Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“YEREL İDARELERİN BUNU ÖNEMSEMESİ GEREKİYOR”

“YEREL İDARELERİN BUNU ÖNEMSEMESİ GEREKİYOR”
Prof. Dr. Arif Bilgin, Bolu’nun yemek kültürünün tanıtımı için bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ederek, “Lokanta olarak sunum yapabileceğimiz mekânların inşasının da yerel idarelerin; Valilik olabilir, belediye olabilir… Bunu önemsemesi gerekiyor” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’nun aşçıları hem tarihte hem de Dünya’da büyük üne sahip. Şehrin aşçılarının sahip olduğu üne nazaran yemekleri hakkında bilgi ve popülerlikse tam tersi durumda. Abant kebabı, kedi batmaz, Bolu mantısı, kabaklı gözleme ise Bolu’nun yerelde bilinen lezzetlerinden bazıları. Bu lezzetlerin tanıtılması ve turizme entegre edilmesi için atılması gereken adımları Bolu- Seben doğumlu, Sakarya Üniversitesi Öğr. Ü. Prof. Dr. Arif Bilgin anlattı.

“MEŞHUR YEMEKLERİ VAR”

Bolu’nun kendine ait yemek kültürünün olduğunu belirten ve Sakarya’da gerçekleştirdikleri çalışmayı örnek gösteren Prof. Dr. Bilgin, “Bolu’ya ait, kendine ait bir yeme içme birikiminin olduğunu net olarak görüyoruz. Türkmen ağırlıklı bir kültür var ama sonuç itibariyle mantısıyla, kendisine has tarhanasıyla, meşhur başka yemekleri de var. Bizim aslında bilmemiz gereken şey, bunları bilinir hale getirmek. Yapmamız gereken şey bilinir hale getirmek. Çok yakın vakitti, biz Sakarya’ya ait bir çalışma yaptık. Dört kişilik bir ekibin, yemek antropolojisi diyebileceğimiz bir çalışma. İşin tarihi de var, etnolojisi de var. Etnolojisi bağlı olarak yemek kültürü nasıldır, buna dair bir çalışma. Birçok yaşlı insanları dinlemek suretiyle ortaya çıkarmış olduk. Kitabı da yakın vakitte basıldı” dedi.

“BİZİM ÇALIŞMAMIZ GEREKEN BİR ALAN”

Kültürün kamuoyuna sunumunda bir sorun olduğuna işarete ederek, tanıtım için bir çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapan Bilgin,  “Yani bizim meseleyi ortayı koyuş şeklimiz de problem var. Bolu bu konuda kesinlikle çalışılması gereken bir alan. Bizim çalışmamız gereken bir alan. Bu anlamda bir envanter çıkarıp, görüşmelere dayalı, analizlerin de olduğu, Bolu mutfağını yansıtan bir çalışmaya, esere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“YEREL İDARELERİN ÖNEMSEMESİ GEREKİYOR”

Çalışma sonrasında elde edilen birikimin sunumu için yerel idarelerin desteğinde mekanların açılması gerektiğine dikkat çeken Bilgin, “Bunu yaparken aynı zamanda bu birikimden öne çıkarılması gereken, yani lokanta olarak sunumu yapabileceğimiz mekânların inşasının da yerel idarelerin; Valilik olabilir, belediye olabilir… Bunu önemsemesi gerekiyor. Turizmin bir parçası haline geldi gastronomi ve çok güçlü bir parçası haline geldi. Sadece yeme içme anlamında değil aynı zamanda gastronomi yolları vasıtasıyla da bir takım geziler düzenlenebiliyor. Onları da Bolu’da yaygınlaştırmak lazım tabi” şeklinde konuştu.
Etiketler: bolu haberler