Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ÖĞRETMENLER DİYABETE KARŞI BİLGİLENDİRİLDİ

ÖĞRETMENLER DİYABETE KARŞI BİLGİLENDİRİLDİ
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından Bolu’daki öğretmenlere, Tip 1 ve Tip 2 diyabet hakkında bilgi verilerek, teşhisinin nasıl yapıldığı anlatıldı.

Haber: Oğuzhan Eke – Servet Gökçek

Toplumda sık karşılaşılan ve küçük yaştaki çocuklarda da görülebilen diyabete karşı, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Bolu’daki öğretmenler eğitim verildi. Okul çağındaki çocuklarda diyabetin tespitini ve önlem alınabilmesi için öğretmenlerin bilinçlendirilmesini amaçlayan program Bolu Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirildi. Etkinlikte, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı ve Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol da yer aldı.

“ADİL DÜNYA’NIN KURULMASINA KATKI SAĞLIYORSUNUZ”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sağlık Müdürü Demirkol, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı. Demirkol, “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü olarak, sağlık çalışanları olarak ben de başta Müdürümüz ve tüm Öğretmenlerimiz olmak üzere 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.  Sağlıkçılar olarak bizleri yetiren bütün öğretmenlere, çocuklarımızı yetiştiren,  kutsal mesleği fedakârca, cefakârca ama gönülden yapan bütün öğretmenlerimizin ellerinden öpüyoruz. İyi ki varsınız, sizin varlığınızla hem bu ülkenin geleceği aydınlanıyor hem de çok ileriye, adil bir Dünya’nın kurulmasına büyük katkı sağlıyorsunuz” dedi.

“PROBLEMLERE ÇÖZÜM SAĞLAYALIM İSTEDİK”

 Öğretmenlerin diyabete karşı bilinçlendirileceğini belirten Demirkol, “Biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak, bu programla sizlerin okullarda yaşama ihtimali olduğunuz problemlere çözüm sağlayalım istedik ve okullarımızda var olan Tip 1 ve Tip 2 diyabetli, çocuklarımız, aileleri ve öğretmenlerimiz için bu programı hazırladık. İnşallah bu program bittiğinde bilgi eksikliğimizin giderildiği ve çok daha güven içerisinde eğitimimizi okullarda devam ettiğimiz bir sunum olur” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SAYGILARIMI SUNUYORUM”

İl Milli Eğitim Müdürü Sarıcı ise konuşmasına pandemi döneminde sağlık çalışanlarının emeklerine teşekkür ederek başladı. Sarıcı, yeni hastalıkların zorluğuna da dikkat çekerek, “Bizler de bu özellikle bu salgın döneminde, çok ciddi fedakârlık gösteren, yakinen şahidiz, tüm sağlık çalışanlarına şahsım ve öğretmenlerim adına saygılarımı sunuyorum. Değişen ve gelişen Dünya yeni problemlerin ve yeni imkânların da birlikte oluştuğu bir resim arz ediyor. Belki 300 yıl önce çok gündemimizde olmayan bir kısım problemler bugün karşımıza çıkıyor. Onları tedavisinde kullanılan yöntemler, ilaçlar vesaireler tabi ki her zaman doğal olan ürünler olmuyor. Dolayısıyla içinde yaşadığımız şartlar daha komplike ve daha yoğun bir kısım hastalıkların ortaya çıkmasına ve bizlerin onlarla mücadele etme zorunda kalmamıza sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

“FARKINDA OLMAK İÇİN DE BİLMEK LAZIM”

Karşılaşılabilecek durumlara karşı öğretmenlerin bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Sarıcı,  “Burada eğitimciler olarak bizler, bize emanet edilen çocuklarımızı bazen aileler tarafından fark edilemeyen birçok sınırlılığını okul ortamında fark ediyoruz, keşfediyoruz ve belki küçük dokunuşlarla onların hayata daha sağlam tutunmasına, yarınlara daha sağlam yürümesine, daha güçlü yürümesine katkı sağlıyoruz. Akademik çalışmalarımızın dışında da bu tür çalışmalar da çok değerli. Ama bunun olması için de farkında olmak lazım. Farkında olmak için de bilmek lazım. Bazen küçük bir bilgi bize düşündüğümüzden fazla güç sunacaktır. O yüzden toplumda yoğun yaşanan sıkıntılardan biri olan diyabet hasatlığıyla alakalı, Sağlık Müdürlüğü hocalarımızın yaptığı bu çalışma gerçekten önemli ve okullarımızda da bizlerin yavrularımızda gördüğümüz bir durum. Dolayısıyla onlara daha sağlıklı bir ortam sunabilmek, daha fazla katkı sağlayabilmek için bu konudaki bilgilerimizin pekişmesi önem arz ediyor. Bu bilgileri bize sunmak üzere hazırlanmış bu programda emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından; Çocuk Endokrin Uzmanı Doç. Dr. Semih Bolu, Çocuk Diyabet Hemşiresi Tuğba Bükecik, Diyetisyen Merve Açar tarafından öğretmenlere eğitim verildi. Program Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Öztürk’ün, ebeveyn gözünden Tip 1 diyabetini anlatmasının ardından sona erdi.