Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

4. BOLU ULUSLARARASI MUTFAK GÜNLERİ BAŞLIYOR

4. BOLU ULUSLARARASI MUTFAK GÜNLERİ BAŞLIYOR
Bolu Belediyesi tarafından 4.’sü düzenlenecek olan ‘Uluslararası Mutfak Günleri’ ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz; “Tabiatın Kalbi Bolu artık gastronominin de kalbi olacak” dedi.

Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) tarafından organize edilen 4’üncü ‘Uluslararası Mutfak Günleri’ bu yıl 4-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olup toplam 7 ülkeden 57’si yabancı 426 aşçı yarışacak.

Park Cafe’de düzenlenen basın toplantısına Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Yeniçağa Belediye Başkanı Recai Çağlar, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay, Bolu Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) Başkanı Sadullah Önal ve dernek yöneticisi aşçılar, ile basın mensupları katıldı.

4. Uluslararası Mutfak Günleri ile ilgili basın mensuplarına bilgiler veren Başkan Yılmaz; “Biz Bolu Belediyesi olarak doğa, spor, sağlık ve kültür turizminde Türkiye’ye için öncü projeleri hayata geçirirken sahip olduğumuz en büyük zenginliklerden mutfağımızı da unutmuyoruz. Kentimizin yöresel lezzetleri ile markalaşması, Bolu mutfak kültürünün Türkiye ve dünyada tanınması, Tabiatın Kalbi’nin gastronominin de kalbi olması bizim en büyük hedeflerimizden biri. Bu hedef doğrultusunda bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştireceğimiz İzzet Baysal Uluslararası Mutfak Günleri’nin kentimizin uluslararası arenada tanıtımına önemli katkısı olduğu düşüncesindeyiz. Türkiye ve dünyadan geniş katılımla düzenlediğimiz mutfak günlerimizin, kültürlerarasında zengin bir paylaşım platformu oluşturduğunu düşünüyor, dünyaya Bolu’dan lezzet penceresi açmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Tarihte Bolu Mutfağı

“Bereketli, lezzetli, çok özel tatlara; hazırlama, saklama ve sunum biçimlerine sahip olan Bolu mutfağı, Türk mutfağı denildiğinde akla gelen ilk örnekleri bünyesinde barındırıyor. Mengen pilavı, paşa pilavı, keş, saray helvası, yayla çorbası ilk akla gelenler. Ancak mutfağımızın ünü sadece özgün yemeklerinden kaynaklanmıyor. Tarihteki örneklere bakarsak; Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u fethettikten sonra saraydaki aşhanesini Mengenli Yakup Ağa’ya kurdurur, Osmanlı sarayının mutfak ihtiyacını karşılayan Göynük ‘Sarayın Arka Bahçesi’ olarak anılır, Bazı Osmanlı padişahları, Cumhuriyet döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve diğer cumhurbaşkanlarımızın pek çoğu Bolulu aşçıları tercih eder: Aşçıbaşı Recep Uğurluoğlu, Aşçı Halil İbrahim Özel, Selahattin Ergün, Ahmet Benli, Rıza Gündoğar devlet erkânınca tercih edilen Bolu’nun yetiştirdiği ustalardır”

Katılımcı ülkeler

Arnavutluk, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova, Rusya, Türkiye ve Ukrayna.

Yarışma jürisi

“Jürimizde de 24 ülkeden usta şefler ve deneyimli aşçılar yer alacak: Başkanlığını Dünya Şefler Birliği (WACS) Başkanı Thomas Andreas Gugler’in yapacağı jüride Almanya, Arnavutluk,  Özbekistan, Bulgaristan, Filistin, Hırvatistan, Hindistan, Kanada, Karadağ, Katar, Kazakistan, Mauritius, Meksika, Mısır, Moldova, Rusya, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Tayland, Tayvan, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan’dan üyeler bulunuyor”

Yarışma kategorileri

“Farklı kategorilerden lezzet örnekleri yarışacak. Bu kategoriler balık, dana eti, tavuk eti, kuzu eti, makarna, yöresel yemekler, Osmanlı mutfağı ve tatlı olacak. Engelli Şefler ve Öğrencilerimiz de heyecana ortak olacak. Engelli mutfak ustalarımız ve öğrencilerimiz de bu keyfe ortak olacak. Engelli öğrenciler jüri eşliğinde mutfağa girip hünerlerini sergileyecek. Lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan ekipler de Tabiatın Kalbi Bolumuzda damakları fethetmek için mücadele verecek”

Yerli ve yabancı binlerce konuğu ağırlayacağız

“Kentimizde ağırlayacağımız yerli ve yabancı binlerce konuğumuz arasında Sultan 2’nci Abdülhamid’in beşinci kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu da olacak. Sayın Osmanoğlu, Osmanlı mutfağı kategorisindeki yemekleri değerlendirilecek”

Etiketler: