Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

MEME KANSERİNE DİKKAT!

MEME KANSERİNE DİKKAT!
Özel Çağsu Hastanesi, Meme kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında hastalara pembe kurdele dağıtıyor. Özel Çağsu Hastanesi, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal Meme kanserinin ülkemizde en çok görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirterek 40 ve 50 yaş üzeri kadınlarda risk faktörüne dikkat çekti.


Haber: Aslı Akış

Her yıl özellikle kadınlara yönelik bilgilendirmelerin yapıldığı Meme Kanseri Bilinçlendirme ayın da Özel Çağsu Hastanesi de farkındalık yaratmak amacıyla stant açtı. Açılan stantta özel broşürlerle özellikle 40 yaş ve üstü kadınların hastalığa karşı duyarlılıklarının arttırılması anlatıldı. Özel Çağsu Hastanesi çalışanları tarafından “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” etkinlikleri kapsamında, çalışanlara ve hizmet alan vatandaşlara, pembe kurdele dağıtımı yapıldı, hastane içerisinde bilgilendirme afişleri asıldı.

Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal, “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” dolayısıyla meme kanseri hakkında uyarılarda bulundu. Sadal, özellikle 40 yaştan itibaren kadınların düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

“40 VE 50 YAŞ ÜZERİ KADINLARDA RİSK 4 KAT FAZLA”

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal, 40 yaşın meme kanseri için çok önemli bir yaş olduğunu hatırlatarak; “40 yaş meme kanseri açısından çok önemli. 40 ve 50 yaş üzeri kadınlarda daha önceki yaş grubu kadınlara göre risk 4 kat fazla olmakta. 40 yaş altında da meme kanseri olmayacağı anlamına gelmiyor. 20’lerde de nadir de olsa görülebilmekte. Özellikle ailede kanser hikayesi olanlarda bu risk artmakta” dedi.

 MEME KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

Meme kanserinin belirtileri ilk başta özellikle zaten tanı koyduğumuz hastaların birçoğu bu kitleleri kendileri fark ediyor. Yani ilk olarak hastaların kendi kendilerine yaptıkları muayenelerde ellerine gelen kitleler. Özellikle meme dokusunda ele gelen kitle ilk bulgu olarak sayılır. Aynada, duş ya da giyinme sırasında hastaların fark ettiği iki meme arasındaki simetri bozukluğu, meme renginde değişiklikler, portakal kabuğu renginde olması, meme başı ya da meme dokusunda çökmeler olması hastaların dikkatini çekip bize başvuruyor. Bunlar ilk belirtiler. Ancak bu belirtileri tespit eden hastaların korkmasına gerek yok. Bunlar mutlaka meme kanseri olduğu anlamına da gelmez. Belirtiler olduğu takdirde hiç gecikmeden doktora başvurmak gerekir. 

Etiketler: bolu haberler