Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

KÖROĞLU YAZARLIK MEKTEBİ AÇILDI

KÖROĞLU YAZARLIK MEKTEBİ AÇILDI
Sanat ve edebiyat alanındaki yeteneklerini keşfetmek, üniversite öğrencilerine bölümleri dışında ek bir katkı sağlamak, okuma ve değerlendirmelerine yardımcı olmak, akademik ve eleştirel okuma pratiklerini geliştirmek ve entelektüel bakış açısı kazan

Şiir, Hikâye/Roman, Deneme/Düşünce, Biyografi/Portre, Güzel Sanatlar olmak üzere 5 alanda faaliyet gösterecek “Köroğlu Yazarlık Mektebi” AİBÜ Kültür Merkezi’nde açıldı. Açılış törenine Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı D. Mehmet Doğan, Bolu Belediye Başkan yardımcıları İhsan Ağcan, Emine Davarcıoğlu, akademisyenler, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Köroğlu Yazarlık Mektebi açılış töreni, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından ilk olarak proje kapsamında gerçekleşecek çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

250 ÖĞRENCİ 1 YIL BOYUNCA EĞİTİM GÖRECEK

Bu yıl ikincisi gerçekleşecek proje kapsamında 125’i lise, 125’i de üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 250 öğrenci bir eğitim yılı boyunca eğitim alacak. Derslere ise birbirinden önemli yazar ve akademisyenlerden girecek. Öğrenciler ise şiir, portre, görsel sanatlar, hikâye yazarlığı ve deneme kategorilerinde eğitim alarak ‘geleceğin şair ve yazarları olma yolunda önemli bir avantaj sağlayacaklar.

“AMACIMIZ ÖZÜ VE SÖZÜ DOĞRU İNSANLAR YETİŞTİRMEKTİR”

Törende ilk konuşmayı Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz yaptı. Cengiz, “ Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Köroğlu Yazarlık Okulunu tekrar başlatmanın sevincini yaşıyoruz. Projenin adını taşıyan “Yusuf’un oğlu Ruşen Ali yani Köroğlu” yiğitliğin, mertliğin, cesaretin, sanatkârlığın ve de adamlığın sembolüdür. Yazar ve şairler ise bir milletin ruhu, aynası ve tercümanlarıdır. Söz ve yazıları ile bir millete yön verirler. Bizim de asıl amacımız özü ve sözü doğru insanlar ve aydınlar yetiştirmektir” dedi.

“NİTELİKLİ VE KALİTELİ İNSAN YETİŞTİRMEYE DESTEK SAĞLAYACAK”

Cengiz’in ardından AİBÜ rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yazarlık mektebinin önemli çıktıları olacağını vurguladı. Alişarlı; “Okul döneminde verilen eğitim ile Mektepte verilen eğitim aynı olmayacak. Bu ayrım aynı zamanda siz değerli öğrencilerimize çağını yakalayan, erdemli, lider olma özelliği kazandıracak ve aklını kimseye teslim etmeyecek bir zihniyet kazandıracak bu beklentilerle biz bu işe evet dedik. Yapacağımız bu eğitimle öğrencilerimize hem lise düzeyinde hem üniversite düzeyinde nitelikli ve kaliteli insan yetiştirmeye destek sağlayacak bir programı uygulamak istedik. Benim şahsıma burada beklentim çok. Önemli çıktıları olacağı kanaatindeyim. Bunun olması için siz öğrencilerimizin sabırlı olması gerekiyor, azimli olması gerekiyor bu programın peşini kovalayıcı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“VALİMİZ BU İŞİN BAŞINDA BİZLERSE EMRİNİZDEYİZ”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz; “Okuma alışkanlığımızın çok yüksek olmadığını bilesiniz. Bunu da eleştirmek durumundayız” dedi. Yılmaz; “ Bolu özel bir kent. Allah’ın coğrafi olarak ne istersek bahşettiği bir yer. Böyle bir yerde eğitiminizi sürdüyorsunuz. Tabiatıyla uyumlu bir kenti oluşturmak için bütün gücümüzle çalıştığımızı ifade ediyorum. Kafamızda olgulaştırdığımız bir şehri dizayn ediyoruz ve bu şehir inşallah dünyada yaşanabilir kentler arasına girecek bir şehir. Bu konuda da gayretliyiz. Ancak şehirde yaşayan insanların imarı, orası medeniyet şehri olmasını sağlayacak yapıyı bizim yapabilme şansımız yok. Bunu işte buradakiler yapacak. Kültür anlamında dünyada yaptığımız çalışmalarda bizim biraz daha geri de olduğumuzu hatta imrendiğimiz dönemlerinde gerisinde olduğumuzu görüyoruz. Okuma alışkanlığımızın çok yüksek olmadığını bilesiniz. Bunu da eleştirmek durumundayız. Bunu yapacak olanda işte bu kurumlar ve sizlersiniz. Bu konularda sıradan insanlar olarak mevcut hayatı devam ettirebilirsiniz ve yahut ta bu yetişme imkânlarını değerlendirerek hem ülkemize hem dünya insanlığına örnek olacak hem yazıda hem resimde, müzikte özel insanlar olabilirsiniz. Bunlar sizin elinizde. Bu konuda hem milli eğitim müdürlüğümüz hem üniversitemiz böyle bir çalışmaya kucak açıyor. Valimiz bu işin başında. Bizlerse emrinizdeyiz” diye konuştu.

 “DÜNYAYA CESARETLE HAYKIRACAK GENÇLERİN YETİŞECEĞİNE İNANIYORUM”

Son olarak programda gençlere seslenen Bolu Valisi Aydın Baruş; “Sizler bugün çok önemli bir cesaret gösterdiniz ve böyle bir çabanın içerisine giriyorsunuz. Geçen yıl başlattığımız Köroğlu Yazarlık Okulu projesi kapsamında katılımcı gençlerimiz çok önemli kazanımlar elde ettiler. Gelecek hayatlarında kendilerine yol gösterecek deneyimler elde ettiler” dedi.

Projenin bu yıl üniversiteye alınmasına ve Köroğlu Yazarlık Okulu Projesi ile birlikte Köroğlu Yazarlık Mektebi projelerinin hayata geçirilmesine de değinen Baruş, “Gerek Milli Eğitim Müdürlüğümüzden gerek Rektörlüğümüzden aldığımız bilgiler üzerine 125 lise öğrencilerimizden ve 125 üniversite öğrencilerimizden bu projelere katılım sağlanıyor. Ben bu proje sayesinde hem Bolu’nun hem de Türkiye’nin fikir hayatı için ileride çok daha önemli işlere imza atacak ve bizim medeniyetimizin değerlerini diğer insanlara, toplumumuza ve dünyaya cesaretle haykıracak çok muhterem gençlerin yetişeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Baruş, projede emeği geçenleri de unutmayarak şunları söyledi: 

“Bu projede hiçbir desteğini esirgemeyen öncelikle Belediye Başkanımıza ve AİBÜ Rektörümüze, Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve çok daha önemlisi bu projeyi anlamlı çok değerli fikir insanımız Sayın Mehmet Doğan’a, Fahri Tuna hocamıza ve diğer yazarlarımıza ve sanatçılarımıza şükranlarımı arz ediyor ve bu projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Programda gerçekleşen protokol konuşmalarının ardından Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı D. Mehmet Doğan, yeni eğitim yılının ilk ‘medeniyet söyleşisini’ gerçekleştirdi.

Etiketler: