Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BU DAYATMALARA 'EVET' DEMEYECEĞİZ”

“BU DAYATMALARA 'EVET' DEMEYECEĞİZ”
Türk Metal Sendikası Bolu Şubesi tarafından, Arçelik Pişirici Cihazlar İşletmesi çalışanlarının toplu sözleşmesindeki uyuşmazlık nedeniyle protesto düzenlendi.

Protesto nedeniyle, Yukarısoku Mahallesi köprüsünde inen yaklaşık 800 çalışan, fabrikaya kadar slogan atarak yürüdü.

Türk Metal Sen Bolu Şubesi tarafından mesai öncesinde düzenlenen protesto yürüyüşüne fabrika çalışanları katıldı.

Servislerle Yukarısoku Mahallesi’nin girişinde buluşan çalışanlar buradan fabrikaya kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında slogan atan çalışanlar, toplu sözleşmeyi protesto etti.

Fabrika önünde biten yürüyüşün ardından Türk Metal Sen Bolu Şube Başkanı Özgür Elçi bir basın açıklaması yaptı. İşveren örgütü MESS ile sendikalarının yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını söyleyen Elçi şöyle konuştu; “Arkadaşlar, biz gece gündüz demeden, canı pahasına çalışan, metal işçileriyiz. İşine, ekmeğine, işyerine namusu gibi sahip çıkan, vatanı, milleti için üreten bizleriz. Sendikamız Türk Metal'in, işveren örgütü MESS ile yürüttüğü toplu sözleşme görüşmeleri Uyuşmazlıkla sonuçlandı. Sendikamızın bizim için talep ettiği, en can alıcı maddeler. Alın terimizin karşılığını almak için ileri sürdüğü ücrete ve sosyal haklara ilişkin maddeler, MESS'in uzlaşmaz tutumu ile sonuçlandırılamadı.

Arkadaşlar, oysa biz, yaklaşık 2.5 aydır bekliyoruz. Toplu sözleşme görüşmelerimizin başladığı 5 Ekim gününden bu yana sabrediyoruz. Emeğimizin karşılığını almak için, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmek için, hak için, adaletli bir ücret için bekliyoruz.

Karlarına kar katanlardan, ihracat patlaması yaşayanlardan, rekor üstüne rekor kıranlardan, emeğimizin karşılığını istiyoruz.

Arkadaşlar, biz aldığımız her kuruşu alnımızın teriyle kazanıyoruz. Biz istediğimiz her kuruşu fazlasıyla hak ediyoruz. Patronların kazandığı her kuruşta bizim emeğimiz var. Örgütlü olduğumuz fabrikalar, ihracat şampiyonu olduysa, bunda bizim emeğimiz var, bizim alın terimiz var. Otomobilde, beyaz eşyada, elektronikte, örgütlü olduğumuz işletmeler her yıl şampiyon oluyorsa bunda bizim hakkımız var.

Bizim patronların karlarında gözümüz yok daha çok yatırım yapsınlar. Yapsınlar ki iş olsun, aş olsun, ekmek olsun ama biraz da insana, emeğe, emekçiye yatırım yapsınlar bütün bu zenginlikleri yaratan, bu rekorları kırdıran işçiye, emekçiye yatırım yapsınlar. Kazandıkları her kuruşta emeği olan, işçilere yatırım yapsınlar. İş oraya gelince "yok" diyorlar.

Arkadaşlar, biz kavganın meraklısı değiliz. Biz işyerinde barıştan, huzurdan yanayız. Çalışma barışından yanayız. Biz ülkemizde huzurdan, istikrardan yanayız. Biz üretiyoruz, biz kazandırıyoruz ama biz kazanamıyoruz. Artık yeter. Artık biz de kazanmak, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Alın terimiz için, emeğimizin, ekmeğimiz, çocuklarımızın geleceği için kazanmak istiyoruz. Çünkü biz, sektörde yaşanan bütün olumlu gelişmelere rağmen, ekonomik büyümeye rağmen, krizdeyiz.

Biz mutsuzuz, biz huzursuzuz, biz gerginiz, biz krizdeyiz. Yaşanan adaletsizliğe itiraz ediyoruz. Bu adaletsiz düzene karşı direniyoruz. Biz işçilerin bu kara talihini yenmek için mücadele ediyoruz. O halde, buradan MESS'e sesleniyoruz. Biz, böyle bir anlayışı kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bize dayatılan bu yoksulluğu, bize dayatılan bu adaletsizliği kabul etmeyeceğiz.

Bu enflasyon hesabı bizim hesabımız değildir. Bu rakamın gerçeklerle, hayatla, sokakla, pazarla hiçbir ilgisi yok çünkü TÜİK, enflasyon hesabında başka kalemleri dikkate alıyor. Bizim tüketmediğimiz kalemleri sepete koyuyor. Bu sepet bizim sepetimiz değil. Bizim enflasyonumuz çarşıda, pazarda, bizim sepetimizdeki tüm temel tüketim maddeleri en az yüzde 20 zamlanmış ama MESS bunları görmezden geliyor. Bunlar da yetmezmiş gibi bir de esnek çalışmayı dayatıyor. İkramiyelerde kıstelyevm esasını getirmek istiyor, kıdemli işçinin hakkını vermiyor.

Hiç merak etmeyin, biz de bu dayatmalara 'Evet' demeyeceğiz. Bu koşullar altında anlaşmamız mümkün değildir. Hakkımızı alana kadar da bu bayrağı indirmeyeceğiz. Nereye kadar giderse, oraya kadar gideceğiz. Bu eylemlerimiz daha başlangıç. Bu mücadeleden galip çıkana kadar, bu yoldan dönmeyeceğiz. Eğer bizim fedakârlıklarımıza, iyi niyetimize karşı MESS'in cevabı buysa, bizim vereceğimiz cevaba herkes hazır olsun. Sadece cevaba değil, cevabın maliyetine de hazır olsun. Biz bir kere sokaklara çıkarsak kolay kolay da geri dönmeyiz. Bunu herkes böyle bilsin.

Artık sipariş yetişsin diye gecesini gündüzüne katan işçi yok. Artık fazla mesaide sağlığı pahasına ter döken emekçi yok. Artık fazla mesai yok. Genel Merkezimizin aldığı eylem kararlarını her hafta hayata geçireceğiz. Herkese Türk Metal'in gücünü göstereceğiz. Sendikamız Türk Metale güvenin, Türk Metale inanın, gazamız mübarek olsun. Biz, bu mücadeleye baş koyduk. Allah yardımcımız olsun.”

Özgür Elçi’nin konuşmasının ardından, eyleme katılan çalışanlar, mesailerine başlamak üzere fabrikaya giriş yaptı. 

Etiketler: