Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“GÜNLÜK YAŞAMI ÇOK FAZLA ETKİLİYOR”

“GÜNLÜK YAŞAMI ÇOK FAZLA ETKİLİYOR”
Geçmeyen yaygın ağrı, bitmek bilmeyen yorgunluk, gün içerisinde uyuklama, halsizlik… Tüm bu rahatsızlıkların sebebi, özellikle kadınlarda görülen 'fibromiyalji' ya da halk arasında bilinen adıyla iltihapsız kas romatizması olabilir. Konuya ilişkin bilgiler Uzm. Dr. Erdal Dilekçi, hastalığın belirtileri, hastalığın günlük yaşama etkisi ve tedavi yöntemlerini paylaştı.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı ve GETAT hekimi Uzm. Dr. Erdal Dilekçi, özellikle kadınlarda daha sık görülen ve kişilerde yorgun uyanma, uykusunu alamama, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, hazımsızlık, şişkinlik, ishal atakları, kabızlık şikayetleri oluşturan Fibromiyalji hastalığına ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Pandemi sürecinde artan stres, kaygı ve endişe durumunun şikâyetlerin çoğalmasına neden olduğu görülen Fibromiyalji hastalığı, tüm vücutta ağrı ve yorgunluk yapması sebebiyle kişilerin günlük yaşamını çok fazla etkiliyor.

“HASTALIĞIN ASIL NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR”

Halk arasında “iltihapsız kas romatizması” adıyla bilinen Fibromiyalji hastalığına ilişkin bilgiler veren Uzm. Dr. Erdal Dilekçi, “Fibromiyalji, halk arasında “iltihapsız kas romatizması” olarak da bilinen, kişilerin yaygın eklem ve kas ağrısı ile uykusuzluk ve vücuttaki diğer semptomlarla ilerleyen bir hastalıktır. Hasatlığı asıl nedeni, bugüne kadar açıklanamamakla birlikte, magnezyum gibi iyon eksiklikleri, uyku bozuklukları ve beslenme problemleri ile nitelendirilir, ayrıca bazı hormon bozuklukları ile de ilişkilendirilir” diye konuştu.

“GÜNLÜK YAŞAMI ÇOK FAZLA ETKİLİYOR”

Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan Fibromiyalji hastalığının kişilerde gösterdiği belirtileri sıralayan Dilekçi, “Bu hastalarda daha çok yorgun uyanma, uykusunu alamama, kas ve eklem ağrıları, gün içerisinde uyuklama, halsizlik, çeşitli gastrointestinal semptomlardan hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, ishal atakları görülmektedir. Kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olmakta birlikte daha şiddetli ağrılar görülebilir. Bu hastalık, tüm vücutta ağrı ve yorgunluk yapması sebebiyle, kişilerin günlük yaşamını çok fazla etkilemektedir. Kişiler, bu hastalık yüzünden normal yaşam aktivitelerini yerine getirmekte yetersiz kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“KİŞİYE ÖZGÜ TEDAVİ PROGRAMLARI UYGULUYORUZ”

Hastalığın tedavi sürecinde, ilaç tedavileri dışında kişiye özel fizik tedavi ve beslenme programları uygulandığının altını çizen Uzm. Dr. Erdal Dilekçi, “Bu hastaların tedavisinde, kişiye özel tedavi seçenekleri uygulamaktayız. En çok uyguladığımız; magnezyum gibi bir element eksikliği varsa, bunu yerine koymakla birlikte ağrı kesici ve kas gevşetici tedavilerinin dışında fizik tedavi uygulayıp buna çeşitli ilaç tedavileri de eklemekteyiz. Ancak en önemlisi, kişilerin kendi yaşamlarına göre; diyet ve beslenme değişiklikleri ile birlikte özellikle egzersiz, yürüyüş ve spor faaliyetlerini içeren kişiye özgü bir tedavi programı uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

“HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE GETAT YÖNTEMLERİ ÇOK ÖNEMLİ”

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) yöntemlerinin hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dilekçi, “Bu tedaviler, Fibromiyalji gibi bir hastalıkta genellikle yeterli olmamakla birlikte, özellikle çalışan kişilerde çok ciddi problemler yaratmaktadır. Son yıllarda özellikle Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) yöntemleri de bu hastalığın tedavisinde önem kazanmaktadır. Biz de özellikle bu hastaların tedavisinde, kliniğimizde akupunktur ve ozon tedavisi yaparak hastaların hayatına daha fazla dokunma şansı bulmaktayız. Akupunktur ve ozon tedavisini, kişinin diğer mevcut hastalıkları ile birlikte değerlendirip, kişiye özgü bir tedavi yöntemi olarak planlamaktayız. Bununla birlikte, kişilerde kalıcı ve tam bir tedavi sağlamaktayız” ifadelerini kullandı.

Etiketler: bolu haberler