Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TARIM ÇALIŞTAYI YAPILDI

TARIM ÇALIŞTAYI YAPILDI
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 3’üncüsü düzenlenen. “Organik Tarım” Çalıştay’ı yapıldı.

Gazelle Resort Otelde gerçekleşen organik tarım çalıştayına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Fahri Tetik, AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, daire müdürleri ve oda temsilcileri katıldı.

Çalıştay, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunması ile başladı. İlk olarak açılış konuşmasını Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Fahri Tetik yaptı.

“BAKANLIĞIMIZA 35’E YAKIN PROJE GÖNDERDİK”

İlk olarak konuşan Fahri Tetik; Bolu’da tarımın iyi bir yere getirilmesi için çalışacaklarını ifade ederek şunları kaydetti:  “Dünyada gıdanın hiçbir zaman vazgeçilmez olduğu bir ortamda gıdanın, tarımın ve hayvancılığın organik olarak üretilmesi aşamasında bu konuda birçok bilimsel çalışmalar yapmamız gerekiyor. Son yıllarda organik tarıma, organik hayvancılık üretimine bakanlığımız yeteri kadar kaynak ayırmaya başladı. Bundan sonrada bu konular süratle devam edecek. Biliyorsunuz Bolu’da bölgemizin büyük kısmı %75’e yakını ormanlar geriye kalan kısımlar meralarımız ve tarım yapacağımız kısmın %15’e tekabül ettiği bir ortamda bizde bir %15’lik kesimden %100 verim elde etme peşindeyiz. Bolu’da çok fazla alternatif bir ürün çalışmamız yok. Yıllarca patates hububat üretimini artırmak için planlar projeler yapıyoruz. Bunları yaparken de alternatif ürünlerimizin hem hayvansal hem tarımsal ürünlerin organik olarak üretilmesi konusunda inşallah ciddi çalışmalar yapacağız. Bununla ilgili 2-3 tane uyguladığımız projelerimiz var. Bunu organik yumurta olarak başlattık. İnşallah kanatlı sektörü ilimizde yoğun olduğu için kanatlı sektörünün az olduğu Gerede bölgemizde bu çalışmayı başlattık. Ama biz bunu detaylandırarak her bölgede Bolunun tüm ilçeleri dâhil önümüzdeki günlerde tanınması ile ilgili çalışmamız var. Valimizde bu konuda bolu merkezde bir çalışma başlattı. Bizde bunu yaygınlaştırarak ilimizde yetiştirilecek öncelikle alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması ileriki aşamalarda da bunu organik olarak yetiştirilmesi konusunda çalışmalarımız devam edecek. Bu konuda üniversitemiz ile işbirliğimiz devam edecek. Sivil toplum örgütleri kurduğumuz proje birimi ile bu çalışmaları inşallah yaygınlaştıracağız. Bakanlığımıza 35’e yakın proje gönderdik. İnşallah onlar da bakanlığımızdan geçerse hem meralarla ilgili hem organik tarım ile ilgili hep beraber tarımı Bolu’da bir yerlere getirme için çalışacağız.”

“TARIM YAPACAĞIMIZ BAŞKA BİR DÜNYA YOK”

Fahri Tetik’in ardından konuşma yapan AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, “Çiftçisinden ziraat mühendisine herkesin bu ülke için kendini yeniden sorgulayıp yapmamız gereken ne varsa onu yapmamız lazım. Artık profesyonel üretime geçmemiz lazım” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Tarım yapacağımız başka bir dünya yok tarım yapacağımız başka bir yer yok. Onun için artan nüfusu beslemek için aynı alanlarda ekim yapmak zorundayız aynı alanlarda ürerim yapmak zorundayız.  Artan nüfusu beslemek için üretimi artırmak zorundayız. Üretimi artırmanın en kolay yolu birim alanı artırarak üretimi artırmak artık o söz konusu olmadığı için birim alandan alınan verimi artırmamız lazım. Dolayısıyla yeniden bir silkelenmemiz lazım, yeniden kendimizi sorgulamamız lazım. Belki organik tarım şu anda çok tartışılmayan bir konu olabilir bizimde buna geçmemiz lazım. Biz daha normal üretimi, normal verimi henüz sağlamış değiliz. Belki de onlar birlikte düşünmek lazım. Bu çalıştayların kendimizi sorgulama açısından önemli toplantılar olduğunu düşünüyorum. Çiftçisinden ziraat mühendisine herkesin bu ülke için kendini yeniden sorgulayıp yapmamız gereken ne varsa onu yapmamız lazım. Artık profesyonel üretime geçmemiz lazım.”

“TÜRKİYE BİR TARIM ÜLKESİ”

Son olarak Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Türkiye’nin stratejik konumunun önemli olduğunu vurgulayarak “Arazilerimiz çok verimli” dedi. Özsoy; “Türkiye’de tarımsal konusunda kurumsallaşamadı. Kurumsallaşmayı kaybetti. Gelenek ile modern arasında kaldı gibi. Gıda önemli bir şey nihayetinde. Nüfusumuz ülke olarak giderek artıyor. Sadece nüfusumuzun bizim içimizde değil Türkiye jeopolitik stratejik açısında da çok önemli bir ülke, önemli bir konumda. Kendimizi doyurduğumuz gibi çevremize de mutlaka ve mutlaka ileride bakmamız lazım. Kendi karnını doyuramayan başkasının karnını doyurması için nasıl bir mücadele verebilir? Türkiye bir tarım ülkesi. Arazileri çok verimli. Şu anda köylerde yaşayan nüfus kalmadı. Eski sistem belki doğruydu. Köylerde yaşayan nüfus çok fazlaydı ama sistemi ona uydurmak lazım o zaman. Yani üretimin gelişmesi için ne yapmak lazım?

“DEVLETİN SICAK TAKİP YAPMA ZORUNLULUĞU VAR”

Özsoy, tarım konusunda devletin vatandaşa kolaylık sağlayıp yol gösterici olduğunu söyledi. Özsoy; “ Birde bu organik tarım konusunda da Bolu’nun %76’sı orman. Kanatlı hayvan sektörü felaket derecede gelişmiş düzeyde. Ancak organik konusunda ne yapmalı? Çok çeşitli alanlarda 35 proje ile çalışmak bence çok doğru bir şey değil. Nokta atış yapmak lazım. Tarım konusunda sıcak takip yapmak lazım. Bu tarım konusunda da devletin sıcak takip yapma zorunluluğu var bence. Çünkü gıdasız bir hayat düşünülemez. Üretmemiz lazım. Üretemediğimiz sürece bize buğdayı da satarlar pirinci de satarlar nohut’u da satarlar. Nihayetinden devletin bence en büyük görevlerinden bir tanesi bu tarım sektörünü canlandırması. Her gün televizyonlarda et fiyatlarını konuşuyorlar değil mi? bunun belki olmuşuz anlamda faydası var ama olumlu anlamda vatandaş düzeyinde Türkiye’deki tarımın ne hale geldiğini, ne yapılması gerektiğini herkes kafasında sorgulama noktasına geldi. Bu vatandaş için önemli bir şey. Burada devlete düşen görev özellikle vatandaşımıza bu işle uğraşan insanlara kolaylık sağlayıp yol göstermek lazım” dedi.

Konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü İbrahim Altıntaş organik tarım sunumu gerçekleştirdi. Çalıştayın amacı doğrultusunda il müdürlüğünce uygulamaya konulmuş mevcut organik tarım projeleri ve çalışmaları ile 2018 yılı ve sonrası için organik tarım ve iyi tarım uygulamaları kapsamında neler yapılması planlandığı anlatıldı.

Etiketler: