Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Sigarayı bırakabilirsiniz…

Sigarayı bırakabilirsiniz…
Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Sigara Bırakma Polikliniği hizmet vermeye başladı. Başhekim Uzm. Dr. Hülya Ensari, sigara bırakmak isteyenleri polikliniğe davet ederek; “Sigaranın bir bağımlılık konusu olduğunu unutmayıp çok fazla düşünmeden, uzman arkadaşlarımızın desteğini alarak sigarayı bırakabilirler.” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

Sigara bağımlılığın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Ensari, bu durumun psikiyatrik bir boyutu olduğuna da dikkat çekti.

Hülya Ensari konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Polikliniğimizde iki tane görevli uzman doktorların haftada 2 gün sigarayı bırakmak isteyen başvuranlarımıza yardımcı olacaklarını ifade etti. Uzm. Dr. Ahmet Herdem, Uzm. Dr. Ebru Parlak’ın eğitimlerini aldıklarını da belirterek; “Başvuran hastalarımızın taleplerine göre poliklinik günlerini artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

“POLİKLİNİĞİMİZ HİZMETE GİRDİ”

Ensari, hastaların telefonlarından 171’i tuşlayarak ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabileceklerini ve randevu alabileceklerini vurgulayarak; “Bu hafta itibariyle Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde ‘Sigara Bırakma Polikliniği’miz hizmete girmiş durumda. Burada iki tane, Uzm. Dr. Ebru Parlak ve Uzm. Dr. Ahmet Herdem arkadaşlarımız bu noktadaki sağlık bakanlığının eğitimlerini tamamladılar, sertifikalarını aldılar. Bundan sonra başlangıçta haftanın iki günü olmak üzere başladık, yoğunluğu görmek adına ama ondan sonra giderek sıklığını artıracağımız şekilde polikliniğimiz hizmete girmiş durumda. Bu polikliniğe erişim için normalde hastanemize gelerek, 182’den randevularını alarak bir de Sağlık Bakanlığının Alo 171 Sigara Danışma Hattı’ndan da telefonla yine randevu ile erişmeleri mümkün.” şeklinde konuştu.

“TOPLUMDA SİGARA KULLANIMI ÇOK YAYGIN”

Sigara bırakma polikliniğine neden ihtiyaç hissedildiğine dair bilgiler veren Uzm. Dr. Hülya Ensari; “Aslında bizim psikiyatrisiler olarak zaten ruh sağlığı hastanemizde bu noktada nikotin bağımlılığı, sigara bağımlılığı nedeniyle başvuruları biz yanıt veriyorduk ama takdir edersiniz ki; ruh sağlığı hastanesi olunca insanlar ne yazık ki ön yargılardan dolayı buraya başvurmakta çekiniyorlar. Sadece bu sorundan dolayı yardım almakta geciktiklerini, başvuruların sınırlı olduğunu fark ettik. Dolayısıyla bu noktada sadece sigarayı bırakma yönünde ihtiyaç hissedenlerin rahatlıkla gelip görüşebilecekleri, danışmanlık alabilecekleri ve tedavi olabilecekleri bir polikliniğin daha faydalı olacağı düşüncesiyle bunu biraz daha hızlandırmış olduk. İhtiyaç çok açık aslında herkes biliyor. Biliyorsunuz tüm toplumda sigara kullanımız çok çok yaygın. Sigara kullanımı derken burada bir bağımlılıktan söz ediyoruz aslında, Nikotin bağımlılığından ve bağımlılığı da bugün artık psikiyatrik bir hastalık olarak kabul ediyoruz. Nasıl bir alkol, uyuşturucu madde bağımlılığı söz konusu ise aslında nikotin bağımlılığı, sigara bağımlılığı da bir çeşit bağımlılık mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum. Zaten bu yüzden kişiler kendi başına çabaladıklarında sigarayı bırakamıyorlar. Bu yüzden de her geçen gün gün bu işin tüketimi ve kullanımı artıyor. Hâlbuki bunun da sebebi gerçekten bunun bırakılma aşamasında bizim yoksunluk belirtileri dediğimiz baş ağrıları, sinirlilik, huzursuzluk, sıkıntı ve sigara içme ihtiyacı gibi yoğun istek yaratan yoksunluk belirtileri yaşandığı için kişiler de bu durumda yaşamak istemedikleri için, zaten rahatlama amaçlı aldıkları bir madde olduğu için de genelde sigarayı kendi başlarına bırakamıyorlar ve bu yılları alan bir sürece yayılabiliyor. Oysa bir uzman eşliğinde sigara bırakma polikliniğine başvurarak bu konuda birlikte uzman arkadaşlar ile destekle gerektiğinde ilaç tedavisi, gerektiğinde psikoterapiler birlikte yürüyecek şekilde uzman kontrolü altında çok rahat bir şekilde sıkıntı yaşamadan sigarayı bırakabilirler” ifadelerini kullandı.

 UZMAN EŞLİĞİNDE BAŞARIYA ULAŞMA ŞANSLARI ÇOK DAHA YÜKSEK”

 Kişilerin, tüm hastalıklarda olduğu gibi sigarayı bırakmak için de uzmanlarda yardım almalarını tavsiye eden Ensari;  “Bunu kendi başarısızlıkları algılamamaları gerekiyor. Dediğim gibi bunu en nihayetinde bağımlılığın söz konusu olduğunu ve mutlaka bir uzman desteği ile bunu kolay bir şekilde aşabileceklerini bilmeli gerekiyor. Dolayısıyla kendi kendilerine bu iş için hani boğuşmak tekrar tekrar birçok kişi buraya geldiğinde gördüğümüz kendilerini denemiş oluyorlar ve yeniden başlamış oluyorlar. Evet doğru. Sonuçta dediğim gibi bu bağımlılığa biz bir hastalık gözüyle bakıyoruz. Ve dolayısıyla bunun da bir tedavisi var. Her hastalıkta tüm tıbbi hastalılarda olduğu gibi psikiyatrik hastalılarda da bir şeyi yaparsınız sonra bir gün tekrar etme olasılığınız vardır. Bu tüm hastalıklar için geçerli. Sigarada da bu böyledir. Ama biz bunu başarısızlık olarak adlandırmak yerine, ben bunu kesinlikle bırakamam diye net kanaate varmak yerine pes etmeden, uzman eşliğinde bu işin teknik bilgisini, donanımını almış kişiler eşliğinde hem psikoterapisi ile hep tıbbi değerlendirmesi ile hem psikiyatrik muayenesi ile uzman eşliğinde bu yolu aldıklarında başarıya ulaşma şansları çok daha yüksek. O yüzden çok rahat gelip buradan destek alabilirler” diye konuştu.

 “DÜZENLİ TAKİP VE TEDAVİ İLE BU İŞİN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR”

 Hülya Ensari, sigara kullanımında psikiyatrik problemlerinde etkisi olduğuna dikkat çekerek; “Sigara bağımlılığı zor çünkü dediğim gibi; genelde hani bize geldiklerinde sigara tüketiminin yanı sıra birçok psikiyatrik probleminde kişiye aslında eşlik ettiğini fark edebiliyoruz. Belki kişide eş zamanlı bir depresyon, anksiyete bozukluğu, sosyal fobi dediğimiz toplumdan kaçınma durumu, panik bozukluğu, yaygın anksiyete dediğimiz sürekli endişe, kaygı hali vardır ve belki o sıkıntıları ile baş etmek noktasında sigarasını daha fazla kullanarak o geçici hissettiği iyilik haliyle bu sorunlarla baş etmeye çalışıyordur. Ama gelip burada bir uzman desteği ile bu sorunları tedavi edildiğinde çok daha rahat belki sigarayı bırakabilecektir. Hem de zeminde yatan diğer ruhsal sorunlara da bir çare bulmuş olacaktır. İkincisi dediğim gibi o buzdağının tepesindeki ‘bağımlılık’ kendi başına bir hastalık. Bunun için gerçekten teknik anlamda bilgisi, eğitimi olan uzmanlar eşliğinde bu konuya yaklaşılmalı. Düzenli takip ve tedavi ile bu işin çözülmesi gerekiyor. Bunun için de tıpkı herhangi bir sıkıntımızda kolesterole baktırmaya nasıl doktora gidip ya da bir tansiyonunuz yükseldiğinde yüksek tansiyon nedeniyle bir tıbbi anlamda gidip yardım alabiliyorsak, sigara bırakma noktasında da kişiler sigarayı kendi başlarına bırakmayı denediklerinde, bırakamıyorlarsa; bıraktıklarında sıkıntı, huzursuzluk, baş ağrısı, uykusuzluk, sinirlilik gibi belirtiler yaşıyorlarsa burada artık nikotin bağımlılığı devreye girmiştir. Bu artık bir bağımlılıktır. Mutlaka aynı şekilde gelip biz uzman desteği alınması gerekiyor. Bunun için bu polikliniklere ihtiyaç var” dedi.

 “BİNLERCE ZEHİRİ İÇİNDE BARINDIRIYOR”

 Sigaranın bir bağımlılık konusu olduğunu, hastaların fazla düşünmeden ilk adımı atmalarının önemli olduğunu belirten Ensari; “Bir de herkesin bildiği biliyorsunuz; sigaranın kendisinin bir bağımlılık olması, eş zamanlı birçok psikiyatrik hastalığın eşlik edebilme olasılığı ve ya bağımlılık olduğu için diğer bağımlılıklara işte alkol bağımlılığı, uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığına giden süreçte de biz nikotin bağımlılığını başlangıç olarak görüyoruz. Birçok alkol ve uyuşturucu madde bağımlısıyla yaptığımız görüşmelerde işe öncelikle sigara kullanmakla başlıyorlar. Derken buna alkol eşlik ediyor ve derken bir süre sonra herhangi birisine ulaşamadığı noktada uyuşturucu maddeye dönüşüm olduğunu görüyoruz. Bu yüzden bunun önünü diğer bağımlılıkların önünü kesmek adına sigaranın bırakılması gerekiyor. Üçüncüsü de tıbbi hastalıklar boyutu. Sigara tek başına neredeyse birçok binlerce zehri içinde barındıran bir madde ve dolayısıyla bunların toksik etkileri ile solunum siteminden başlayarak sindirim sistemine, kalp damar hastalıkları, beyin sistemi santral sinir sistemi gibi tüm sistemi olumsuz etkileyen kansere, kalp krizine, ,inmelere, felçlere neden olabilecek en ciddi risk faktörlerinden birisi olarak da sigarayı biliyoruz. Bunun bir bağımlılık konusu olduğunu unutmayıp çok fazla düşünmeden gelip burada danışmanlık ile başlayıp burada bir yol arkadaşı olarak uzman arkadaşlarımızın desteğini alarak bu sürece ilk adımı sigara poliklinikleri ile başlamalarını istiyoruz, talep ediyoruz ve hepsini buraya bekliyoruz.”  değerlendirmesinde bulundu.