eklenmesiyle birlikte,

Bolu İlinde sulanabilir tarım arazisi alanı 54.093 hektara ulaşacak, İlimizin ekonomik olarak sulanabilir tarımsal alanlarının neredeyse tamamına yakını birkaç yıl içinde sulanabilir hale gelecektir.

Ayrıca, Tekke Barajı sayesinde; Gerede, Dörtdivan ve Yeniçağa İlçelerimizde yaşayan vatandaşlarımız da sağlıklı içe suyuna erişim imkânına kavuşacaktır. Sadece, bugün temelini atacağımız Seben Taşlıyayla Göleti Sulaması, Göynük Hasanlar Barajı, Göynük Dedeler Barajının toplam maliyetinin 231 Milyon 686 Bin TL olduğu,

Bu üç sulama tesisinin işletmeye alınmasıyla birlikte tarımsal üretimde yaklaşık yıllık net 27 Milyon 500 bin TL gelir artışı sağlanacağı düşünüldüğünde bu yatırımların İlimiz ekonomisi bakımından ne kadar büyük anlam ifade ettiği anlaşılabilir.” dedi.

Bakan Eroğlu’ndan 7 müjde daha

Programın sonunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konuşmasını yaptı. Bolu’ya 7 müjde ile geldiğini söyleyen Bakan Eroğlu, “Bolu’ya gerçekten ne yapılsa azdır. Burası iyi insanlar diyarıdır, güzel insanlar diyarıdır. Kahraman ordumuz Afrin’de cansiperane mücadele ediyor. Şehitlerimiz var, bütün şehitlerimize Cenabı Allah’tan gani gani rahmetler diliyorum. Gazilerimize, Cenabı Allah’tan şifa diliyorum. Afrin’deki harekât, devletimizin bir beka mücadelesidir. Çünkü Türkiye üzerinde büyük hesaplar var. Büyük oyunlar oynanıyor. Ama onların planı varsa, Cenabı Allah’ın da bir planı var. İnşallah milletimizin bahtı açıktır. Buna yürekten inanarak söylüyorum. Türkiye çıkışta, diğer ülkeler iniştedir. Bu millet, 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomileri içine girecektir. 2071’de ise, küresel bir güç olacaktır.

Buraya her gelişimizde elimiz dolu geliyoruz. Bir defa daha önce geldiğim zaman 50 tane müjde vermiştim, bu sefer 7 tane müjde ile buraya geldim. Bu 50 müjdenin 38 tanesini gerçekleştirdik. İnşallah o 12’yi de çok kısa zamanda bitireceğiz. Ayrıca bir de, temel atacağımız projeler var. Eskiden çalışılmayan aylar vardı, genelde Kasım, Aralık, Ocak gibi. Biz çalışılmayan ay diye bir şey kabul etmiyoruz. Kışın dahi temel atıyoruz. Çünkü Türkiye’nin büyümesi lazım, güçlü bir Türkiye’nin hep birlikte kurulması lazım. Çünkü bu coğrafyada ayakta kalmanın yegane yolu güçlü olmaktan geçiyor. Hep birlikte çalışacağız. Gelecek nesillere güçlü bir Türkiye bırakacağız.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Orköy Kredi Sertifikaları dağıtımı ve Bolu’da hayata geçirilecek 5 projenin temeli atıldı.

 

Etiketler: