Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

14 MART TIP BAYRAMI KUTLANDI

14 MART TIP BAYRAMI KUTLANDI
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu İl Sağlık Müdürlüğü 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle BAİBÜ Kültür Merkezi Mavi Salon’da kutlama programı düzenlendi.

HABER: Aslı Akış

Programa, Bolu Vali Yardımcısı Çağlayan Kaya, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ural, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Süleyman Özsarı, İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, Bolu Belediye Başkan adayı Fatih Metin, akademisyenler, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

BAİBÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “14 Mart Tıp Bayramı” nedeniyle program yapıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk olarak slayt sunumu yapıldı. Sunumun ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ural konuşmasını yaptı.

“FARKINDALIĞIN ARTMASI AMACIYLA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMEKTEDİR”

Prof. Dr. Ahmet Ural, konuşmasına Hipokrat’tan alınan bir sözle başlayarak; “Tıp bir sanattır ve insanlık sevgisinin ondan kopamadığı bir sanattır.”14 Tıp Bayramı sadece bir meslek gurubunun iç kutlaması değil aslında yurt, vatanseverliğin,  özgürlüğe olan tutkunun yansıması olarak kutlanıyor. Bu süreç 1827’de ülkemizde ilk modern tıp eğitimi kurumlarının yapılandırılması ile başladı. 14 Mart 1919’da resmen tıp bayramı olarak kutlanır hale geldi. Hekimler bu süreçte ülkenin sağlık sorunlarını, çözüm yollarını ve bu konudaki önerileri dile getirip özlük haklarına dikkat çekmek bu konuda farkındalığın artması amacıyla çalışmalar yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

“BU MESLEĞİN ÇOK YÜCE OLDUĞUNU UNUTMAYIN”

İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Dr. Nejat Eratalar ise kendisinin de bir doktor olduğunu ifade ederek; “Sevgili meslektaşlarım önünüzde uzun engeller var ama çok tatlı bir meslek seçtiniz. Dünyanın en fedakârca yapılan yerine getirilen bir meslektir. Hepinize başarılar diliyorum. Bu mesleğin çok yüce olduğunu unutmayın lütfen. Haz duyarak, zevk alarak yapacağınız bir meslek ki; diğer yan faktörleri unutun. Bu size çok güzellikler sunacaktır” dedi.

“TIBBA KABİLİYETİ OLAN ÖZEL MİLLETLERDEN BİRİYİZ”

İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu sözlerine 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak başladı. Kurtoğlu; “Biz, millet olarak tıbba kabiliyeti olan özel milletlerden biriyiz. Peygamberimiz, aynı zamanda bir tıpçıydı. Lokman Hekim kültürü, çok eskilere dayanan bir kültürdür. İbn-i Sina, tıpta çok bir büyük simadır. Yaptığı çalışmalar zooloji, jeoloji, ruh bilimi, mantık, doğa bilimi ve tıp konusunda yaptığı çalışmaların sonucu olarak, batılılar kendisine ‘hekimlerin hükümdarı’ ismini vermiştir. Bizim tarihimizde, tıp çok önemlidir. Onun içindir ki, şuanda bile çok başarılı hekimlerimiz var ve dünyanın birçok ülkesinde sayısız hizmetler vermektedir. İlk olarak Tıp Bayramı kutlamaları, 14 Mart 1919’da, vatanımız emperyalistlerin işgali altında iken İstanbul’da 3. sınıfta okuyan Hikmet Boran ve arkadaşlarının önderliğinde tıbbiyeliler, emperyalist işgali protesto etmek için toplanmış ve devrin ünlü doktorları da buna destek vererek bir direniş başlatmışlardır. Böylece, bu tarihten itibaren Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının ‘yurt savunma hareketi’ olarak başlamıştır. Dolayısıyla bizler, her 14 Mart kutlamalarında ülkenin birlik ve beraberliğine de katkı ve vurgu yapmak zorundayız” diye konuştu.

“AMACIMIZ EN İYİ SAĞLIK HİZMETİ SUNMAKTIR”

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Süleyman Özsarı, hayatının temeline insanı koyarak hizmet everen meslektaşlarının gününü kutlayarak;  “Hekimlik bildiğiniz gibi tarihi çok eskilere dayanan, temelinde insan sevgisi ve bilgi ile yoğrulmuş kutsal bir meslek. Geçmişten günümüze çok önemli aşamalara kaydeden ve kaydetmeye devam eden her geçen gün yeniliklerle gelişmelerle insanlara daha iyi hizmet verebilmek, dertlerine derman olabilmek için yönü hep ileriye doğru olan bir meslek. Bir hekim için insan sıkıntısı ya da hastalığı çözüme kavuşturulunca koskoca bir dünya, her hastalık savaşılıp da kazanılan bir savaş, hastanın rahatlamasını, ailenin mutluluğunu duaların gücünü paylaşmak demek. İşte bu yüzden hekimlerimiz gerek koruyucu gerekse tedavi edici sağlık hizmetlerinde verilen hizmetlerin can damarını oluştururlar. Ülkemizin her köşesinde vazifelerini özveriyle gerçekleştirirler. Amaçları sadece insanlara en iyi sağlık hizmetini sunmaktır. Hayatının temeline insanı koyarak hizmet veren tüm meslektaşlarımın bayramını kutlar bu kutsal meslek hayatlarında başarılar dilerim” şeklinde konuştu.

“İYİ YETİŞMİŞ HEKİMLERİMİZİN SAYISI ARTMAKTA”

BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz, Ülkemizde çok iyi yetişmiş, üst düzeyde donanımlı, yeniliklere açık ve ileri teknolojileri uygulayabilen hekimlerimizin sayısının giderek artmakta olduğunun altını çizerek; “Üniversite hastanelerimizin birçoğunda yapılabilen her türlü organ nakli ve üst düzey ameliyatların yanı sıra, verilen nitelikli sağlık hizmeti, yurt dışına giden hasta sayısını da azaltmıştır. Üniversitelerde yetişmiş öğretim üyelerimizin ve sağlık elemanlarının sayısı arttıkça, yeni gelişen teknolojik olanaklara kavuştukça, araştırmaya yönelik altyapı ve çalışmalara gereken önem verildikçe, ülkemizden dışarıya giden hasta sayısı daha da azalacak ve sağlık alanında ülkemiz, bölgemizde yıldızlaşmaya devam edecektir. Sağlık Bakanlığımızın istatistik verilerine göre; Hekime müracaat sayısı 2015 yılında yaklaşık 660 milyon iken, 2016 yılında 686 milyona ulaşmış ve bu başvuruların  %69’luk kısmı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yapılırken, %31’lik kısmı birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlara yapılmıştır. Aile Hekimliği birimi, Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve KETEM sayıları 2016 yılına göre, 2017 yılında artış göstermiş, ayrıca 112 acil sayısı da artmıştır” ifadelerini kullandı.

Program Fakülte hocaları tarafından Tıp Fakültesi’nde okuyan öğrencilere beyaz önlük giyme töreni ile sona erdi.