Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

2023 ÇMVA SÖZLEŞMELERİ İMZALANIYOR

2023 ÇMVA SÖZLEŞMELERİ İMZALANIYOR
Türkiye'de tarım işletmelerinin yönetimine katkı sağlamak ve etkin tarım politikaları oluşturmak için uygulanan Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) kapsamında Bolu ilinde 42 üreticinin 2022 faaliyetlerine ait rapor defterleri toplanırken, 2023 yılına ait sözleşmeler imzalanıyor.

Konu hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, sisteme kayıtlı olan çiftçilerin, işletmesinin karlılığını arttırmak için uygulamalarını değerlendirebileceğini aktararak, "ÇMVA çiftçilerimizin karşılaştırma yapabilmesi ve karlılıklarını arttırabilmesi için önemli bilgiler sağlamakta, toplanan verilere göre çiftçi kendi işletmesinin ekonomik durumu ile ilgili genel bir değerlendirme yapabilmektedir.

“MALİYETLERİ İZLEYEBİLİR”

ÇMVA sistemine katılan çiftçiye sağladığı faydaların yanı sıra, kayıtlı verilerin araştırmalarda ve tarım politikalarının belirlenmesinde de kullanılabilecektir. Üreticimiz ülkemizdeki ve bölgemizdeki kendi işletmesine benzeyen diğer işletmelerle, kendi işletmesini kıyaslama imkânı bulabileceğini, Sisteme kayıtlı olan çiftçilerimizin, işletmesinin karlılığını arttırmak için uygulamalarını değerlendirebilir ve gübre kullanımı, kimyasal ilaç uygulaması, işletmede yetiştirilen ürünler gibi konularda maliyetleri izleyebilir, böylece işletmenin gelecekteki faaliyetlerini daha iyi planlayabilir duruma gelecektir.

“VERİ UZMANLARI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMEKTE”

Bolu ilimizde 42 gönüllü çiftçimiz; teknik personellerimiz tarafından işletmelerinde, evlerinde ziyaret edilmekte ve birebir görüşmeler yapılarak kayıtları tutulmaktadır.​ Toplanan veriler gizli tutulmakta ÇMVA amaçları doğrultusunda kullanılarak veri uzmanları tarafından değerlendirilmektedir. Bunun yanında katılan işletmelere katkı sağlamak adına yıllara göre farklılık gösteren miktarda destek ödemesi yapılmaktadır" dedi.
Etiketler: bolu haberler