Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

LAHANA DEYİP GEÇMEYİN

LAHANA DEYİP GEÇMEYİN
Farklı şekillerde ve renklerde çeşitleri mevcut olan lahananın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Lif, folat, manganez, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, B6, A, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan lahana kalori açısından da oldukça

İşte lahananın birbirinden şaşırtıcı faydaları…

 

Kilo vermenize yardımcı olur
Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için lahana doğru bir tercihtir. 1 bardak doğranmış lahana 22 kalori içerir. Ayrıca lahana da bulunan lif midenin yavaş boşalmasına yardımcı olarak sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Lahana da su içeriği yüksektir bu durum sizi daha uzun süre tok tutmaya yarar.

 

Kalp sağlığını artırır
Kırmızı lahanadaki antosiyaninler, vücuttaki kardiyovasküler hastalığa neden olabilecek intihaplanmayı bastırır. Lahanadaki yüksek polifenol içeriği trombosit oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve kan basıncını düşürür. Bu da, kardiyovasküler hastalık riskinizi düşürmeye yardımcı olur. Lahanadaki potasyum içeriği aynı zamanda vücudunuzdaki fazla sodyumun zararlı etkilerine karşı çalışarak kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Yüksek miktarda potasyum alımı, inme riskinde azalma ile ilişkilidir. Ayrıca lahana, kötü kolesterol seviyenizi düşürür ve iyi kolesterolün artırmasına yardımcı olur. Bu da zamanla kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

 

Beyin sağlığını geliştirir
Lahana beyniniz için iyidir. İyot bakımından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını geliştirir ve sinir sistemini düzgün şekilde çalışır halde tutar. Alzheimer hastalığı ve bunama gibi nörolojik rahatsızlıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Lahanadaki K vitamini ve antosiyaninler zihinsel işleyişi ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur. Aslında, K vitamini sinirleri hasar ve bozulmaya karşı koruyan sfingolipid üretimine yardımcı olur. Ayrıca lahana da zihinsel dayanıklılığı ve hafızayı geliştirmede önemli bir rol oynayan B vitaminlerine de sahiptir.

 

Sindirimi geliştirir
Sindirim sağlığınızı geliştirmek istiyorsanız diyetinize mutlaka lahana ekleyin. Lahana, gut dostu çözülmeyen lifler ile doludur. Lif normal bağırsak hareketi geliştirmeye de yardımcı olur. Lahana su içeriğinden dolayı kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca lahana mide yanması da dahil olmak üzere çeşitli sindirim problemlerini hafifletmeye yardımcı olan doğal anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

 

Kan şekerini düzenler
Lahananın antioksidan ve anti hiperglisemik özellikleri diyabet tedavisi için bir tedavi kaynağı sunar. Kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur ve insülin üretimine yardımcı olur. Lahana içindeki lif içeriği ile şeker emilimini yavaşlattığı için şeker hastalığını önlemeye de yardımcı olur.

 

AIDS’ten korur
Lahana vücudun doğal detoksifikasyon sürecinde faydalıdır. Lahana içindeki lif ve kükürt miktarı detoksifikasyona yardımcı olur. Lif, zararlı toksinleri bağlar. Vücut tarafından emilmelerini önler ve toksinlerin atık ürünlerden arındırılmasına yardımcı olur.

 

Mide ülserinden korur
Lahana mide ülseri tedavisinde etkilidir. Vücutta mide astarına kan akışını uyaran bir amino asit üretmeye yardımcı olur. Bu mide astarını güçlendirmeye ve ülseri iyileştirmeye yardımcı olur.

 

İntihaplardan kurtarır
Diyetinize lahana katarak vücuttaki intihabı kontrol edebilirsiniz. Lahana anti enflamatuar bileşikler bakımından zengindir. Özellikle glutamin ağrıyı ve intihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.

 

Burkulmuş ayaklarını iyileştirir
Eğer bileğinizi burkarsanız tek ihtiyacınız olan şey lahanadır. Anti-inflamatuar etkisi ile basit burkulmalara yardımcı olur. Lahana burkaj ve kırık kemiklerdeki şişmeyi azaltmaya yardımcı olur.

•    Lahananın dış yapraklarını çıkarın.
•    Yaprakları hafifçe ezin ve folyoya sararak fırında ısıtın.
•    Burkulan veya acıyan alanın üzerine sıcak lahana yapraklarını koyun.
•    Üzerini gazlı bezle sarın ve 30 dakika bekleyin.
•    Bu tedaviyi günde iki kez birkaç gün kullanın.

Etiketler: lahana saglik kelem