Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ÖTV ZAMMI İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINI ARTTIRDI

ÖTV ZAMMI İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINI ARTTIRDI
Pandemi süreci ile birlikte son 6 aydır ikinci el araç piyasasında sular durulmuyor. Salgın nedeniyle üretimi durduran fabrikalar yeni yeni üretime başlasa da ikinci eldeki durum el yakıyor. Geçtiğimiz günlerde yeni ÖTV zammının da gelmesiyle ikinci el piyasası, daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı. Galerici Gürkan Güler; “İkinci el araç piyasasında fiyatlar oturmadı. ÖTV matrağı 120 bin TL ve üzerindeki araçlar için %50’den %60’a çıktı. Bu da fiyatları yükseltti” dedi.

Geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen sürpriz ÖTV düzenlemesi ile kimi sıfır otomobilin fiyatı yükselirken kimin de ise kısmen de olsa indirim gerçekleşti. ÖTV düzenlemesi ile fiyatları değişen sadece sıfır araçlar olmadı. Uzun süredir yükselişte olan ikinci el araç fiyatları da ÖTV düzenlemesi ile yükselişe geçti.

ÖTV zammı ile daha da yükselen piyasa, hem galericileri hem de vatandaşı düşündürüyor. Pandemi süreci nedeniyle sıfır araç üretimini durduran fabrikalar yeni yeni üretime başlasa da, galericiler son 6 aydır durmadan artan 2. el araç fiyatlarında düşüş olacağını düşünmüyor.

Piyasadaki artışların kendilerinden kaynaklı olmadığını belirten galerici esnafı, ‘sarı site’ diye tabir edilen araç alım-satım yapılan bir internet sitesinde, vatandaşların bilinçli olarak fiyat yükseltmesi nedeniyle piyasanın durmadan arttığını söylüyorlar.

“PİYASADA FİYATLAR OTURMADI, BİR DURGUNLUK VAR”

Bolu’da galericilik yapan Gürkan Güler, gelen ÖTV zammının ardından piyasada durgunluk oluştuğunu, vatandaşın şuan için beklediğini ifade ederek, “İkinci el araç piyasasında fiyatlar oturmadı, bir durgunluk var. ÖTV matrağı 120 bin TL ve üzerindeki araçlar için %50’den %60’a çıktı. Bu da fiyatları yükseltti. Kurlar da yükseldi, bu nedenle bir durgunluk oluştu. Vatandaş şuan beklemede. Yine de alış satış oluyor ama eskisi kadar hızlı değil. Piyasanın oturması bekleniyor denilebilir şuan için” şeklinde konuştu.

“SATTIĞIMIZIN ÜZERİNE EKLEYEREK AYNI ARACI ALIYORUZ”

Araç piyasasında düşüş yaşanmayacağını belirten Güler, aksine giderek yükselen fiyatların kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirerek, “İkinci el araç piyasasında düşüş beklenmiyor. Çünkü vatandaş 200 bin TL’ye aldığı aracı 150 bin TL’ye vermez. Yükseliş biraz daha sürer gibi gözüküyor. Hala 0 araç tedariki yok. Fiyatlar oluşmadığı için bayiler yılbaşına gün veriyorlar. Daha düşeceğini sanmıyoruz ama düşsün ya da dursun, yükselmesin. Aldığımız aracı, sattığımız aracın yerine aynı fiyatlara koyabilelim. Sattığımızın üzerine ekleyerek aynı aracı alıyoruz, acayip bir şey var. Fiyatlar dursun, yükselmesin yeter. Piyasa dönsün, vatandaş aracını yenileyebilsin, iyi araca binsin” diye konuştu.

“SARI SİTEDEKİ FİYATLAR YÜZÜNDEN PİYASA YÜKSELİYOR”

Bir araç-alım sitesinde vatandaşların bilinçli olarak yüksek fiyat isteyerek piyasayı yükselttiklerini söyleyen Galerici Gürkan Güler, “Biz de istemiyoruz fiyatların yükselmesini. Biz tarafından kesinlikle yükselmiyor fiyatlar. Galericilerin suçu yok. Galerici nedir? Piyasanın 5-10 bin TL altında fiyatla alır, piyasaya satar. Piyasanın üstünde araç satmaz, satamaz zaten. Bunu bilinçli şekilde yükseltiyorlar. Sarı site var, o sitedeki fiyatları gördükçe yükseltiyorlar. 50 bin kilometredeki araca 100 bin TL yazmışlarsa, vatandaş 40 bin kilometredeki aracına 120 bin TL yazıyor. Fiyat bu şekilde şişiyor. Satılmasın istiyor zaten aracını. Vatandaş yazıyor kafasına göre, onu gören yükseltiyor ve piyasa böyle yükseliyor. Buna bir müdahale nasıl olur bilemem ama bir çare bulunmalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“GALERİCİLER OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ YETER Kİ FİYATLAR YÜKSELMESİN”

Gürkan Güler, galericilerin piyasanın düşmesi için üzerine düşeni yapmaya hazır olduklarının altını çizerek, “Kurların artmaması lazım bir kere. Ülkede, araba sektöründe acayip şeyler oluyor, buna kimse anlam veremiyor. Dışarıdan araç girsin, bayiler araç satsın, piyasa otursun, düzelir. Bir yolu bulunsun, biz galericiler olarak üzerimize düşeni yaparız, yeter ki fiyatlar yükselmesin” şeklinde konuştu.

Etiketler: bolu haberler