Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ÇÖKEN KAFE İÇİN DİKKAT ÇEKEN İDDİA

ÇÖKEN KAFE İÇİN DİKKAT ÇEKEN İDDİA
14 Burda AVM’de yaşanan çökme vakası sonrası, inşaat şirketi adına açıklama yapan Avukat Sabri Erhendekçi, çöken yapının kaçak olduğunu ileri sürerek, “Mevzuata aykırı bu çıkmanın kaldırılması için defalarca bildirimlerde bulunduğumuz gibi, noter kanalıyla da ihtarnameler gönderdik” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Olay, D-100 karayolu Paşaköy mevkiinde bulunan 14 Burda AVM’de meydana geldi. AVM’de yaklaşık 2 aydır kapalı bulunan kafeteryada akşam saatlerinde çökme meydana geldi. Çökmenin ardından açıklamada bulunan işletme müdürü  Müdürü Ferhat Aydoğdu, “1 aydır çatlamalar başlamıştı. Biz mahkemeye başvurarak inşaatı durdurma kararı aldık ama herhangi bir önlem alınmadı. Çökme alanının altında toprak yokken inşaatta çalışmalar hala devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“BU EKLENTİNİN RUHSATLANDIRILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Çökmeye sebebiyet verdiği ileri sürülen inşaat şirketi adına ise Avukat Sabri Erhendekçi tarafından yazılı basın açıklaması yapıldı. Çökme yaşanan mekanın kaçak bir yapı olduğunu iddia eden Erhendekçi, kapatılması için ikazlarda bulunduklarını belirterek, “Esas Burda 14 AVM’sine ek olarak yapılmış olan çıkma ana binaya bağlı değildir. 2018 yılının haziran aylarında yapılmıştır. İmar mevzuatına aykırı olarak yapılan bu eklentinin yasal olarak ruhsatlandırılması mümkün değildir.  30.12.2017 tarihinden sonra imal ve inşa edildiği için İmar Barışından faydalanması mümkün değildir. Ayrıca bizim taşınmazımıza olan çekme mesafesinde yapıldığından Bolu Belediyesinin sundurmalara ilişkin yönetmeliğe de aykırıdır. Başka bir ifade ile yan çekme mesafesinde bu tür bir yapılaşmanın olması mümkün değildir. İnşaata başladığımız günden itibaren, mevzuata aykırı bu çıkmanın kaldırılması için hem AVM yönetimine hem de Leman Kültür yetkililerine defalarca bildirimlerde bulunduğumuz gibi, noter kanalıyla da ihtarnameler gönderdik. Ancak,  bu ihtarlarımıza karşın mevzuata aykırı olarak yapılan bu kapalı alan kaldırılmamıştır” dedi.

“AVM BİNASINA HİÇBİR ŞEKİLDE ZARAR VERECEK MAHİYETTE DEĞİLDİR”

İnşaat çalışmalarının usulüne uygun yapıldığını belirten Erhendekçi, “Biz de Bolu Belediyesine ve Bolu Valiliğine yasal olarak dayanağı bulunmayan bu yapılaşmanın kaldırılması için başvurularda bulunduk. Bu arada gerekli önlemleri alarak inşaatımıza devam etmemiz gerektiğini açıklamayı gerek yoktur. İnşaatımız Bolu Belediyesinden alınan ruhsata uygun olarak, gerek Bolu Belediyesinin ve gerekse Yapı Denetim Firmasının gözetim ve denetiminde devam etmektedir. Yıkılan alan AVM inşaatı yapıldıktan sonra doldurulan toprak üzerine mevzuata aykırı olarak yapıldığından, dolgu toprağın kaymasını engelleyecek teknik bir önlem alınması mümkün değildir. Ayrıca AVM binasının pis sularını ve yağmur sularını taşıyan ve taşınmazımıza tecavüzlü iki adet rögarlar, AVM yönetimi tarafından kaldırılmış, ancak kaldırılan iki adet rögar bir tek rögara eğreti olarak tekniğine aykırı bir şekilde bağlandığından buradan taşan sular dolgu toprağın kaymasına neden olmuştur. Dolgu toprağın kaymasının asıl sebebi budur. Yapılan çalışmalar AVM ana binasına hiçbir şekilde zarar verecek mahiyette değildir” ifadelerini kullandı.

“DURDURMA KARARI YOKTUR”

AVM yetkili tarafından yapılan “durdurma kararı” açıklamasının da asılsız olduğunu ileri süren Erhendekçi, “Kendisini AVM yetkilisi olarak tanıtan sahsın inşaatımızın durdurulmasına yönelik olarak iki defa durdurma kararı verildiğine ilişkin beyanları doğru değildir. Aksine bu güne kadar verilmiş bir durdurma kararı da yoktur. Göçen kısım imar mevzuatına aykırı olarak imal ve inşa edilen ve hukuken korunması gereken bir alan olmadığı gibi, aksine kaldırılması gereken bir alandır. Bu güne kadar yaptığımız ikazlarımız ve aldığımız tedbirler nedeniyle başkaca bir sonucun oluşmamış olması, gerekli önlemleri aldığımızın en önemli göstergesidir” şeklinde konuştu.