Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN ESNAFTIR”

“EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN ESNAFTIR”
Bolu Lokantacılar Odası Başkanı Murat Abak, dolar, altın, akaryakıt, elektrik ve e doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin esnafı olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Abak; “Türkiye’de esnaf biterse ülke biter. Biz bu kültürle yetiştik. Ahilik kültürüyle yetiştik. Ekonomiye bakarsan görünmeyen işsizliği önleyen, ekonomiye can suyu olan ve hayatın işlevini devam ettiren esnaftır” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Türkiye’de Covid-19 salgını ile birlikte öne çıkan bir başka gündem maddesi de ekonominin gidişatı olurken zamların durdurulması için neler yapılabileceği tartışılıyor. Bolu Lokantacılar Odası Başkanı Murat Abak, pandemi döneminde birçok esnafın işyerini kapattığına işaret etti.

“KALİTEMİZDEN ÖDÜN VERMEK İSTEMİYORUZ”

Murat Abak, esnafların artık parmak hesabı yaparak çalıştığını aktararak, “Bu piyasa ekonomisine göre günlük yaşıyoruz. Artık esnafımız geleceğe uzun vadede hesap yapmıyor. Bugün itibariyle parmak hesabı yapmaya başladı. Zam yapmasanız bir yerlerden çalmanız gerekir. Kaliteden çalmanız gerekir. Kalitesiz malzeme kullanmanız gerekir. Bunu da biz ahilik kültüründen geldik, yapamıyoruz. Yani kalitemizden ödün vermek istemiyoruz. Halkımıza sağlıksız ürün indirmemek istiyoruz. Bunu da yapmamak için mecburen piyasa şartlarına uymamız gerekiyor” dedi.

“BİRÇOK ÜYEMİZ İŞ YERİ KAPATMA KARARI ALDI”

Pandemi döneminde 200’e yakın esnafın işyerini kapattığını ve açık olan esnaflarında çok kötü durumda olduğunu vurgulayan Abak;  “Bu pandemi döneminde birçok üyemiz iş yeri kapatma kararı aldı. Bolu gibi küçük bir yerde 200’e yakın işyerimiz kapattı.  Pandemi döneminde birçok esnafımız mağdur oldu. İşyerini kapatmak isteyip mağdur olup kapatamayan esnafımızda oldu. Biliyorsunuz hükümetimiz bir karar aldı. Esnaf Kefalet Kooperatifleri üzerinden bizlere kredi verdiler. Sıfır faizli kredi verdiler. Yüzde 4 faizli kredi verdi. Bu kredileri kullandık. Bugün itibariyle esnaf dükkanımı kapatacağım dese vergisini kapattığı an Esnaf Kefalet Kooperatifi, dükkanını kapattığın için sen artık esnaf değilsin, benden çektiğin krediyi tek kalemde yarın öde diyor. Adam 3 yıllık vadeyle aldığı krediyi tek kalemde öde diyor. Adamın zaten parası kalmamış cebinde, ödeyemiyor. Bu sefer de dükkanını kapatamıyor. Kapatamayınca da kirası devam ediyor. Vergisi devam ediyor. Dükkanını da çalıştıramıyor. Dar boğaza giriyor. Türkiye’de esnaf biterse ülke biter.” Şeklinde konuştu.

“ESNAF GELEN ZAMLARA KARŞI AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR”

Esnafların ekonomiyi ayakta tuttuğunu dile getiren Abak ; “Bizler Ahilik kültürüyle yetiştik. Ekonomiye bakarsan görünmeyen işsizliği önleyen, ekonomiye can suyu olan ve hayatın işlevini devam ettiren esnaftır. Türkiye’de tüccar olarak gördüğünüz insanlar bir milyon kişidir. Esnaf olarak gördüğünüz insanlar beş milyon, 10 milyon kişidir. Yani ekonomiyi ayakta tutan esnaftır ama esnafa desteği bekliyoruz hükümetimizden. Sanki esnaf kafasına göre zam yapıyor gibi düşüncesi var. Asla o düşüncede olmasınlar. Esnaf zam yapmıyor. Gelen zamlara karşı ayakta durmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Etiketler: bolu haberler