Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

KURU ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

KURU ÖKSÜRÜĞE DİKKAT
Solunum yollarını ve boğazı temizlemeye yarayan savunma mekanizması olan öksürük, birçok nedenden dolayı meydana gelir. Öksürük kronik-akut ve balgamlı-balgamsız olarak 2 farklı şekilde ayrılır. Öksürüğün çeşitlerinden biri olan kuru öksürük neden ol

Hangi öksürük ne anlama geliyor?

Kuru öksürük boğazda tahriş, göğüste de ağrı yapabilir, bu durum oldukça can sıkıcıdır. Öksürüğün süresi ve şekli önemlidir. Kuru öksürük genellikle balgamın çıkmadığı ya da balgamın zorlanarak çıktığı öksürük çeşididir. Genelde nöbetler halinde gelir ve hastayı yorar. Eğer grip ve soğuk algınlığı gibi bir sebepten dolayı öksürüğünüz yoksa bu ciddi bir sorunu işaret ediyor olabilir. Her ne sebeple olursa olsun öksürük üzerine düşülmesi gereken önemli bir konudur.

 

Öksürüğün nedenleri

8 haftadan uzun süren kuru öksürükler dikkate alınmalıdır. İnatla geçmeyen öksürükler hastalığın habercisi olabilir.

 

İşte kuru öksürüğün nedenleri…

Astım

Kuru öksürük genellikle astımın en belirgin olan nefes darlığı, göğüste hırıltı, göğüste sıkışma gibi semptomlarıyla birlikte ortaya çıkar. Geceleri artar ve kronik bir hal alır. Ayrıca alerjik astım da öksürük nedeni olabilir.

 

Reflü

Kuru öksürüğün en sık görülen nedenlerinden biri reflüdür. Yatakta sırt üstü uzanmak mide asitlerinin yemek borusuna geçişini kolaylaştırır ve kuru öksürük yapar. Uyurken veya uzanırken başınızı ve vücudunuzun üst kısmını biraz dik tutmak göğsünüzün yanmasını ve öksürüğünüzü hafifletecektir. Gece uyumadan önce zencefil çayınıza ekleyeceğiniz bir çay kaşığı bal mide asidi üretimini azaltır.

 

Akciğer hastalıkları

Kuru öksürük, tüberküloz, amfizem, pnömon, sarkoidoz, nonastmatik, eozinofilik, bronşit gibi interstisyel akciğer hastalıklarında habercisi olabilir. Kuru öksürük bu hastalıklara tek başına işaret etmez. Bu hastalıklar genellikle ateş, nefes darlığı, nefes alıp verirken ağrı, aşırı terleme, sürekli yorgunluk ve ani kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Ayrıca, üst solunum yolları enfeksiyonu veya bronşit kaynaklı nedenlerle ortaya gizli kalp yetmezliği de çıkabilir. Bir uzmana görünmekte fayda var.

 

Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Sinüzit

Kuru öksürüğün nedenlerden biri de sinüslerin iltihaplanmasıdır. Bu hastalık genellikle kuru öksürük ve geniz akıntısına bağlı olur.

 

Alerjiler

Kuru öksürüğün en sık rastlanan nedenlerinden biri de alerjilerdir. Hapşırma, burnun kaşınması, burun tıkanıklığı gibi belirtilere yol açabilir. Alerjinizin neye karşı olduğunu bilmiyorsanız alerji testiyle bunu öğrenerek öksürüğünüzün önüne geçebilirsiniz.

 

Tiroit bezi iltihabı

Ender olarak görülen tiroit bezi iltihabı kuru öksürükle ortaya çıkabilir. Öksürük hırıltı bir şekilde kendini gösterir.

 

Gırtlak kanseri

Çok fazla sigara içenlerde yeni ortaya çıkmış öksürük ya da var olan öksürüğe balgam eklenmesi, sıklaşması ya da kanlı balgamlı öksürük olması halinde bu durum akciğer kanseri habercisi olabilir. İnatçı öksürüğe ses kısıklığı da eklendiyse sigara içen kişilerde öksürük gırtlak kanserine de işaret edebilir.

 

Hipertansiyon ilaçları

Hipertansiyon ilaçlarının en sık yarattığı yan etki kuru öksürüktür. Bu durumla karşılaşıldığında doktorunuza danışarak başka bir ilaç tedavisine geçebilirsiniz.

 

Psikolojik

Bazı kişilerde öksürük alışkanlık haline gelebiliyor. Herhangi bir solunum sistemi hastalığına sahip olmayan kişilerde kuru öksürük psikolojik olarak görülür. Hastalar sanki boğazlarında bir şey varmış ya da boğazlarına bir şey takılmış gibi hissedip öksürürler. bu durum depresyonla sonuçlanabilir.

 

Nem azlığı

Kışın kullanılan kalorifer, soba ve elektrikli ısıtıcılar içerideki havayı kurutur. Nemi azalan hava da boğazı kurutarak öksürüğe yol açar. Bir nem cihazı kullanarak ya da havayı nemlendirmek için yarım kase suyu kalorifer peteğinin üzerine koyarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Etiketler: