Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ASGARİ ÜCRET EN AZ 5 bin 900 TL OLMALIYDI”

“ASGARİ ÜCRET  EN AZ 5 bin 900 TL OLMALIYDI”
CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, yeni asgari ücreti değerlendirerek yapılan zam miktarının ancak enflasyonu kontrol etmekle mümkün olacağını vurguladı. Karsu; “4 bin 250 TL Asgari ücret ne dolar karşısındaki kaybı yerine koydu, ne de asgari ücretlinin sofrasından eksilen ürünleri tam olarak karşıladı. Kurdaki artışın henüz tüketiciye tam yansımadığını düşündüğümüzde asgari ücrete gelen bu zam, asgari ücretlinin cebine dahi girmeden yok olup gidecektir” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ 

CHP Bolu il başkanı Kazım Karsu, Cumhuriyet halk partisinin “asgari ücretten vergi alınmasının” çağrısını hatırlatarak AKP-MHP hükümetinin bir vaadi daha gerçekleştirdiğini söyleyerek;  “AKP-MHP hükümeti yıllarca dile getirdiğimiz bir vaadi daha gerçekleştirdi. Asgari ücretten vergi kaldırıldı. Hükümetin en sonunda sözümüze gelmiş olması emekçiler adına olumlu bir gelişmedir” diye konuştu.

“4250 TL ASGARİ ÜCRET, SOFRADAKİ EKSİLEN TEMEL BESİN MADDELERİNİ GERİ GETİRMEMİŞTİR”

Yeni asgari ücretin 5 bin 226 TL olması gerektiğini de belirten Karsu, elektrik, doğal gaz, gıda ürünleri gibi pek çok kaleme gelen zamları örnek verdi. Karsu; “Merkez Bankasının son faiz indirimi ile birlikte doların 15TL’yi de geçtiğini düşündüğümüzde, asgari ücretin sene başından bu yana olan kaybı ortalama 201 dolar. Yılbaşında bir asgari ücretle 384 dolar alınabiliyorken, şimdi döviz kurunun son artışı ile 183 dolara kadar gerilemiştir. Bunun TL karşılığındaki karşılığı ise ortalama 3 bin 75 TL’dir. Sadece doların karşısındaki kaybı karşılanması için bile asgari ücretin en az 5900 TL olması gerekiyordu. Döviz kurunun hızla artışı ve gerçek enflasyonun neredeyse yüzde 60’lara dayandığı bir ortamda 4250 TL asgari ücret, sofradaki eksilen temel besin maddelerini geri getirmemiştir.

“YENİ ASGARİ ÜCRETLE TÜRKİYE, AVRUPA'DA SONUNCU OLMAYA DEVAM EDECEK”

Örnek vermek gerekirse, Ocak ayına göre, süte gelen son fahiş zammı göz önüne aldığımızda asgari ücretin süte göre 7100 TL, aynı oranda patates almak isterse Asgari ücret 5 bin 226 TL olması gerekirdi. 2022 yılı için belirlenen 4250 TL asgari ücret ekmekteki kayba göre değerlendirildiğinde 5885 TL, yumurtaya göre 4695 TL, Margarine göre 4661 TL olması gerekirdi. Asgari ücretlinin ısınma maliyetini karşılayabilmesi için ise kömür fiyatında yaşanan artışa göre en az 5932 TL, oduna göre en az 4480 TL olması gerekirdi. 4250 TL asgari ücret bugün itibariyle 241 Euro’ya denk gelmektedir ve döviz kurunun ilerleyen günlerde nerelere gideceği de henüz belirsizdir. Yeni asgari ücretle Türkiye, Avrupa'da sonuncu olmaya devam edecek. Üstelik Avrupa'da asgari ücrete yapılacak zam oranının henüz belirlenmediğini de not edelim. Türkiye, daha yeni yıla başlamadan sonunculuğunu ilan etmiştir! " şeklinde konuştu.
Etiketler: bolu haberler