Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BURUN KANAMASINA DİKKAT

BURUN KANAMASINA DİKKAT
Burun kanamasında, kan damarları burnun içine ya da burnun arka kısmına doğru akabilir. Kanın burnun arka kısmına doğru akması tehlikeli bir durumdur ve boğazınıza akması boğulmanıza veya kusmanıza neden olur. Ancak korkmanıza gerek yok size vereceği

Burun kanamalarının çoğunlukla travma veya yaralanma nedeniyle ortaya çıkar. Çok kan kaybettiğinizi hissedebilirsiniz, ancak tipik bir burun kanamasında önemli miktarda kan kaybı olmaz.

 

BUZ SIKIŞTIRMA

Burun kanamasını durdurmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntem buzdur. Bir buz kompresi kanamanın derhal durdurulmasını sağlar. Burnunuza bir buz kompresinin yerleştirin. Rahat bir pozisyonda oturun. Başınızı kalbinizin seviyesinin üzerinde tutacak şekilde düz oturun. Kanın burnundan boşaltılmasına için başınızı öne doğru eğin. Kanamanız azalacaktır.

 

BİBER

Biber burun tıkanıklığını 5 dakikadan daha kısa bir sürede durdurmak için kullanılır. Ağız yoluyla alındığında vücudunuzdaki kan akışını kontrol etmeye yardımcı olur. 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı biberi karıştırıp için. Kanamayı derhal durdurmak için kanamanın üzerine de uygulayabilirsiniz.

 

KESE KAĞIDI

Kese kağıdı  kan damarlarına basınç uygular. Burun deliklerine rulo yapılmış kese kağıdını koyun ve üst dudağınız ile kese kağıdını itin 10 dakika kadar bekleyin.

 

VAZELİN

Vazelin burun kanamalarını durdurmak için kullanılabilir. En küçük miktarı bile akciğerlere girerse, pnömoni gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla, vazelin burnunun çok derinlerine uygulanmamasına dikkat edilmelidir. Vazelini burnunuzun içine ince bir tabaka halinde sürün.

 

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Zor hava koşullarında sık sık burun kanamalarından muzdarip olursanız, hindistan cevizi yağı burun kanamalarını önleyici tedbir olarak kullanılabilir. Yağ esaslı bir ürün olduğundan ciğerlere girip komplikasyonlara neden olabilir bu yüzden burnun içersine çok fazla sokmayın.

 

ELMA SİRKESİ

Elma sirkesi hemen her şeyi iyileştiriyor. Burun kanamalarında da etkili olduğu kanıtlanan elma sirkesi kanın pıhtılaşmasını sağlayarak birkaç dakika içerisinde kanamayı durdurur. Burun deliğinizi elma sirkesine batırılmış pamuk ile bastırın 10 dakika sonra kanamanız duracaktır. Mevsimlik değişiklikleri nedeniyle sık sık burun kanamalarından muzdarip olursanız, 2 çay kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık suyla karıştırın soğuk aylarda her gün 3 kez için. Burun tıkanıklığını önleyeceği gibi kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

 

SIKIŞTIRMA

Kanayan buruna baskı uygularsanız kanın pıhtılaşması sağlayarak kanamayı durdurabilirsiniz. Rahat bir pozisyonda oturun ve burnunuzu 10 dakika kadar baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak burnunuzu kemik yapısının hemen altında sıkıştırın. Bunu yaparken ağzınızdan nefes alın. Kanın boğazına akmasını önlemek için başınızı hafifçe öne eğin. 5 dakika içerisinde kanamanız duracaktır.

 

SOĞUK ANAHTARLAR VEYA PARALAR

Buz kompresine benzer şekilde, herhangi bir soğuk metali ile kan damarlarını sıkıştırarak kanamanın durdurulmasını sağlayabilirsiniz. Soğuk metali boynun arkasına yerleştirin ve birkaç dakika bekletin. Kanama 30 saniyede duracaktır, gerekirse tekrarlayın.
Etiketler: burun kanama saglik tampon