Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

29 EKİM FARKINDALIK KOŞUSU

29 EKİM FARKINDALIK KOŞUSU
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından "Engelsiz bir dünya için biz de varız." sloganıyla ilk kez düzenlenen 29 Ekim Farkındalık Koşusu'na katılan sporcular, Bolu'ya geldi.


 Haber: Aslı Akış 

İstanbul'dan hareket eden koşucuların Ankara’dan önceki durağı Bolu oldu. Sporcuları, kent Meydanında Bolu Valisi Ahmet Ümit, Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerafettin Çilkara, kurum müdürleri, sporcular ve vatandaşlar karşıladı.

Kortej eşliğinde Kent Meydanı'na gelen sporculara, Bolulu sporcular da eşlik etti.

Saygı Duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşının okunması ile başlayan etkinlikte ilk olarak konuşan İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) Başkanı Hakan Kural, önemli bir günde kendilerini yalnız bırakmayan katılımcılara teşekkür etti.

“AMACIMIZ FARKINDALIK TEMASINI TÜM TOPLUMA YAYMAK”

Kural, farkındalık temalı koşunun geleneksel olarak yapılacağının altını çizerek; “Çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir organisazyon. İZEV olarak bizler toplumda zihinsel olarak tanımlanan bireylerin yaşam hakkına dair bir farkındalık temalı koşu geleneksel olarak yapılacak bundan sonra. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın büyük emeği ve desteği le İZEV olarak bu organizasyonu başlatmış bulunuyoruz. Taksim Meydanı’ndan start aldık. Amacımız hem Türkiye’nin değerlerini yansıtmak hem de bu değerler içinde farkındalık temasını bütün topluma yayıyor olmak. Kocaeli, Sakarya ve Düzce’nin ardından Bolu’dayız. Bu güzel kutlama ve karşılama için çok teşekkür ediyorum. Vakıf başkanı olarak onur duydum. Yaktığımız meşalenin böyle sahiplenir olması ülkemiz adına çok önemli diye düşünüyorum. Milyonlarca insana ulaşacağız. Farkındalığı herkese aşılamaya çalışıyoruz çünkü sevgi, doğruluk ve dürüstlük bulaşıcıdır. İZEV olarak bize yürek kattığını için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

“ENGELLİ BİREYLERİMİZİN TOPLUMDAKİ BAKIŞ AÇILARINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Cemal Sofuoğlu, 29 Ekim farkındalık koşusu adı altında bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri bir farkındalık programı yaptıklarını belirterek; “Program kapsamında 6 ilden geçiyoruz. 6 farklı temamız var. Dün İstanbul Taksim’den başladığımız koşunun İstanbul ayağında “engelsiz bir dünya için biz de varız” temamız vardı. Kocaeli ilinde ise “Çevre, iklim doğa” üzerine bir farkındalık programı icra ettik. Sakarya’da da “Kahramanlık ve Mili Mücadele ruhu” temasını işledik. Sakarya ilinde Kilis’ten bir mail aldık. Burada Barış Pınarı Harekatına katılan askerlerimizin koşuya verdikleri desteği dinlettik. Ardından bu sabah Düzce’ye geldik. Düzce’de de Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu 2019 yılını gönüllülük yılı ilan etmişti. Gönüllülük yılı eylem planı çerçevesinde orada gönüllülük üzerine bir program icra ettik. Şimdi Bolu’da ise “engel tanımayanlar” temamız var. Yarın da Ankara’da Anıtkabir özel etabını koşacağız. Ankara’daki temamız da “Cumhuriyet ve Gençlik” olacak. Burada amaçlarımızdan bir tanesi de engelli bireylerimizin toplumdaki bakış açılarını değiştirmek istiyoruz. Onlara bir şans verildiği zaman ne kadar güzel başarılar elde edildiğini görüyoruz. Her ilimizde var. Farklı branşlarda birincilik elde eden dünya şampiyonu olan Avrupa şampiyonu olan olimpiyat şampiyonu olan sporcularımız var. Yeter ki bir şans tanıyalım diyorum” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK ENGEL AKILDA DEĞİL, KAFALARDADIR”

Bolu Valisi Ahmet Ümit, gerçek engelin akıllarda değil kafalarda olduğunu vurgulayarak; “Hiçbirimiz dünyaya gelirken, ‘şu topraklarda, bu renkte ya da şu şartlarda doğalım’ diye talebimiz olmadı. Kısacası insanlar, bir anadan bir babadan doğuyor ve doğduğu yeri seçemiyor, başına gelecekleri de bilmiyor. Sağlıklı birer nesil olabilmek adına hepimizin çok önemli görevleri var. Netice itibariyle, hangimizin ne zaman engelli olacağı konusunda kimsenin hiçbir garantisi yok. Bugün engelli gibi gözüken kardeşlerimiz belki de çok daha sağlamlar. Gerçek engel akılda değil, kafalardadır. Maddi değil, ruhlarda engel olur. O bakımdan, engelli diye tabir ettiğimiz kardeşlerimizin sporda, sanatta ne kadar başarılılar sağladığına hep beraber şahit oluyoruz. Gerek ülkemizde gerekse dünya çapında bunları hep birlikte görüyoruz. Bu yüzden, konuyu kavramak lazım, içselleştirmek lazım, tedbirli olmak lazım” dedi.

“YAŞAM BİR DENİZ, BİZ DE SİZDENİZ”

Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile İstanbul Zihinsel Engelliler ve Dayanışma Vakfı tarafından dünden itibaren başlayan İstanbul-Ankara istikametinde 6 ili kapsayan ‘Engel Tanımayan Maraton Koşusu’ düzenlenmiştir. Bu maratonla, yılda bir gün değil, her zaman yanlarında olduğumuz engelsiz bireylerin adına farkındalık oluşturmak için #FarkYaratTürkiye, #FarkındalıkMaratonu hashtagleri ile ülke genelinde ve sosyal meselelerde sosyal medya da dahil olmak üzere farkındalık meydana getirmek hedeflenmiştir. Ayrıca proje kapsamında, 6 ilde 6 farklı tema işlenmektedir. Birçok konu hakkında farkındalık meydana getirilmek istenmektedir. Biz de ilimizde engel tanımayanlar teması ile “Yaşam bir deniz, biz de sizdeniz” mesajı vererek engelsiz bireylerimizle bir farkımız olmadığını ifade ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Ahmet Ümit, İstanbul’dan başlayarak Ankara’ya kadar koşacak olan sporculara bayrağı ve plaketi teslim etti.

29 Ekim Farkındalık Koşusu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğünün öncülüğünde, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İZEV, Türkiye Atletizm Federasyonu, Türkiye Bedensel Engelliler, Türkiye Görme Engelliler, Türkiye İşitme Engelliler ve Türkiye Özel Sporcular spor federasyonları ile yarışılacak illerin valilikleri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin desteğiyle gerçekleştirildi.

Bayrak koşusu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ise Anıtkabir'de sona erecek.