Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI

2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası'nda 'Her Çocuk Bir Kahraman' sloganı ile farkındalık yaratmayı hedefleyen LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı haftaya yönelik açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada lösemili çocuklara bakışın değiştiği vurgulanarak; “Çok değil bundan 25 sene kadar önce Lösemi hastalığına yakalanan çocuklarımızın hemen hepsini kaybediyorduk. Türk filmlerinin amansız hastalığı, Lösemiye yakalanan herkes sonunda ölüyordu. Bugün LÖSEV’in hastanesinde tamamen iyileşme oranı %92’ye ulaştı. Hatta %100 başarı için çalışılıyor. Türkiye ortalaması %75’lerde. Ne değişti? İlaçlar hemen hemen aynı, protokollerde olağan dışı bir uygulama yok. Yalnızca Lösemili çocuğa bakış açısı değişti.

 

“LÖSEMİ HASTALIĞINDA %100 BAŞARILARI YAKALAMAK HİÇ ZOR DEĞİLDİR”

Tüm Türkiye’de tecrübeli sağlık ekibi ve tanısal tam bilimsel takım halinde, en yeni ve en başarılı Kemoterapiler ile destek tedavileri eksiksiz ve zamanında uygulanırsa, hastanelerde hijyen ve sterilizasyon kurallarına eksiksiz uyulursa ve hastalar mutlaka tek kişilik, anne refakatli odalarda enfeksiyonlarla doğru mücadele edilirse, Lösemili çocukların hastanelerde yattığı ve yoğun bakım servisleri ve kemoterapi aldığı dönemlerde ihtiyacı olan doğru beslenme tam olarak sağlanırsa, hastaneden çıkışlarında, kemoterapi aralarında evde de hijyen ve enfeksiyon korunma gerçekleşir ve proteinden zengin sağlıklı beslenme koşulları sağlanırsa, İlaçlar kadar önem taşıyan moral, kahkaha ve hayata sımsıkı sarılması yani doğal immünoterapi sağlanırsa Lösemi hastalığında %100 başarıları yakalamak hiç zor değildir” denildi.

 

“LÖSEMİLİ ÇOCUK HASTA SAYISI ARTMAKTADIR”

Lösemili çocuk hasta sayısının arttığına dikkat çekilen açıklamanın devamında löseminin nedenleri ve risk faktörelerinden bahsedilerek; “Lösemili çocuklar bu koşulları sağlayamayan hastanelerde tedavi edilmemelidirler. Ne yazık ki ülkemizin özellikle Doğu – Güneydoğu ve Orta Anadolu bölgelerinde Üniversite ve Devlet hastaneleri bu koşulları sağlayamamalarına rağmen Lösemili çocukları tedavi etmeyi sürdürüyorlar. Hatta İstanbul’da da bazı fakülte ve özel hastanelerde de ne yazık ki bu uygulamalara sessiz kalınıyor. Lösemili çocuk hasta sayısı artmaktadır. Ama daha önemlisi löseminin görülme yaşı 1 yaşın altına düşmüş, hatta yeni doğan bebeklerde de görülmeye başlamıştır.

 

LÖSEMİNİN NEDENLERİ

Lösemi genetik değişikliklerle seyreden bir hastalıktır ancak kalıtsal (Ailesel geçişli) bir hastalık değildir. Ailesinde 1. Derece yakınlarında bir tane bile Lösemi ve kanser olanlar, Ailesinde 2. Derece yakınlarında 2 kişide kanser hastalığı olan anne babalar çocuklarını Lösemi riskleri açısından yakından takip etmeli ve kanserojenlerden korumalıdır.

 

RİSK FAKTÖRLERİ

Yaş: 1 - 6 yaş arasında en sık görülmektedir. Lösemiye yatkın hastalıkları olanlar (Down sendromu, immün yetmezlikler ve bazı kalıtsal hastalıklar.), kronik enfeksiyonu olan çocuklar, hormonal hastalıklar, immün sistemi baskılayan ilaç kullananlar, obez çocuklar, güneş ışığı ve radyasyona aşırı maruz kalanlar, Pasif sigara dumanına maruz kalanlar ve kanserojen beslenen çocuklar” ifadelerine yer verildi. 

Etiketler: bolu haberler