Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BOLULULAR PES ETMESİN”

“BOLULULAR PES ETMESİN”
Cumhuriyet Halk Partisi Bolu İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda Gölcük’le ilgili tartışmalı ihale değerlendirildi. Bütçe görüşmeleri nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan ve bir günlüğüne Bolu’ya gelen CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan geri dönüş olmadığını söyledi.

Gölcük’le ilgili halk adına mücadele ettiklerini kaydeden Özcan, “Önümüzdeki günlerde de bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Bolulular da pes etmesin. Her şey bitti zannetmesin. Bu konu ile ilgili daha çok konuşacağız.” dedi.

Tartışmalı ihalenin devam ettiği esnada Cumhuriyet Halk Partisi’nde düzenlenen toplantıya, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, CHP İl Başkanı Kazım Karsu, CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, CHP Bolu Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Begüm Tunçel, partililer ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan Gölcük Tabiat Parkı’na yapılması planlanan proje hakkında konunun duyurulması yönünde mücadelenin halk adına yapıldığını vurguladı.

Özcan şöyle konuştu; “Cumhurbaşkanına hayatımda ilk kez yazı yazdım. Kendim için istemiyorum dedim, tüm Bolu için istiyorum dedim, inceleyin şunu ne olacak? Bütçe görüşmeleri sebebiyle Ankara’daydım. Bugün özel izin alıp Ankara’dan geldim. Ancak benim yokluğumda gerek sayın il başkanımız, gerek ilçe başkanımız, kadın kollarımız, gençlik kollarımız tüm partililerimiz, tüm Bolulular bu olaya duyarlılık gösterdiler. Bunun sonucunda da Türkiye’de konunun duyulması ve tepkinin ifade edilebilmesi anlamında çok önemli bir görev üstlendiler, ben çok teşekkür ediyorum.

Bu ihalenin durdurulması için her şeyi yaptık. Ben sayın bakanı aradım dün. Hala bana dönecek, inceleyip. Dedim ki şartnameye bakın sizin planınıza uygun mu değil mi? Uygun derseniz söyleyecek sözüm yok, ama hala sayın bakan dönecek. Sayın Cumhurbaşkanına hayatımda ilk kez yazı yazdım. Kendim için istemiyorum dedim, tüm Bolu için istiyorum dedim, inceleyin şunu ne olacak? Ara Alaaddin Yılmaz’ı kardeşim, sen bu ihaleyi bir ertele bakalım tepkileri bir alalım haklı mı haksız mı bu adamlar de. Hala külliyeden dönüş olmadı. Yangından mal kaçırır gibi yaptılar. İçeri girdik uyarı görevimizi yaptık. Dedik ki bu ihale hukuka aykırı dedik. Gerekçelerini tek tek anlattık. Gölcük Uzungöl gibi olacak, Ayder gibi olacak dedik, olmasın dedik. Biz dedelerimizden nasıl aldıysak o şekilde bırakalım dedik.

Biz mücadeleyi bırakmıyoruz, teslim olmuyoruz. Bu mücadele siyasi bir mücadele değil, bu mücadele halk adına yapılan bir mücadele. Önümüzdeki günlerde de bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Bolulular da pes etmesin. Her şey bitti zannetmesin. Bu konu ile ilgili daha çok konuşacağız. Ben şimdilik burada virgül koyuyorum.

“GÖLCÜK BİR TABİAT HARİKASIDIR”

CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu Gölcük ile ilgili verilen kararın yanlış olduğunu ifade etti. Karsu; “Gölcük bir tabiat harikasıdır. Bacasız bir fabrikadır diye düşünüyorum. Gelecek nesillerimize bu baca, bu gelirler, bu güzellikler aktarılmalıdır diye düşünüyoruz. Kendilerine dün söyledim dedim ki; bir kere daha düşünün olmadı bir kere daha düşünün bunu iyice düşünmeniz lazım gelecekte insanlarımız, bizim torunlarımız size ne söyleyecekler bugünden düşünmeniz gerekir. Çünkü burası bir bacasız bir fabrikadır. Bu fabrika yalnız bizim veya sizin değildir. Bu insanlığın bir fabrikasıdır. Bu Türkiye Cumhuriyetinin bir fabrikasıdır. Bu dünyada yaşayan tüm insanların güzelliklere aşık olan insanların bir fabrikasıdır diye düşünüyorum. Bu gelirin bu güzelliklerin öldürülmesini, yok edilmesini önleyin diye kendilerine söyledik. Yine söylüyoruz yol kısa iken bundan geri dönmelerinde büyük fayda vardır. Çünkü bu güzellikler binlerce, yüzbinlerce yıllarda oluşmuş tabiatın insanlara bize değil herkese verdiği güzellik harikasıdır. Bunu yok ettiğiniz zaman yarın orayı insanların eğlenecekleri yer değil başka şeylerin yapılacakları yerler olarak bize geri dönecektir. O zaman oradaki ağaçlar tüm ağaçlar ölecektir. Bize bu konuda destek veren tüm basına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

“EMREDİCİ NİTELİKTEKİ DÜZENLEMELER, BİR DEVLET KURUMU TARAFINDAN DELİNECEKTİR”

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Yönetim Kurulu üyesi Begüm Tunçel ise konuya ilişkin düzenlemeye değinerek; “ O zamanlardaki adıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkartılan ve Gölcük gibi göletleri de kapsamına alan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğidir. Bu yönetmeliğin 17. maddesine göre su seviyesinden itibaren 300 metrelik alan mutlak koruma alanıdır ve bu alana yapı inşası kesin olarak yasaktır. Aynı Yönetmeliğin 18. maddesine göre su seviyesinden itibaren 700 metrelik alan ise kısa mesafeli koruma alanı olarak tanımlanmaktadır. Bu alanda turizm, iskan ve sanayi yerleşmelerine izin verilmemekte, bu alanda hafriyat yapılamamakta, sadece bu alanın rekreasyon ve piknik amacıyla kullanılmasına dönük kamu yararlı ve günü birlik turizm ihtiyacına cevap verecek, sökülüp takılabilir elemanlardan meydana gelen, geçici nitelikte kır kahvesi, büfe gibi yapılara, suyu kullanan idarece onanmış çevre düzeni ve uygulama planlarına ve plan kararlarına uygun olarak izin verilebilmektedir. Yapılmak istenen projede otelin ve kır evlerinin konumlandırılmak istendiği alan göz önüne alındığında yönetmelikte yer alan bu koruma alanları ihlal edilmemekte midir? Bir örnek vermek isterim: Gölköy Baraj Gölünün yakınında aynı zamanda Gölköy köylüsünün yerleşim alanı vardır ve Gölköy köylüsü, kendi tapulu mülkü dahi olsa Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği tanımlarında yer alan kısa veya orta mesafeli koruma alanı içerisindeki araziye barınma amaçlı ev yapamamaktadır. Amaç su havzasını korumaktır. Şimdi Gölköy Köylüsünün yaptığı bir evcik suya zarar vermektedir de 100 yatak kapasiteli bir otel, sırf bir kamu idaresi tarafından yapıldı diye suya zarar vermemekte midir yahut işin içerisinde bir kamu idaresi olunca bu yasa ve yönetmelik hükümleri göz ardı mı edilecektir?

Gölcük Tabiat Parkı gibi devlet tarafından koruma altına alınmış alanlarda inşai faaliyeti devletin bir yönetim biriminin yapması ile bir özel hukuk kişisinin yapması arasında yasalar karşısında bir fark yoktur. Yasaların ve bu konudaki diğer mevzuatın amacı, özel hukuk kişisi yahut bir kamu tüzel kişisi olsun doğal varlıkların koruması ve geliştirmesi yönünden tektir ve herkes tarafından uyulması mecburidir. Proje ile yukarıda kısaca yer vermeye çalıştığım emredici nitelikteki düzenlemeler, bir devlet kurumu tarafından delinecektir” diye konuştu.

“BİZ HAKLIYIZ, BU KONUDA HALKTAN YANAYIZ”

Son olarak konuşan CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu Bolu’ya karşı yapılan bir haksızlık olduğunu belirterek; “Bu işi sonuçlandırıncaya kadar duyarlılığımız devam edecek” dedi. Türkoğlu; “Bolu’muzun turistik değeri olan Gölcük’le ilgili gerçekten son birkaç gündür ciddi emek vererek Bolu’da yaşayan, Bolu’nun dışında yaşayan herkesin tepki koyduğu bir konuyu gündemde tutmayı becerebildik diye düşünüyorum. Bunu sadece burada bulunan kadrolar değil, dışarıda bu işin bir parçası olan sivil toplum örgütleri, bireysel insanlar, hiçbir örgüte üye olmayan insanların, ulusal ve yerel basınımızın bu konudaki duyarlılığı bu noktaya taşıdı.

Bizim istediğimiz gibi sonlanacağı noktaya kadar bu insanlar bu süreçte duyarlı olmaya devam edecek. Biz haklıyız, biz bu konuda halktan yanayız, sadece çevreden değil halktan yanayız. Sosyal medyada olsun, ulusal basında olsun, yerel basında olsun bu konu ile ilgili haberlere verilen tepkiyi okuduğunu zaman siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin tepkili olduğunu net bir şekilde görebilirsiniz. O yüzden bugün Bolu’yu yöneten kadroların, Sayın Belediye Başkanımızın, bu konuyu sadece bir partiye, bazı sivil toplum örgütlerine veya evet hayır cephesinde olayı bir tarafa mal etmeye çalışması son derece büyük bir haksızlık, Bolu’ya karşı büyük bir haksızlık. Ben umut ediyorum ki bu yanlıştan döner. Yoksa yasayla, insanların duyarlılığı ile dönerse onlar kaybeder. Daha çok kaybederler. Bu işi sonuçlandırıncaya kadar duyarlılığımız devam edecek” ifadelerini kullandı. 

Etiketler: