Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

UĞUR MUMCU ANILDI

UĞUR MUMCU ANILDI
Araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25. yıldönümünde tüm Türkiye’de olduğu gibi Bolu’da da anıldı.

Bolu’da Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen anma programına CHP İl ve İlçe yönetim kurulu üyeleri, partililer, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bolu Şube Başkanı Emine Nural Çıngı kürsüye çıkarak, 24-31 Ocak, Adalet ve Demokrasi haftasında çeşitli etkinliklerle yitirilen aydınların anılacağını söyledi.

Çıngı yaptığı açıklamada; “Sevgili Uğur Mumcu dostları, Yine bir 24 Ocak ve bizler yine adının verildiği bu parkta alçakça katledilen araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’yu anmak üzere toplandık. Katilleri bulundu tutuklandı denmesine rağmen gerçek azmettirenler hala meçhul olan Uğur Mumcu, bıkmadan usanmadan uzun yıllarca süren titiz araştırmalarıyla, bulduğu belgelerle birçok yolsuzluğun, soygunun ortaya çıkmasını sağlamıştır. Nerdeyse 30 yıl öncesinden bugünleri görerek ” Tarikat-Ticaret-Siyaset ” üçgenini yazmıştır.

Sevgili dostlar bildiğiniz gibi her yıl 24-31 Ocak Adalet ve Demokrasi haftasında çeşitli etkinliklerle yitirdiğimiz aydınlarımızı anıyoruz. Laik Demokratik Türkiye Cumhuriyeti onlarca aydın, gazeteci, sendikacı, bilim insanını şehit verdi. Kemal Türkler, Muammer Aksoy, Turan Dursun, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Cavit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu, Gaffar Okkan, Bedrettin Cömert, Hırant Dink, Çetin Emeç, Abdi İpekçi, Tahir Elçi, Onat Kutlar, onlardan bazıları.

Birçoğu devletin gözleri önünde bazıları tarafından hedef gösterildiler sonrasında katledildiler. Bunu yapanların devletin içindeki gizli yapılandırmadan destek aldıkları artık aşikardır. Yukarıdaki insanlarımızın hiçbiri eline silah almamıştı. Sadece ve sadece inandıkları fikirlerini cesaretle savunuyor ve yazıyorlardı. Ne demişti büyük ozan Nazım Hikmet,

‘Onlar ümidin düşmanıdır sevgilim,

Akar suyun,

Meyve çağında ağacın,

Serip gelişen hayatın düşmanı.

Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına.

Çürüyen diş, dökülen et,

Bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gidecekler.

Ve elbette ki sevgilim elbet,

Dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya,

Dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle; işçi tutumuyla,

Bu güzelim memlekette hürriyet.’

Bizlerin hayatları pahasına inandıkları değerleri savunan insanlarımıza borcumuz var. Burada bulunanlar, hepimiz biliyoruz ki karşımızda bir ” ÖRGÜTLÜ KÖTÜLÜK ” var. Bizlerde örgütlü, dirençli olamazsak hep kaybeden olacağız. Ama örgütlü olup kazanımlarımıza sahip çıktığımızda tıpkı gölcük örneğinde olduğu gibi kazanan ” ÖRGÜTLÜ İYİLİK ” olacak.

Bizim özellikle biz kadınların bu Cumhuriyeti kuran dünyadaki batılı devletlerden daha önce seçme ve seçilme gibi haklarımızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve onun dava arkadaşlarına borcumuz var. İkinci dünya savaşından büyük diplomasi örneğiyle insanlarımızı savaştan koruyan Lozan kahramanı ismet İnönü ye borcumuz var. Bu vatan için kanlarını veren güvenlik güçlerine borcumuz var. Geleceğimizi bırakacağımız çocuklarımıza, torunlarımıza borcumuz var. Bunun yolu küçük farklılıklardan ayrışmak değil ortak paydalarımızdan birleşerek vereceğimiz mücadele ile olacaktır.

Demokrasi mücadelesinde kaybettiğimiz aydınlarımızı, bir kez daha saygıyla anıyor katılımınızdan dolayı Bolu Emek ve Demokrasi platformu adına hepinize teşekkür ediyorum. Yaşasın Laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti” ifadelerini kullandı.

Çıngı’nın konuşmasının ardından üniversite öğrencileri Uğur Mumcu’nun “Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi” şiirini okudular.

Anma programı, Mumcu’nun posterinin altına kırmızı karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

Etiketler: bolu ugur mumcu anma